Napsütés és hömpölygő esőfelhők váltják majd egymást a pénteki égen

Publikálás dátuma
2019.08.22. 18:23

Fotó: Shutterstock
Péntek estig a sok napsütés mellett északon elszórtan, délen elvétve lehet zivatar a Kárpát-medence térségében.
Csökken a felhőzet csütörtök este, de az északnyugati, nyugati megyékben erősen felhős tájak is lesznek, ahol zápor, zivatar is kialakulhat, írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Péntek délelőtt a fátyolfelhők mellett a Dunántúlon több, másutt kevesebb gomolyfelhő várható, de emellett több órás napsütésre lehet számítani. A Dunántúl északi felén, valamint az északi határvidéken néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A többnyire mérsékelt északi, északkeleti szél az Alföldön időnként megélénkül.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 33 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Izland térségében markáns ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja a Brit-szigeteket szeli ketté. Elsősorban a front mentén, illetve a mögött fordul elő csapadék, így Dél-Angliában van szárazabb és melegebb idő. Ugyancsak ciklon helyezkedik el Oroszország felett. Ennek hidegfrontja délnyugati irányban húzódik egészen a Kárpátok vonaláig. E front mentén, valamint Oroszország északi felén és Finnországban esik sokfelé az eső. Jelentős a hőmérsékleti kontraszt a front két oldala között: tőle keletre 26, 33, nyugatra 17, 24 fokot mérnek a legmelegebb órákban.
Kontinensünk nagy részén anticiklon foglal helyet, ahol többnyire a napsütésé a főszerep, de a hegyekben - különösen az Alpokban - jelentős számban alakulnak ki záporok, zivatarok, amelyek a keletkezési helyüktől eltávolodva, a távolabbi területeken is okoznak csapadékot. Péntek estig a Kárpát-medence térségére is ez lesz a jellemző, a sok napsütés mellett északon elszórtan, délen elvétve lehet zivatar.
Témák
időjárás

Még állnak a Szentendrei út fái, de meddig - a BKK ragaszkodhat a kivágásukhoz

Publikálás dátuma
2019.08.22. 18:07
Képünk illusztráció
Fotó: Sébastien Rabany / AFP / Photononstop
Bár már félpályás útlezárás is jelzi az útmunkák kezdetét, a budapesti fák egy újabb halálra ítélt csoportja akár tél végéig is háborítatlanul állhat.
Még állnak a budapesti Szentendrei út mellett sorakozó fák, melyekről augusztusban derült ki, hogy halálos ítéletet mértek ki rájuk. A főváros fáinak védelmével foglalkozó közösség pedig azt is tudni véli: bár az út mentén már félpályás lezárással készülnek a munkálatokra, a fák akár tél végéig is háborítatlanul állhatnak. Kilátásaik mégsem valami fényesek:
a 25 fa kivágásához valójában nem is az útfelújítás kivitelezője ragaszkodik, hanem a BKK

- értesült a Népszava. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban azt közölte, hogy a területen az útépítés miatt a fák eltávolítása elkerülhetetlen.
A fák védelmében a rendőrséghez és az ügyészséghez is fordult Jánossy András, de mint a közgazdász, a budapesti fa- és zöldfelület-védő hálózat egyik aktivistája a Népszavának elmondta, az ügyekben semmi előrelépés nem történt. Levélben megkereste Tarlós Istvánt is, ám nem méltatta válaszra a főpolgármester vagy hivatala. Jánossy közérdekű adatigénylést is benyújtott a BKK felé. Ebben kéri az üggyel kapcsolatos összes dokumentum, üzenetváltás közzététele mellett az összes budapesti, a főváros vagy a BKK kezelésében lévő fára vonatkozó valamennyi adatot a törzsátmérőtől kezdve a fa állapotának felmérésekor készült dokumentumokig. Mint Jánossy lapunknak elmondta, a BKK ugyan válaszolt, de azt írták, az adatkezelést nem ők intézik, és a közérdekű adatokat "törvényellenes módon", az ilyen kérések teljesítésére vonatkozónál kétszer hosszabb határidővel adnák csak ki.
Szerző

Sajtótájékoztatón firtatták egy fideszes polgármester vagyonosodását, rendőrségi eljárás indult ellenük

Publikálás dátuma
2019.08.22. 15:13
Kerpel-Fronius Gábor
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Úgy tűnik, érzékeny pontra tapintottak a momentumosok, mikor rákérdeztek: mégis hogyan lett a semmiből 200 milliós villája Hassay Zsófia terézvárosi fideszes polgármesternek.
Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum politikusát és XIII. kerületi önkormányzati képviselőjelöltjét "gyülekezési joggal való visszaélés miatt" szabálysértési eljárás alá vonta és péntekre beidézte a II. kerületi rendőrkapitányság, írja a párt közleménye nyomán az Index. A párt szerint a rendőrségi idézés nem részletezi az idézés és az eljárás indokát, de
Kerpel-Fronius ellen valószínűleg azért indult szabálysértési eljárás, mert július végén a VI. kerületi polgármester, Hassay Zsófia kétszázmillió forintba kerülő budai villája előtt sajtótájékoztatót tartott a párbeszédes Temesvári Szilviával közösen.

Temesvárit szintén beidézte a rendőrség.
A sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok arról beszéltek, hogy a kerületi vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság összehívását kezdeményezik, hogy kiderüljön, miből vásárolta magának a házat 2016-ban a fideszes polgármester. Hassay 2014-es vagyonnyilatkozata szerint ugyanis akkor még csak egy 65 négyzetméteres lakása volt, és a két év alatt bevallott bevételei alapján legfeljebb 4,8 millió forintot takaríthatott volna meg.
A rendőrség eljárását a Momentum jogellenesnek tartja, mert az alapvető jogok biztosa már 2008-ban megállapította (pdf, 42., illetve 90. oldal), hogy törvénysértő, ha egy sajtótájékoztató miatt gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárás indul. Az új gyülekezési törvény megerősítette, hogy a közügyben tartott sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek. Elfogadhatatlan és riasztó, hogy a rendőrség nyilvánvalóan törvénysértő módon von eljárás alá ellenzéki politikusokat pusztán a politikai tevékenységük kifejtése miatt - írják közösségi oldalukon.
Szerző
Frissítve: 2019.08.22. 15:17