Hőség, zivatar és erős szél vár ma ránk - figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Publikálás dátuma
2019.09.02. 08:34

Fotó: Shutterstock
Változékony időjárással kell az iskolakezdés idején szembenéznünk.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfőn a keleti, délkeleti megyékben továbbra is hőségre kell készülni, ezeken a területeken 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Napközben az ország északi, északnyugati felén, késő délutántól pedig a középső tájakon alakulhat ki zivatar. Legkisebb eséllyel délkeleten lehet zivatartevékenységre számítani. Környezetükben helyenként felhőszakadás (15-30 mm), viharos szél (60-75 km/h) és jégeső előfordulhat. Délutántól az északi, északnyugati szelet a Dunántúl északnyugati tájain és a Dunántúli-középhegységben időnként viharos (ált. 60-65, néhol ~70 km/h) lökések kísérik.
Szerző

Elkezdődött az új tanév

Publikálás dátuma
2019.09.02. 08:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A diákoknak száznyolcvan napot kell iskolában tölteniük, a tanulmányaikat középfokú iskolákban végzőknek az utolsó tanítási nap 2020. április 30.
Hétfőn mintegy 1,2 millió diáknak megkezdődött a 2019/20-as tanév. A Magyar Posta tájékoztatása szerint minden iskolába időben megérkeztek a tankönyvek. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel összesen 13 millió tankönyvet szállítottak ki 4091 oktatási intézménybe. Az iskolák a megjelölt időben vehették át a raklapokra csomagolt könyveket, így mindegyik intézmény felkészülten fogadhatja a tanítási év első napján a diákokat. A megrendelt tankönyvek száma 570 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbit, az erre fordított költségek mégis 700 millióval csökkentek. A most induló tanévben 1-9. évfolyamon valamennyi tanuló már ingyenesen kaphatja a tankönyvet, a 2020-as tanévtől pedig a köznevelés valamennyi résztvevője térítésmentesen jut a kiadványokhoz. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján végzett számítások szerint gyermekenként harminc-negyvenezer forintba kerül egy általános iskolás diák tanévkezdése, a terheket megkönnyítendő a Magyar Államkincstár augusztus 23-ától folyósította a szeptemberi családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A tanévkezdéshez igazodva
hétfőn megváltozik a fővárosi közösségi közlekedés menetrendje, a nagykörúti villamosok pedig újra teljes vonalukon járnak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint hétfőtől a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a járatok, ami a legtöbb vonalon a tanszüneti menetrendnél lényegesen gyakoribb járatindulást jelent. A nagyobb forgalom miatt a gépjárművel közlekedők és a BKK járatait választók egyaránt hosszabb utazási időre számíthatnak – hívta fel a figyelmet a közlekedési társaság. Közölték azt is, hogy folytatódik a 3-as metró déli szakaszának felújítása, és a tanév kezdetétől a legforgalmasabb időszakokban átlagosan 45 másodpercenként indulnak az M3-as és az M3E pótlóbuszok. Hétfőtől a nagykörúti villamosok közlekedése is visszaáll az eredeti rendbe: a szerelvények a két hónapon keresztül zajló pályafelújítás után teljes vonalukon járnak. Szeptember 2-től ismét az iskolai napokon érvényes menetrend szerint közlekednek az autóbuszok, és az iskolakezdés zökkenőmentes indulása érdekében a szeptember havi és első félhavi helyközi bérletek már augusztus 28-tól érvényesek – közölte a Volánbusz az MTI-vel. A jogszabály alapján
a 2019/2020-as tanév szeptember 2-án, hétfőn kezdődik, és 2020. június 15-ig, hétfőig tart.

A tanulóknak száznyolcvan napot kell iskolában tölteniük, a tanulmányaikat középfokú iskolákban végzőknek az utolsó tanítási nap 2020. április 30. Az első félév 2020. január 24-ig tart majd, az iskolák január 31-ig értesítik a diákokat és a szülőket a félévi eredményekről. A kormányrendelet szerint az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2019. október 25., a szünet utáni első tanítási nap november 4. A téli szünet előtt utoljára 2019. december 20-án kell iskolába menni, az első tanítási nap 2020. január 6-a. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. április 8., a szünet utáni első iskolai nap pedig 2020. április 15.

A 2019/2020-as tanév rendje

- Az új tanév idén szeptember 2-án kezdődik és 2020. június 15-ig tart. - Őszi szünet: 2019. október 26.- november 3. - Téli szünet: 2019. december 21. - 2020. január 5. - Tavaszi szünet: 2020. április 9. - április 14. - A 2020-as tavaszi érettségik 2020. május 4-én kezdődnek az írásbeli magyar érettségivel.

