Akár 35 fokot is mérhetünk, de délután zivatar és erős szél jöhet

Publikálás dátuma
2019.08.30. 06:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Késő estére 21 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.
Somogy, Baranya és Tolna kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint alapvetően gomolyfelhős, napos idő várható. Délutántól elszórtan alakulhatnak ki zivatarok (legkisebb eséllyel a délnyugati megyékben), amelyeket átmeneti szélerősödés, intenzív csapadékhullás és esetleg kisebb szemű jég kísérhet. 
A fővárosban és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében a hőség miatt is figyelmeztetnek, az érintett területeken a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható, az Alpokalján van esély 30 fok alatti értékekre. Késő estére 21 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.
Szerző

Hableány-tragédia: 665 milliót költött a BM

Publikálás dátuma
2019.08.30. 06:00

Fotó: Markoszov Szergej
Eddig több mint félmilliárd forintot fordítottak a hajókatasztrófa utáni mentésre, kutatásra és a kiemelési munkákra – tudta meg lapunk.
A Belügyminisztérium (BM) alá tartozó rendvédelmi szervek a június 11-i kiemelésig összesen 664,8 millió forintot költöttek el a Hableány sétahajó május 29-i tragédiája utáni mentésre, kutatásra és a kiemelési munkákra – értesült a Népszava. A tárca tájékoztatásából ugyanakkor kiderül, hogy ez az összeg még nem tekinthető végleges adatnak: egyrészt más minisztériumoknál, állami szerveknél is keletkeztek költségek, másrészt a keresés még mindig nem fejeződött be, egy embert továbbra is eltűntként kezelnek. A hajón összesen 35 ember utazott, heten túlélték a balesetet, 27-en viszont életüket vesztették. A kutatási, valamint a kiemelési munkákat a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálta, a HR Portál korábbi információi szerint pedig a folyamatban összesen 35 hazai szervezet ezer – civil és rendvédelmi – szakembere vett részt. A TEK egy műveleti központot – sátortábort – is felállított a Margit-szigeten, ahol két hét alatt több száz magyar és külföldi terrorelhárító, katasztrófavédelmis, rendőr, valamint ipari búvár fordult meg. A munkák nagyságrendjét jól mutatja, hogy csak a roncs június 11-i kiemeléskor több mint ötszázan dolgoztak azon, hogy a felszínre kerüljön a hajó. A Duna fenekére süllyedt jármű kiemeléséhez Komáromból hozták Budapestre a kétszáz tonnás emelőerejű Clark Ádám óriásdarut. A szerkezetet üzemeltető cég az RTL-lel azt közölte: több tízmillió forintos költsége volt a daru munkájának, még úgy is, hogy a vállalat állítása szerint csak a legszükségesebb költségeket számolták el, bizonyos eszközöket ingyen bocsátották a mentőalakulatok rendelkezésére. A rendvédelmi szervek folyamatosan monitorozták a Duna 215 kilométeres szakaszát, valamint a folyó ár-és hullámterét is. Mint azt korábban a rendőrségen elmondták: a keresésben a Budapesti Rendőr Főkapitányság (BRFK) összes bevethető hajója részt vett, de a katasztrófavédelem és a készenléti rendőrség is adott járműveket. Csécsi Soma szóvivő szerint egyszerre 14-15 – három-négy fős személyzettel rendelkező - hajó kutatott a holttestek után. Azt egyébként egyelőre nem tudni, hogy az állami és nem állami szereplők összesen mekkora összeget próbálnak majd behajtani a baleset felelősein. Az állami költségek mellett ugyanis számolni kell a balesetben elhunytak hozzátartozóinak kártérítési igényével, a vétlen hajóscég elmaradt jövedelmével, valamint a dunai teherfuvarozó cégek kárával is. Korábban egyébként a szakmai szervezetek azt sürgették, hogy érdemes lenne a vétkes cégtől ilyen esetben letétet- ez jobbra bankgaranciát jelent – kérni, amelyből az állam azonnal megtérítheti a kiadásait. Enélkül ugyanis csak hosszas pereskedés útján juthatnak hozzá a károsultak a járandóságukhoz. Lapunk kérdésére a Belügyminisztériumnál azt közölték: ilyen előterjesztésről nem tudnak.

Hunvald nem lép vissza, hiába kéri erre az ellenzéki együttműködés

Publikálás dátuma
2019.08.29. 21:19

Fotó: Népszava
A Lokálpatrióták válaszoltak Karácsonyék levelére.
A Népszava is lehozta: a 24.hu információi szerint közös levelet írt Budapesten mind a 23 kerületben együttműködő ellenzéki tömb Hunvald Györgynek, hogy rábírják arra, ne induljon az októberi választásokon polgármesterjelöltként. Azért menekülőutat is felajánlottak Hunvaldnak, ha nem indul Erzsébetváros polgármesteri székéért, akkor kapna egy egyéni önkormányzati képviselői helyet a közgyűlésben. Most Hunvald György tette ki saját Facebook-oldalára azt a levelet, amit Lokálpatrióták aláírással láttak el, és az áll benne, hogy a szervezet, amelynek színeiben Hunvald elindul a polgármesteri székért, úgy döntött, nem lépteti vissza az egykori szocialista kerületi polgármestert. A levél első része arról szól, hogy a négy aláíró - Niedermüller Péter, Gy. Németh Erzsébet, Karácsony Gergely, Molnár Zsolt - szerintük nem képviseli egyöntetűen a budapesti együttműködést, sőt azt írják, valószínűleg nem szóltak az Összefogás tagjainak arról, hogy visszaléptetnék Hunvaldot. Mint írták, "a Lokálpatrióták nem azért indulnak, hogy Hunvald György kapjon egy körzetet, hanem azért, hogy azt a programot, amelyet képviselünk és amiben hiszünk, a következő önkormányzati ciklusban közösen megvalósítsuk". Majd közlik, hogy nem lépnek vissza sem a képviselőjelöltjeik, sem pedig a polgármesterjelöltjük, aki, ugye, Hunvald György. De íme az egész levél:
Szerző
Frissítve: 2019.08.29. 21:39