Előfizetés

Budapesten tárgyal a hónap végén a finn miniszterelnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.02. 14:44
Antti Rinne
Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Az unió soros elnökségét betöltő Finnország első embere szeptember 30-án érkezik.
Szeptember 30-án Budapestre látogat az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnöke - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. Antti Rinne kormányfőt Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatás keretében fogadja a Karmelita kolostorban, majd tárgyalásukat követően sajtótájékoztatót tartanak - mondta Havasi Bertalan.  

Nem kérnek az Alternatívából a német nagykoalíció szereplői

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.02. 13:41

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Kizárták a lehetőségét annak, hogy a jobboldali radikális AfD-vel lépjenek koalícióra Szászországban vagy Brandenburgban a vasárnapi tartományi választást követően.
A tartományi voksolások végeredménye megerősítette az urnazárást követően nyilvánosságra hozott adatokat: az AfD sem Szászországban, sem Brandenburgban nem végzett az élen, miközben a május végi európai parlamenti választáson mindkét tartományban a legtöbb voksot zsebelte be. Szászországban a CDU 32,1 százalékkal nyert, ami tetemes, 7,3 százalékos visszaesés 2014-hez képest. Tekintve azonban, hogy egy-két hónapja még az AfD állt az élen, s a radikális párt „csak” 27,5 százalékot szerzett, az eredményt megkönnyebbülés fogadta a kereszténydemokraták központjában. A Balpárt szintén igen sok szavazót vesztett, 10,4 százalék voksolt a pártra, miközben 2014-ben még 18,9 százalékot szerzett. A Zöldek végül nem tudtak jelentősen megerősödni, bár 8,6 százalékuk majdnem három százalékkal több, mint öt éve. Az SPD történelmien gyengén szerepelt 7,7 százalékkal, ami 4,7 százalékos csökkenés. Mégsem volt gyászhangulat az SPD berlini központjában. A legnagyobb célt, nevezetesen azt, hogy a párt megőrizze elsőségét Brandenburgban, sikerült teljesíteni függetlenül attól, hogy 26,2 százaléka az eddigi leggyengébb eredménye a tartományban. Ugyanakkor az AfD 23,5 százalékot kapott, így majdnem három százalék választotta el a két pártot, miközben a közvélemény-kutatók fej-fej melletti küzdelmet vetítettek előre. E tartományban is feltűnő a Balpárt visszaesése, 18,6-ról 10,7 százalékra. Sok keletnémet eddig úgy érezte: a Balpárt képviseli az érdekeiket, s mondja ki azt, hogy a keletnémet felzárkóztatás – szerintük – nem volt sikersztori, nagy különbségek maradtak. A volt NDK-s állampárt utódpártjának szerepét azonban teljesen átvette az AfD, aminek oka lehet az is, hogy a Balpárt sokkal kevésbé radikális, mint tíz, vagy húsz évvel ezelőtt.
Kizárták a lehetőségét annak, hogy a jobboldali radikális AfD-vel lépjenek koalícióra Szászországban vagy Brandenburgban
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
Ami a koalíciós esélyeket illeti, Szászországban a CDU az SPD-vel és a Zöldekkel alakíthat új kormányt, Brandenburgban viszont elvileg baloldali kabinet is létrejöhet, de az SPD-CDU-Zöldek formáció talán valószínűbb.
Az AfD azt követeli, hogy „nagyszerű eredménye után” beleszólhasson a két tartomány ügyeibe. Alice Weidel, a párt frakcióvezetője szerint „antidemokratikus lenne a választókkal szemben, ha nem vennének minket számításba”. Az AfD-t irányító Alexander Gauland pedig arról beszélt, hogy a választás eredménye megerősítette az Alternatíva eddigi politikáját. Nyitottnak mutatkozott Szászországban egy a CDU-val való kormányzati együttműködésre. Az AfD tehát a kereszténydemokratáknak udvarol, hogy kormányra kerüljön. Ezt azonban hiába teszi. Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök, német hadügyminiszter az ARD reggeli műsorában leszögezte, szó sem lehet az AfD-vel való együttműködésről. Csatlakozott hozzá Manuela Schwesig, a szociáldemokratákat irányító triumvirátus egyik tagja, aki szintén kizárt bármiféle együttműködést a radikálisokkal. 
A kérdés az, hogyan hat az eredmény a nagykoalícióra. Egyelőre sehogy, hiszen októberben újabb keletnémet választást rendeznek, akkor Türingiában. Az SPD csak év vége felé dönt a nagykoalíció eddig eredményeiről és a nagykoalíció megmaradásának hívei érvelhetnek azzal, hogy az SPD Brandenburgban is kormányzati tényező lesz. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy elcsendesednek azok a hangok, amelyek szerint fel kell mondani a nagykoalíciót a CDU-val. Gesine Schwan, az SPD elnökjelöltje szerint a szövetségi koalíciós szerepvállalás nem segítette az SPD-t. Egy brandenburgi felmérés szerint a megkérdezettek 60 százaléka véli úgy: a párt rosszabb eredménye a nagykoalíciós részvétel miatt lehet.

Villámárvízben haltak meg turisták egy kenyai nemzeti parkban

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.02. 12:44

Fotó: Shutterstock
Eddig hat ember holttestét találták meg a hatóságok. A Rift-völgy szurdokait lezárták.
Villámárvízben meghalt egy kisebb turistacsoport több tagja a kenyai Hell's Gate Nemzeti Parkban, hat ember holttestét megtalálták, a hetedik eltűnt – közölte hétfőn a kenyai állami természetvédelmi szolgálat. Az eset miatt a hatóságok lezárták a parkban a Rift-völgy szurdokait. A turisták indai származású kenyaiak voltak, illetve volt köztük egy indiai állampolgár, és volt egy kenyai sofőrjük. Az áldozatok között két gyerek és két nő is van. A baleset vasárnap este történt a fővárostól, Nairobitól 70 kilométerre északkeletre. A park szurdokaiban gyakoriak a villámárvizek az esős időszakokban. Még ha a környéken nem is esik, a távolabb lehulló esővíz eláraszthatja a hegyszorosokat – figyelmeztetnek gyakran a helyi hatóságok. Már több hasonló tragédia történt a parkban, ezért a hatóságok a völgy mentén végig kialakítottak menekülő útvonalakat. A nemzeti park világhírű természeti szépségei miatt nemcsak a turisták körében népszerű, hanem gyakori filmforgatási helyszín.