Előfizetés

A Müpa vezérigazgatója lett Andy Vajna utódja

T. G.
Publikálás dátuma
2019.08.23. 12:54

Fotó: Népszava
Filmügyi kormánybiztossá nevezték ki Káel Csabát, az egykori kormányzati PR-cég, az Ezüsthajó Kft. hajdani első tisztjét.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől. Az MTI beszámolója szerint Gulyás Gergely úgy fogalmazott: Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is, és megfelelő válaszokat adjon azokra a kritikákra, amelyek például a történelmi filmek készítésének hiányával kapcsolatban merültek fel. A történelmi filmek felemlegetése Káel újabb tisztsége kapcsán meglehetősen pikáns. Az első Orbán-kormány idején, miközben magyar játékfilmek gyártására évente mintegy 400 millió forint jutott, a millenniumi filmprodukciók 2,5 milliárd forintot kaptak – ez az összeg gyakorlatilag a Bereményi Géza által rendezett Hídember és a Bánk bán költségvetésére volt elegendő. Utóbbi operafilmet Káel Csaba rendezte 2001-ben, producere az azóta elhunyt Wermer András, Orbán Viktor egykori kommunikációs tanácsadója – a korábbi Fidesz-kampányok egyik kulcsfigurája – volt, a filmet gyártó és forgalmazó cég, az Ezüsthajó Kft. többek között az Országimázs Központ egyik állandó beszállítójaként is kimerítette a kormányzati PR-cég fogalmát. Káel korábban is rendezett tévé- és dokumentumfilmeket, de azok nem keltettek akkora feltűnést, mint annak idején a Bánk bán, amely már a bemutatása előtt az érdeklődés középpontjába került. A film költségvetését ugyanis eredetileg 680 millió forintban jelölték meg, ám ennek ellenére a cég 766 millió forint támogatást kapott – miközben az Ezüsthajótól kiszivárgott egy 544 millió forintra tervezett költségvetés is. A végső változatban több tételt – így az Ezüsthajó szervezési díját – kétszer is felszámoltak, megismételtek és elrejtettek a sorok között. (Az ügyben volt vizsgálat, majd nyomozás is, amelyet elévülés miatt 2007 őszén lezártak. A Hídember költségvetésének túlzásait még az első Orbán-kormány kulturális minisztériumának revizora állapította meg.) Az Ezüsthajó további filmes munkája az volt, hogy a miniszterelnök és a kormánytagok közszereplését, utazásait örökítette meg, három év alatt 580 millió forintért. (Ebben az összegben nem volt benne a havi 1,3 millió forintos készenléti díj.) Az Országimázs Központ által működtetett archívum részére 312 film készült, az alkotásokat akkor három év alatt 62-en nézték meg. Káel Csaba 2011. március 17-től a Müpa vezérigazgatója, elődje, az azóta elhunyt Kiss Imre megromlott egészségi állapota miatt mondott le. 2015 tavaszán erősítették meg ezen a posztján, a Müpa élén 2021. március 16-ig állhat.

