Még mindig nem lélegezhetünk fel: folytatódik a kánikula

Publikálás dátuma
2019.08.28. 22:21
Illusztráció.
Fotó: AFP
Hajnalban 15-22, délután 31-36 fok között alakul a hőmérséklet.
Csütörtökön elsősorban fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, a kialakuló gomolyokból legfeljebb csak északon, északkeleten, valamint nyugaton és északnyugaton fordulhat elő néhol átmeneti jelleggel egy-egy futó zápor, zivatar. Gyenge, mérsékelt marad a déli-délkeleti szél. Hajnalban 15-22, délután 31-36 fok között alakul a hőmérséklet - írja az Időkép. Pénteken elszórtan nyugaton, északnyugaton és északon, valamint esetleg egy-egy helyen délen alakulhat ki néhol átmeneti jelleggel futó zápor, zivatar, máshol túlnyomóan napos időre van kilátás. Nyugaton délelőtt élénk lehet az északias szél. Délután 29-35 fokra számíthatunk. Szombaton sok napsütésre van kilátás, egy-egy rövid ideig tartó gyenge zápor legfeljebb a Dunántúli- és az Északi-középhegység területén fordulhat elő kis eséllyel. Nem lesz jelentős a légmozgás. A csúcshőmérséklet 29 és 35 fok között alakul. Vasárnap és hétfőn napközben a többfelé élénk déli-délkeleti szélben még kitart a kánikula, délutánonként 30-35 fokot mérhetünk. Számottevő csapadék nem valószínű. Hétfő este, éjjel viszont a Dunántúlra már hidegfront érkezhet csapadékkal, erős, viharos széllel, lehűléssel. 
Szerző
Témák
időjárás
Frissítve: 2019.08.28. 22:22

Élő adásban rángatta a fideszes bizottsági elnök egy újságíró kameráját Budafokon

Publikálás dátuma
2019.08.28. 20:56
Csiszár Zsuzsa, a budafoki szociális bizottság fideszes elnöke - még kamerarángatás előtt
Fotó: Mérce / Youtube
Egy idős férfi kilakoltatása miatt videóztak a budafoki önkormányzat szociális bizottságának ülésén. Csiszár Zsuzsanna elnöknek ez annyira nem tetszett, hogy lefogta az újságíró mobilját.
Szürreális jelenetekben lehetett ma délután része a Mérce tudósítójának Budafok-Tétény önkormányzatának jóvoltából. Szerdán tartotta ülését az önkormányzat szociális bizottsága, amelyen Bodrog Zoltán független (korábban LMP-s) képviselő fel szerette volna vetni annak a 79 éves férfinak, Károlynak az ügyét, akit július utolsó napján lakoltatott ki az önkormányzat – jogi szempontból megkérdőjelezhető módon. A képviselő fel szerette volna olvasni Károly bácsi önkormányzatnak írt levelét is, amelyben kérte, hogy visszaköltözhessen otthonába. Az üggyel a hírportál a legelejétől több cikkben foglalkozott, ezért szerették volna követni a további fejleményeket. Tudósítójuk meg is érkezett az ülésre, a 16:30-ra meghirdetett kezdés előtt, és videófelvételt szeretett volna készíteni, ám a szociális bizottság elnöke, a fideszes Csiszár Zsuzsanna jelezte, ehhez nem járul hozzá.
Az újságíró jelezte, hogy ez nem érv, hiszen – közérdeklődésre számot tartó nyilvános önkormányzati bizottsági ülésről lévén szó – újságíróként jogában áll közvetíteni az eseményt. A vita feloldásaként Bodrog Zoltán javasolta, hogy kérjék ki a jegyző állásfoglalását. A tudósító és Bodrog át is mentek egyeztetni a jegyzői irodába,
ám mire 16:31-re (tehát egy perccel a hivatalos kezdés után) visszatértek, nem volt mit rögzíteni vagy közvetíteni. A bizottsági elnök ugyanis jelezte, hogy közben az ülést befejezték, így már Bodrog képviselőnek nincs is lehetősége felszólalni.

