Azonosították a texasi lövöldözés elkövetőjét

Publikálás dátuma
2019.09.02. 07:16
Rendőrségi szalag az odessai lövöldözés helyszínén, 2019. augusztus 31-én, ahol a fegyveres ámokfutóval végeztek a rendőrök
Fotó: Cengiz Yar / AFP/ Getty Images
Az elkövető hét embert megölt és huszonkettőt megsebesített.
A tettes a 36 éves Seth Ator volt, aki Odessától mintegy húsz kilométernyire élt - írja az MTI. Gépkocsiját a midlandi rendőrség állította meg szombaton egy közlekedési jelzőlámpánál, mire a férfi rájuk lőtt és az autóval elmenekült. Az országúton haladva vaktában lövöldözött, majd kiszállt és elrabolt egy postai teherautót, azzal ért be Odessa városába, ahol egy mozi parkolójában a rendőrök lelőtték, miután tűzharcba keveredett velük. Michael Gerke, az odessai rendőrség vezetője vasárnapi sajtókonferenciáján nem nevezte meg az elkövetőt. "Nem vagyok hajlandó kimondani a nevét, mert egyáltalán nem akarom ismertté tenni őt azért, amit elkövetett". Kilétét a sajtótájékoztató után a rendőrség többi munkatársa hozta nyilvánosságra. A rendőrfőnök a többi között elmondta: bebizonyosodott, hogy az elkövető egyedül cselekedett. Tettének oka egyelőre ismeretlen, és vizsgálják, hogyan jutott az általa használt AR-Style típusú félautomata gépkarabélyhoz. A rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai vasárnap házkutatást tartottak Ator lakhelyén, egy elhanyagolt, viskószerű házban, ahol nincs folyóvíz és áram sem. Az elkövető egyik szomszédja riportereknek elmondta: Atort erőszakos emberként ismerték, aki éjjelente gyakran lövöldözött ki a házából, és épp a múlt héten fegyverrel fenyegette meg őt, mert rossz helyre tette ki a szemetes zsákot. A szomszédasszony a múlt hónapban már jelezte a rendőrségnek, hogy a férfi rendszeresen lövöldözik éjszakánként, de a rendőrség nem reagált a bejelentésre. Az FBI közölte: nincsenek arra utaló nyomok, hogy Seth Atornak bel- vagy külföldi terroristákhoz, terrorszervezetekhez fűződő kapcsolatai lettek volna. Vasárnap Greg Abbott, Texas állam kormányzója a kórházban meglátogatta az ámokfutás sebesültjeit, majd sajtóértekezletet tartott. A tájékoztatón felsorolta a Texasban elkövetett lövöldözéseket, és azt hangsúlyozta, hogy ez a helyzet tarthatatlan, cselekvésért kiált. Konkrétumot azonban nem említett, hogy szerinte hogyan is lehetne véget vetni ennek a jelenségnek. Közben éppen Texasban vasárnap a fegyvertartást lazító rendelkezések léptek életbe. Vasárnaptól már az iskolákat és a templomokat is el lehet látni fegyverekkel. A The New York Times című lap - meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozó - értesülései szerint Atort a lövöldözés előtti napon bocsátották el teherautó-vezetői állásából.
Szerző

A Bahamák történetének legpusztítóbb hurrikánjává erősödött a Florida felé közelítő Dorian

