Zivatarokra, sok esőre, viharos szélre készüljön - kiadták a figyelmeztetést

Publikálás dátuma
2019.08.13. 21:57

Fotó: Shutterstock
Országszerte véget ér a hőség, 19-26 fok valószínű.
Szerdára virradó éjszaka sokfelé kell esőre, kiadós záporokra, zivatarokra készülni. Délután még keleten és délen eshet, nyugat felől viszont felszakadozik a felhőzet. Az északi szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Országszerte véget ér a hőség, 19-26 fok valószínű - írja a Időkép.
Csütörtökre kitisztul az ég, napközben kevés felhő lesz felettünk, északkeleten eshet még néhol kevés eső. Az ország keleti harmadán élénk marad az északi szél. Csípős lesz a hajnal, 8-17 fokig hűl a levegő. Délután 22-27 fokos csúcshőmérséklettel számolhatunk. Pénteken mérsékelten meleg, gomolyfelhős időre van kilátás helyenként kialakuló záporokkal, zivatarokkal, feltámadó északnyugati széllel. A minimumok 10-18, a maximumok 23-27 fok között alakulnak. Szombaton változóan felhős időre számíthatunk, csak kisebb záporok lehetnek. A délies szél északnyugaton feltámadhat. Erősödik a felmelegedés, 23-29 fok ígérkezik. A hosszú hétvége hátralévő részében napos, száraz, egyre melegebb időre van kilátás többfelé feltámadó széllel.

Zivatarok és sok eső miatt figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Kedd késő estétől egyre többfelé, előbb a Nyugat-Dunántúlon, később keletebbre is várhatók zivatarok felhőszakadás, néhol viharos szél és jégeső kíséretében. A keleti megyékben szerda reggelig nem várható csapadék. Szerdán fokozatosan a keleti országrészre szorul vissza a csapadék, zivatarok még a Tisza vonalában előfordulhatnak. Elsősorban keddről szerdára virradóan az ismétlődő záporok, zivatarok nyomán egy délnyugat-északkeleti tengely mentén nagy területen eshet 20 millimétert meghaladó csapadék, sőt az Északi-középhegység térségében ennél jóval nagyobb mennyiség is hullhat. Az éjfél után visszaerősödő északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és a főváros térségében gyakran erős, időnként viharos, szerda délutántól Sátoraljaújhely térségében az északi szelet 70 kilométer/óra fölötti lökések kísérhetik. A sok eső miatt másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak Heves és Nógrád megyére. Budapestre, Pest Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére szintén a sok eső miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett a fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére a zivatarveszély miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a viharos szél miatt is figyelmeztetnek.

Szerző
Témák
időjárás

BKV: ha megjavítunk valamit a buszokon, elromlik valami más

Publikálás dátuma
2019.08.13. 20:42

Fotó: Népszava
Öreg és vegyes összetételű a flotta, az is nagy erőfeszítésekbe kerül, hogy tartsák magukat a menetrendhez - szabadkozott klímaügyben a közlekedési társaság.
Miután kiderült, hogy 40 foknál is melegebb lehet a 4-6-os villamospótló buszokon, a Közlekedő Tömeg Egyesület szerint pedig több mint 300 buszon nem működik a klímaberendezés, a BKV Zrt kedden nyilatkozattal próbálta lecsillapítani a kedélyeket.
Mint közleményükben írják,  kiemelt figyelmet fordítanak a klímabeendezések javítására: „„ennek keretében mind belső, mind külső erőforrásokat igénybe veszünk. 2019 júliusáig mintegy 180 millió forintot fordítottunk a klímaberendezések javítására és karbantartására, ennek ellenére az elöregedett (átlagosan 14 éves életkorú - a szerk.) és meglehetősen heterogén járműállomány okán a működőképesség folyamatos fenntartása esetenként akadályokba ütközik. ”
És itt jön a közlemény egyik legerősebb mondata: a BKV szerint 
„A hektikus rendelkezésre állásban az is szerepet játszik, hogy egyes rendszerelemek megerősítése és javítása a jármű más pontjain okoz megemelkedett igénybevételt, vagy meghibásodást.”

