Előfizetés

Tatán is megvan az ellenzék közös polgármesterjelöltje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.15. 22:30

Fotó: Népszava
A momentumos Popovics Juditot a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az MMM és az MSZP is támogatja.
A momentumos Popovics Judit lesz az ellenzék közös polgármesterjelöltje az önkormányzati választáson Tatán. A politikust támogatja a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az MMM és az MSZP is – írja a hvg.hu. Az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatóján Popovics Judit elmondta: jogász-közgazdászként korábban kockázatitőke-befektetésekkel foglalkozott, elsősorban azzal, hogy rosszul működő cégeket vizsgált át és alakított sikeressé. „Ezt tudom kínálni a tataiaknak: a várost kritikusan, a jó gazda szemével kívánom vezetni. Fontossági sorrendeket fogok állítani, és azok szerint haladva megoldani a város gondjait. A fölösleges beruházásokat pedig felül fogom vizsgálni” – tette hozzá. Arról, hogy miért indult el polgármesterként, azt mondta: nem akar olyan szülőket, nagyszülőket, akik évente egyszer, vagy egyszer sem találkozhatnak személyesen a gyermekükkel, az unokáikkal. „Úgy gondolom, hogy bár csak egy porszem vagyok a világban, azzal, hogy Tata városát önökkel, az itt lakókkal összefogva egy élhetőbb, szebb várossá, turisztikai hírességgé, kulturális központtá tesszük, hozzá tudok tenni valamit ahhoz, hogy jó legyen itt élni. Hogy ne kelljen elmenni – és aki már elment, annak érdemes legyen hazajönni” – jelentette ki.  

Elvették az Emmitől a Városliget átalakításának szervezését és lebonyolítását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.15. 21:48

Fotó: Városliget Zrt. / MTI
A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. eddig a minisztérium háttérintézményeként koordinálta a gigaprojektet, mostantól egyetlen ember felel érte. De nem ez az egyetlen változás.
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter magához vonta a Városliget teljes átalakítását szervező és lebonyolító Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-t, amely eddig az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményei között szerepelt - szúrta ki a hvg.hu. A péntektől érvényes rendelettel Bártfai-Mager önmagát jelölte ki „az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét gyakorló” személyként. A lap szerint ugyanez a rendelet tovább gyengíti a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt is: közvetlenül Palkovics László innovációs és technológiai miniszter alá rendelik az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft-t, valamint a jövőre létrehozandó Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Közhasznú Nonprofit Kft-t, amelyet a jövő évi költségvetési javaslat egyik melléklete „új, innovatív, egyedülálló egészségipari kutatóközpontként” nevezett meg. Ismét átszervezik a külföldi befektetéseket ösztönző és szervező szervezetet is. A külgazdasági és külügyminiszter alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökség szeptember 1-től költségvetési szerv helyett nonprofit gazdasági társaságként működik. A név marad, csak a HIPA angol rövidítést teszik hozzá, és a feladatok is csaknem azonosak azzal, amit a 2014-es átszervezéskor meghatároztak. Új megfogalmazás csak annyi, hogy a HIPA „befektetésösztönzési fókuszú beszállítófejlesztési tevékenységet végez, növelve ezzel a kis- és középvállalkozások nemzetközi versenyképességét”. Viszont az eddigi dolgozók kormányzati jogviszonya munkaviszonnyá alakul. A részvénytársasági formában bizonyára jobban lehet ösztönözni a befektetésösztönzőket, de elküldeni is könnyebb lesz őket. 

Eddig ezerhétszáz ferencvárosi szavazott

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.08.15. 20:21

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Négy helyszínen lehet voksolni a IX. kerületben, a legtöbb érdeklődőt az Ecseri téri és a Ferenc téri sátor vonzotta.
Csaknem 1700-an szavaztak a ferencvárosi előválasztás első két napján – derült ki a szervezők statisztikáiból. Az esemény szerda reggel kezdődött, a ferencvárosiak péntek délután két óráig választhatnak a momentumos Jancsó Andrea és a független Baranyi Krisztina közül. A győztes lesz a fideszes Bácskai János ellenzéki kihívója. Jancsó Andrea egyébként már ezer fős részvételnek is örült volna, míg Baranyi Krisztina kétezer résztvevőnél jelölte meg ugyanezt. A nyitó napon – mint arról írtunk – szerény volt az érdeklődés, de a jelöltek és a stábjaik is abban bíztak: beindul majd az esemény. (Jancsót a Momentumon kívül az MSZP és a Jobbik támogatja, míg Baranyi mögött a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP sorakozott föl. Érdekesség, hogy a szavazólapon mindkettőjük nevénél szerepel a Párbeszéd logója is.) Voksolni egyébként négy helyszínen lehet a IX. kerületben, a legtöbb érdeklődőt az Ecseri téri (484) és a Ferenc téri sátor (463) vonzotta. A Mester utcánál 388-an, míg a Ferenc körúton 303-an nyilvánítottak véleményt. A szervezők feltüntették azt is, hogy 16-an igényeltek mozgóurnát. A második nap egyébként a négy helyszínből háromnál erősebb volt a kezdésnél, egyedül a Ferenc körúton lankadt az érdeklődés. A tervek szerint péntek délután már eredményt is hirdetnek, a vesztes pedig – a nehezen összehozott megállapodás alapján – beáll a győztes mögé.