Abszurd: pótmegoldás a nyugdíjpótlásra

Publikálás dátuma
2019.09.02. 07:30

Fotó: OLENA YAKOBCHUK
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) arra biztatja a kórházakat, rendelőket, hogy a minisztériumnál sürgessék meg a nyugdíj mellett dolgozó orvosaik járandóságának rendezését. A hivatalnak pillanatnyilag 29 olyan orvosról van tudomása, aki bár dolgozik, nem jut hozzá a nyugdíjpótló ellátásához.
Két hete írtunk arról, hogy két hónapja nem kap nyugdíjpótló ellátást a közkórházakban dolgozó idős orvosok egy része. Hiába adták be továbbfoglalkoztatási kérelmüket időben a kormányzatnak, késve kaptak választ. Így a munkáltatók nem igényelhették meg időben az ellátásukat. A Népszava közérdekű adatigénylést nyújtott be az érintettek ügyében. A NEAK mindenekelőtt ismertette az alapvető szabályokat, amelyeket sokan nem is ismertek. Az egészségügyben a nyugdíjas korú orvosok és szakdolgozók továbbfoglalkoztatására kizárólag akkor kerülhet sor, ha ahhoz a munkáltatójuk előzetes kormányzati hozzájárulást szerez, valamint feltölti a NEAK rendszerébe a nyugdíj összegét, a nyugdíjjogosultságot megállapító, valamint a nyugdíjfolyósítás szüneteltetéséről szóló határozatokat is. Az ellátás csak azoknak folyósítható, akiknek valamennyi dokumentuma hiánytalanul megvan a rendszerben. Mint írták, a munkáltatóknak a továbbfoglalkoztatási engedélyt legalább három hónappal a nyugdíj-jogosultságot megelőzően, illetve az ismételt engedélyek esetében, azok lejárata előtt meg kell kérniük. Ha a munkáltatók ezt a folyamatot késve indítják, vagy elhúzódik a minisztériumi engedélyezési folyamat, úgy megcsúszhat a járandóságok kifizetése. E dokumentumok nélkül ugyanis a NEAK szünetelteti a nyugdíjpótló jövedelemkiegészítés folyósítását. A NEAK válaszából az is kiderül: „többször tapasztalható, hogy a munkáltatók csak rendkívüli felhívásunk alapján, késve jegyzik be támogatói engedélyek megérkezésének időpontját.” Adataik szerint a pozitív kormánydöntés ellenére is a régebb óta túldolgozók közül még 29 orvos esetében hiányosak a nyugdíjpótló ellátás utalásához szükséges dokumentumok. Azokról, akik első alkalommal kértek foglalkoztatási engedélyt, nem rendelkeznek hasonló adattal, mivel tapasztalat szerint a kórházak az ő adataikat akkor közlik a NEAK-al, amikor már a kezükben van a minisztériumi mentesítés. Megjegyezték: amint a hiánypótlás megtörténik, az érintettek megkapják a járandóságukat. Korábbi cikkünk megjelenése után a Semmelweis Egyetem(SE) idős klinikai orvosai megkapták a járandóságukat. Annak érdekében, hogy az érintettek a felfüggesztett és ki nem fizetett jövedelem kiegészítésükhöz további várakozás nélkül hozzájussanak az intézmény saját forrásból megelőlegezte azt. Mint azt az egyetem sajtóosztályának munkatársai lapunkkal közölték - 2019. augusztus 27-én átutalták valamennyi elmaradt, és ezen felül az augusztus hónapra járó ellátás összegét is. A Semmelweis Egyetem a jövőre vonatkozóan is megelőlegezi a jövedelemkiegészítést – ígérték. A cikkünkben szereplő Uzsoki utcai kórházban dolgozó panaszosoknak is jelezte a munkáltatójuk, hogy a szeptemberi fizetésükkel ők is megkapják a járandóságukat.

Abszurd rendszer

Egy hat évvel ezelőtti szabály alapján a közszférában dolgozó nyugdíjaskorúaknak választaniuk kell a nyugdíj és a munka között. Nem kaphatnak ugyanis egyidejűleg munkabért és időskori juttatást. A rendszerben dolgozó mintegy 17 ezer közalkalmazott gyógyító közül 5-6 ezren dolgoznak a nyugdíjkorhatáron túl. Úgy, hogy megkapják a közalkalmazotti bérüket, és mellé a nyugdíjuk helyett járó nyugdíjpótló jövedelemkiegészítést. Ez a kényszernyugdíjazós-engedélyezős rendszer egyre abszurdabbnak tűnik az egészségügyben, ahol már régen nem működne az ellátás az idős orvosok közreműködése nélkül. A Magyar Orvosi kamara legfontosabb követelései között szerepel ennek a rendszernek az eltörlése.

Szerző
Témák
orvosok nyugdíj