Publikálás dátuma
2019.09.02. 07:11

Fotó: JOSE ROMERO / AFP
A vihar hajókat fordított fel, háztetőket szakított le, s egyes negyedeket földig tarolt.
Az óránként 285-300 kilométeres sebességű széllel süvítő vihar vasárnap este 7-8 méter magasra korbácsolta fel a tenger hullámait. Az amerikai televízióknak a bahamai helyi tévétől származó tudósításai arról tanúskodnak, hogy a vihar hajókat fordított fel, háztetőket szakított le, s egyes negyedeket földig tarolt. A miami székhelyű amerikai Országos Hurrikán Központ katasztrofálisnak minősítette az ötös erősségű vihart, amely elsőként a Bahamák észak-nyugati részén fekvő Abaco-szigetekre csapott le, s az Atlanti-óceán eddigi legpusztítóbb, 1935-ös hurrikánjához hasonlította. Hubert Minnis, a Bahamai Közösség miniszterelnöke pedig úgy fogalmazott: "Olyan vihar tört ránk, amilyennel a Bahamák történetében még nem találkoztunk". A kormányfő kijelentette: "Ez életem legszomorúbb napja." "Imádkozzunk a Bahamákon élőkért" - írta vasárnap esti Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök, aki a hurrikán miatt mondta le lengyelországi látogatását, és Washingtonból követi a fejleményeket. A katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) rendszeresen tájékoztatja őt a hurrikánról. A szakértők szerint a lassan mozgó vihar szokatlanul hosszan, 24 órán keresztül tartózkodik a karibi térségben, és előrejelzéseik szerint hétfőn este csap le Floridára. A vasárnapi délután kiadott előrejelzések egyelőre nem változtak: a vihar irányt változtatott, és elkerülve Florida belső vidékeit, a partvidéken söpör végig. Floridában, Georgiában és Észak-Karolinában már rendkívüli állapot van, Dél-Karolina kormányzója, Henry McMaster pedig vasárnap este hirdetett ki rendkívüli állapotot. "A vihar erőssége és kiszámíthatatlansága kötelez bennünket arra, hogy minden eshetőségre felkészüljünk" - fogalmazott közleményében McMaster. Ron DeSantis, floridai kormányzó ismételten óvatosságra intette a déli államban élőket, megismételve, hogy a néhány megyére elrendelt kötelező evakuálásnak mindenki tegyen eleget, mert a hurrikán életveszélyesnek ígérkezik. Kötelező evakuálást rendelt el a part menti 6 megyében Brian Kemp, georgiai kormányzó is. A közép-floridai Orlandóban lévő Disneyworld szórakoztatóparkot hétfőn hajnalban lezárják, miként a város nemzetközi repülőtere is hétfő hajnaltól zárva marad. Hétfőtől Fort Lauderdale nemzetközi légikikötője sem indít és nem is fogad járatokat. A meteorológusok arra számítanak, hogy a Dorian érintheti a Georgiával nyugat felől szomszédos Alabamát is.
Szerző
Frissítve: 2019.09.02. 10:16

Szabad szemmel – Magyarország mutatja, hogy eltávolítják a fékeket és ellensúlyokat, ha a populista eltolódás elér egy pontra