Művészet a kertben

Hompola Krisztina
Publikálás dátuma
2019.08.23. 12:00
Bereményi Géza és Másik János
Fotó: MANK
ArtKert címmel rendeznek összművészeti fesztivált augusztus utolsó hétvégéjén Szentendrén. Művésztelep-bemutató, a Blahaluisiana, Mörk és a Carson Coma-koncert, színházi előadás, séta és workshop is várja a közönséget a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában. Három kiállítással készülnek: a kortárs magyar fotográfiában köszön vissza a mozgásművészet a MANK Galériában a TáncKépek című tárlat, amelyet Eifert János fotóművész rendez meg, miközben a galéria mögött, a Szentendrei Régi Művésztelepen a Szobrok a kertben című kiállításon tizenegy kortárs szobrászművész alkotása lesz látható. Ideiglenes kiállítást nyit a Művésztelep Jeges Ernő Műtermében a Cseh Tamás Archívum is, hiszen fotókból, grafikákból, plakátokból készült válogatással, valamint archív felvételekkel idézi meg az énekest. Szeptember 1-jén Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamást idézi meg. Az író-költő készülő életrajzi regényéből olvas fel részleteket, a zeneszerző-énekes Cseh Tamás- és Másik János-dalokat játszik. A művészeti sétán a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva bemutatják Szentendre azon kultikus helyszíneit, amelyek híres festmények kompozícióit ihlették. A Régi Művésztelepen pedig műterem-látogatás keretében személyesen is megismerhetik az ott alkotó festőművészeket. Horváth Kristóf „Színész Bob" és társulata Cigány magyar című előadása lesz látható a MANK Galériában. A Csapatépítő színházi tréning magyar állampolgároknak alcímet viselő előadásban a hat fiatal roma művész saját emlékeit dolgozza fel. A program az Úton van a Cziffra Központ programsorozat keretében valósul meg. 

Újabb díjat nyert Szabó Réka dokumentumfilmje

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.23. 10:20

Fotó: Tünet Együttes
A létezés eufóriája nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A szakmai programokon öt készülő magyar filmet, filmtervet is díjaztak.
A fesztivál versenyprogramjában 16 dokumentumfilm indult, ezek közül választotta ki a nemzetközi zsűri a díjazásra érdemes alkotásokat. Az egészestés dokumentumfilm a Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben bemutatott, Sóvirág című táncszínházi előadásának próbafolyamatát követi végig. A dokumentumfilm a közelmúltban nagydíjat nyert a Kritikusok Hetén Locarnóban, a magyar mozikban pedig szeptember 12-étől lesz látható. A létezés eufóriája Szabó Réka első egészestés filmje, amelyet az Árnyékfilm (2010) és a Gyászfilm (2014) című rövidfilmek után rendezett.
  • A dokumentumfilmek kategóriájában a legjobb alkotásnak járó Szarajevó Szíve elismerést az azerbajdzsáni-osztrák koprodukcióban készült When The Persimmons Grew (Amikor a datolyaszilvák nőttek) című film nyerte el.
  • A játékfilmek között a legjobbnak a boszniai-holland koprodukcióban készült Take Me Somewhere Nice (Vigyél valami szép helyre) című alkotás bizonyult.
  • A legjobb színésznek járó díjat a grúz Levan Galbakhiani kapta.
  • A legjobb színésznőnek járó elismerést a bolgár Irina Jambonasznak ítélte oda a Ruben Östlund svéd rendező vezette zsűri.
Győztesek a 25. Szarajevói Filmfesztiválon
Fotó: Samir Yordamovic / AFP
A Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb fesztiváljának különböző díjaiért 53 alkotás – 9 játékfilm, 16 dokumentumfilm, 14 rövidfilm és 14 diákfilm – indult. A rendezvény szakmai programjain öt készülő magyar filmet, filmtervet is díjaztak. A Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatása szerint az alap inkubátorprogramjában készülő, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer (Laokoon Filmgroup) a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Szintén a filmalap inkubátorprogramjában készül az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotása. A kilencvenes évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázát bemutató filmterv a Best Pack&Pitch díjat kapta meg Szarajevóban. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Két magyar nyertese is lett a Docu Rough Cut Butique elnevezésű programnak, amely már leforgatott, de még utómunkafázisban lévő dokumentumfilmeket mutat be a szakmabelieknek. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el. A tiszteletbeli Szarajevó Szíve díjat a 25. Szarajevói Filmfesztiválon Alejandro González Inárritu mexikói rendező, Pawel Pawlikowski lengyel rendező, Isabelle Huppert francia színésznő és Tim Roth angol színész vehette át. Míg az első Szarajevói Filmfesztiválon, amelyet a boszniai háború idején, 1995-ben rendeztek meg, mindössze 37 filmet mutattak be, addig idén 56 ország alkotóinak 270 filmjét vetítették le.