Az ülés ezzel véget is ért, a folyosón még a független képviselő próbálta megérteni a bizottsági elnök eljárását, ám utóbbi inkább a rendőrség kihívásával fenyegette meg a Mérce munkatársát
és majdnem kitépte a telefont a kezéből, ahogy az az alábbi felvételen is látható.

Jogi szempontból egyébként a nyilvános önkormányzati üléseken résztvevő képviselőkről, hivatalt viselőkről illetve meghívottakról a megkérdezésük nélkül is lehet hang-, illetve videófelvételt készíteni – ezt erősítette meg a lap kérdésére a bizottság jobbikos alelnöke Staudt Máté is.  

40 ezer forint miatt lakoltatták ki, de az igazi ok a kosz és a bűz volt

A 79 éves Károly bácsi egy kis, önkormányzati tulajdonú lakás bérlője volt, kórházi kezeléssel összefüggésben 2018-2019 telén kevesebb, mint 40 ezer forintnyi tartozása keletkezett, ami miatt az önkormányzat január 25-én felmondta a bérleti szerződését. A Város Mindenkié csoport (AVM) szerint innentől az önkormányzat már csak azon dolgozott, hogyan tudná az idős férfit kilakoltatni – az önkormányzat és az őt segítők ugyanis elhallgatták előle, hogy a kilakoltatás törvényi feltételei nem állnak fenn: öregségi nyugdíja, valamint az általa megtakarított 200 ezer forint egyértelmű fedezetet nyújt a lakbér és a közüzemi díjak megfizetéséhez.
Az önkormányzat augusztus elején álhírnek nevezte az esetről szóló beszámolókat. Az AVM reakciójában cáfolta az önkormányzat érveit, melyek szerint eljárásukkal minden a legnagyobb rendben volt. 
A képet némileg árnyalja, hogy a hvg.hu cikke szerint az idős férfire alapvetően szomszédai panaszkodtak, s ők kérték az önkormányzati fellépést is - a bérlőtől állításuk szerint elviselhetetlen hányás - és ürülékszag áradt, az ingatlanban felgyűlt rengeteg szemét pedig már fertőzésveszélyesnek számított.  Az önkormányzat és a civil szervezet között a legélesebb vita arról szól, a férfi vajon önként távozott vagy sem. Az önkormányzat szerint igen, a férfi elfogadta a felajánlott új szállást, a civil szervezet szerint viszont Károly bácsi valójában nem akart távozni. Ezt maga az érintett is elmondja egy, az AVM által forgatott videóban.  
Szerző

Disney-mesébe illő útmutatást kapott Karácsony Isztambul ellenzéki főpolgármesterétől

Publikálás dátuma
2019.08.28. 19:12
Ekrem Imamoglu (bal) és Karácsony Gergely megbeszélése az iszambuli városházán
Fotó: Facebook/ Karácsony Gergely
A szeretet legyőzi a zsarnokságot – ezzel a bölcsességgel gazdagodva tért vissza Tarlós kihívója a török nagyvárosból.
„Isztambul a magyar rezsimre sokban hasonlító erőszakos, illiberális hatalommal szemben a változásra szavazott, kezébe vette a sorsát, ezzel reményt adott minden szabadságszerető embernek” - írta a Facebookon Karácsony Gergely, miután találkozott Isztambul főpolgármesterével, Ekrem Imamogluval; a posztot a 444.hu szúrta ki. „A szeretet legyőzi a zsarnokságot, mert nem megosztja, hanem összehozza az embereket. Ezt az útmutatást kaptam ma Ekrem İmamoğlutól, Isztambul főpolgármesterétől” - írta az ellenzéki főpolgármester-jelölt, és hozzátette: „Tanulságos beszélgetés volt, megtisztelő a támogatása!” 
A találkozóról a Sövcü című török ellenzéki lap is beszámolt, mint írják; a két politikus az isztambuli városházán találkozott: mint írják, Budapesten élénk figyelemmel követték az isztambuli főpolgármester-választás folyamatát, az ellenzéki győzelem pedig a remény forrása lehet a magyar fővárosban. Ha Isztambulban lehetőség volt komoly változások elérésére, akkor erre Budapesten is megvan az esély – idézték Karácsony helyi nyilatkozatát.
Szerző