Publikálás dátuma
2019.09.02. 07:00

Nemzetközi sajtószemle, 2019. szeptember 2.
FT A vezércikk úgy látja, hogy az alakulóban lévő, ám igencsak törékeny olasz koalíciónak szüksége van az EU támogatására, annál is inkább, mivel Salvini bármikor visszatérhet a hatalomba. Az jó persze mind Olaszország, mint az unió számára, hogy a Liga vezére ellenzékbe szorul, mert mind a kettő csupán kárát látta a politikus cinikus ellenkezésének. Conte kormányfőnek azonban nem lesz könnyű tető alá hoznia az új kabinetet, hiszen a két párt között nagyok a személyes ellentétek, illetve a politikai véleménykülönbségek. Utána pedig csak némi vakmerőség árán lehet majd fenntartani az összefogást. De még akkor sem valószínű, hogy az érdekszövetség közös erővel igyekszik majd megoldani a mélyen gyökerező gondokat. Amikor Salvini Brüsszellel csatázott, az csupán arra volt jó, hogy elterelje a figyelmet a tényleges olasz gondról, az igencsak minimális növekedési potenciálról. Az ország és Európa könnyebben meglesz, ha a belügyi poszt gazdája nem idegengyűlölő kampányokra használja tisztségét. Az azonban roppant zavaró kilátás, hogy a római parlament, a Liga nyomására 3 év múlva populista elnököt választhat. Magyarország mutatja, hogy eltávolítják a fékeket és ellensúlyokat, ha a populista eltolódás elér egy olyan pontra, ahonnan már nincs visszatérés. Az EU-nak kapóra jön, hogy az olasz politikus elhibázta a dolgot, mint ahogy az, hogy már korábban megbukott a szélsőjobbos osztrák kormány. Így most a a szervezet érdemben tud foglalkozni azokkal a bajokkal, amelyek annyi embert állítottak Salvini oldalára, ideértve egy új menedékrendszert. De ha nem, akkor csak idő kérdése, mikor kerül újra hatalomra a Liga első embere.
Die Welt A konzervatív újság úgy ítéli meg, hogy csupán a szász miniszterelnök, illetve az ottani CDU mentette meg a polgári pártok becsületét, máskülönben a konzervatív szövetség, illetve a liberális párt egy romhalmaz tetején csücsülne. Ám a két kelet-németországi tartományi választás így is töréspontra juttatja az ország stabilitását, miután Brandenburgban olyasvalaki futott be az AfD képviseletében, aki nemigen leplezi jobboldali-radikális nézeteit. Az írás „Keserű leckék” címmel nem tudja megmondani, mekkora szerepet játszott az eredményben a tiltakozás, az elkeseredés vagy csak a puszta érzelem. A zöldek viszont jól muzsikáltak, mert azok szavaztak rájuk, akik azt mondják, hogy voksaikkal meg akarták állítani a „nácik” nyomulását. A vicc csak az, hogy az összes pártot felelősség terheli az AfD felemelkedéséért. 30 évvel a Fal leomlása után az ország megosztottabb, mint valaha. Hogy a nagykoalíció szőnyeg alá söpri a problémákat, az csak felerősítette tektonikus ideológiai mozgásokat. Az AfD viszont ünnepelhet, mert rájött, hogy a radikalizálódás segít neki. Szerencsére ezzel teljesen kormányképtelen, de szégyen az országnak, amely teljesen közömbös a párt számára.
Frankfurter Rundschau A vezércikk megrázónak nevezi az AfD előretörését, de ennél sokkal fontosabbnak tartja a hogyan továbbot. Mindenesetre a demagógia szakaszgyőzelmet aratott, hiszen még sosem kapott ennyi szavazatot, idáig még egyszer sem volt ennyire sikeres a „rendszer” elleni tiltakozás. A kép brutális, mert a gyűlölet prédikálói mellé állt a szászországi, illetve brandenburgi lakosság egynegyede. Mintha nekik nem volna fontos a szabadság, mintha a csalóka biztonság vágya fontosabb volna számunka a nyílt társadalomnál. Aki támogatja a szélsőjobb tekintélyelvű fellépését, az már megkezdte a menekülést a demokráciából. Minden siker ellenére egyértelmű, hogy az Alternatívának nincs helye egy demokratikusan választott népképviseletben, mert valójában a demokrácia megvetésének és az emberellenességnek a parlamenti meghosszabbítását jelenti. Be akarja darálni a polgári társadalom alapkonszenzusát. Mégis érdeme, hogy szétrobbantotta a megmerevedett hatalmi viszonyokat a két tartományban. Hiszen a CDU, illetve a Szociáldemokrata Párt csaknem 30 éven át irányította a helyi kormányt és ez nagyképűséghez vezetett, ám annak igen nagy az ára. Egyik következménye az, hogy keletnémetek nemigen jutottak csúcsposztokhoz az országban és emiatt úgy érzik, hogy rájuk nem figyelnek oda. A kiút most az, hogy a politikának foglalkoznia kell keletnémetekkel, végre elfogadható ajánlatot kell tennie számukra. Ez az egyetlen esély, egyben a legjobb védekezés a szélsőjobb ellen. Az AfD azonban nem vehet részt ebben a munkában, mert különben jön a vég.
The Times Brit kormányzati források szerint Boris Johnson Orbán Viktortól vagy valamelyik más szövetségesétől kérhet segítséget, hogy ne kelljen kérnie az EU-tól a jövő hónapban esedékes kilépés dátumának meghosszabbítását. A magyar miniszterelnök vagy mások feladata az lenne, hogy utasítsák el a kérést, hiszen itt egyhangú döntés szükséges. A brit miniszterelnök persze maga is megvétózhatja Brüsszelben a javaslatot. Az ügy háttere az, hogy tory képviselők vagy 20-as a rendezetlen Brexit ellen kívánnak voksolni a héten a törvényhozásban, éspedig az ellenzéki baloldallal együtt. Emiatt kellene azután Brüsszelbe elzarándokolnia Johnsonnak, aki a maga részéről kizárással fenyegette meg saját párttársait, és azt állította, hogy ha azok nem támogatják, akkor a Munkáspárt vezére káoszba taszítja az országot. Egyben 3,5 milliárd fontot ígért a közszolgáltatások fejlesztésére, miközben az Egyesült Királyság egy évszázada nem élt át ekkora alkotmányos válságot. A lázadó honatyák attól tartanak, hogy a miniszterelnök egészen október végéig, vagyis a Brexitig elhúzhatja a parlament munkájának felfüggesztését, utána pedig már nem lehet tenni semmit sem.
Der Standard Ausztria képviseleti demokrácia, ám főként sarlatánok, demagógok és önjelölt diktátorok azt szeretnék, ha ez másként lenne – írja a kommentár annak kapcsán, hogy a Financial Times tűz alá vette a brit miniszterelnököt, miután az a rendezetlen Brexit eléréséhez ki akarja kapcsolni a szigetország törvényhozását – minden parlamentek anyját. A befolyásos londoni lap szerint lehet, hogy Johnson nem zsarnok, de fölöttébb veszedelmes precedenst teremtett. Ehhez az osztrák elemzés azt teszi hozzá, hogy a sarlatánok, demagógok és önjelölt diktátorok mindig a népre hivatkoznak, és megpróbálják azt eszközként felhasználni. Az olaszoknál Salvini az utcára hívja az embereket, hogy miután nélküle alakul koalíció. Vagy amikor az osztrák kancellárt menesztették, kijelentette, hogy ezúttal a parlament határozott, de a végén a nép dönt. A képviseleti kormányzás lényege, hogy a lakosság megválasztja képviselőit és átengedi nekik az irányítást. Elsősorban a sarlatánok, demagógok és önjelölt diktátorok vannak azon, hogy ez ne így legyen.  
Szerző
Frissítve: 2019.09.02. 07:15