Vagyis, amit az egyik oldalon befoltoznak, a másik oldalon fog kilyukadni. A megdöbbentően őszinte konfessziók sora pedig nem ér véget, hiszen a vállalat rámutat:
jelentős erőfeszítések szükségesek ahhoz is, hogy flotta üzembiztosan teljesíteni tudja a menetrendi elvárásokat.

Azt pedig már a Népszavának nyiltakozva elismerték, hogy a légkondícionálók menetközbeni bedöglése ellen nem tudnak védekezni. A helyzet annyiban javulhat, hogy a közelmúltban eredményes közbeszerzést folytattak kulcsrakész autóbuszok vásárlására. „Az új, kifejezetten budapesti igényekre specifikált járművek klímaberendezései és egyéb műszaki megoldásai is hosszútávon garantálják majd a magas szintű szolgáltatást és utasaink elégedettségét, ahogyan ezt az elmúlt években újonnan beszerzett autóbuszaink már bizonyították” - ígéri a BKV.
A vállalat ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a hőségben igyekeznek gondoskodni a járművezetők védelméről is:  minden végállomási pihenőben van klíma és szociális helyiség, a sofőrok elegendő mennyiségű védőitalt kapnak, a nagyobb csomópontokon pedig úgynevezett „hőleváltó járművezetők” is dolgoznak. 
Szerző

Több tízezer gránátot vett volna a Honvédség, de elzárták a pénzcsapot

Publikálás dátuma
2019.08.13. 18:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az elmúlt években több mint félmilliárd forintért vásároltak a fegyvertípusból. Szerettek volna többet is, de valaki váratlanul nemet mondott beszerzésre.
A honvédelmi beszerzéseknél viszonylag ritka eseményről számol be az uniós közbeszerzési értesítő: a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági hivatala váratlanul visszamondott egy gránátvásárlásra kiírt tendert – okként pedig azt jelölték meg, hogy „beszerzési eljárás fedezete elvonásra került, az eljárás eredménytelenül zárul”. Pedig a pályázat keretében a következő két és fél évben akár több tízezer M93 NF védő és M96 NF támadógránátot is vásárolhattak volna: maximum 34272, de legalább 10281 darabot terveztek venni a két fegyvertípusból, a felhívásra pedig már érkezett is egy piaci ajánlat.
A forrás hirtelen visszavonásánál csak az a meglepőbb, hogy a honvédség egyáltalán miért akart újabb gránátokat beszerezni; hiszen – ahogy a Népszava megírta – az elmúlt két évben eddig is több mint félmilliárd forintos értékben vásároltak belőlük a svájci tulajdonú Haltech Magyar Lőszergyártó és Rendészeti Technológiai Kft.-től. 
Az ügy kapcsán megkerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, hogy megismerhessük a tenderben amúgy nem szereplő részleteket:
  • Mennyi pénzt szántak volna az újabb gránát nagybevásárlásra?
  • Miért volt erre egyáltalán szükség a korábbi beszerzések ismeretében?
  • Miért vonták vissza a tendert, és hova, milyen célra csoportosították át az erre szánt forrásokat?
Ha kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket. 

Máskor nem jelent gondot a pénz

Mint arról beszámoltunk, a kormányzat összesen 2026-ig összesen 1200 milliárd forintot költene el haditechnikai eszközök beszerzésére. Korábban Benkő Tibor honvédelmi miniszter annyit elárult lapunknak, hogy a már berendelt eszközökért eddig 250 milliárdot fizetett ki a honvédség; azt pedig a napokban derítettük ki, hogy darabonként 13,7 milliárdot fizethettek a főleg a kormánytagok használt Falcon 7X-ekért. 
Szerző