A Legfőbb Ügyészség jelenti, nagyon elégedett a saját munkájával

Publikálás dátuma
2019.09.04. 19:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bár az OLAF lesújtó jelentést tett közzé a hazai helyzetről, Polt Péter hivatala büszke rá, milyen eredményesen dolgoznak.
Buzgón magyarázza a bizonyítványát az  magyar ügyészség, friss közleményüket legalábbis nehéz lenne másként érteni.  Miután kedden kiderült, hogy az uniós csalás elleni hivatal tavaly Magyarországon indította és zárta le legtöbb, EU-pénzek csalásgyanús felhasználása miatt indított vizsgálatát, a Polt Péter felügyelte hivatal saját honlapján alaposan megdicsérte magát.
Közleményükben kifejtik, hogy remek az OLAF-fal folytatott együttműködésük, és bár erre semmi nem kötelezné őket, mindig nyomozást rendeltek el az uniós hivatal ajánlásai alapján, vagy a már folyamatban lévő nyomozáshoz csatolják a befutó ajánlásokat (igaz, az Elios-ügyben azért vádemelésig sem jutottak – a szerk).
És hogy miért tartják kitűnőnek saját munkájukat?
  • Mert az OLAF 2018-ra vonatkozó éves jelentéséből egyértelműen kitűnik, hogy a magyar ügyészség az OLAF ügyek 45 %-ában emelt vádat. Ez a szám lényegesen magasabb mint a 36 %-os uniós átlag. Ugyanezen arány például Németországban 21 %, Franciaországban 25 %, míg Finnországban 0 %.
  • Mert bár az OLAF tavaly nálunk indította el a legtöbb, uniós források csalásgyanús felhasználása miatt elrendelt vizsgálatot, a kilenc ellenőrzésből pedig hetet zárt le a magyar hatóságoknak küldött ajánlással, ezek közül csak négy volt igazságügyi ajánlás, és azok közül háromban már amúgy is nyomozás zajlott itthon.
  • Az igazságügyi ajánlások száma pedig folyamatosan csökken, 2015-ben és 2016-ban még 10-10 ajánlás érkezett, 2017-ben már csak 6 ajánlás, 2018-ban az említett 4, míg 2019-ben eddig még nem érkezett az OLAF-tól igazságügyi ajánlás.
Összefoglalva megállapítható – dől hátra elégedetten az ügyészség – hogy Magyarország igazságügyi hatóságai folyamatosan jó teljesítményt nyújtva, az OLAF-al a legszélesebb körű együttműködésben, egyre nagyobb mértékben derítik fel az OLAF által is vizsgált ügyeket.
Hogy a helyzet azért nem ennyire rózsás, azt jól jelzi, hogy 
az uniós csalás elleni hivatal 2014 és 2018 között hazánk esetében ajánlotta a legmagasabb arányú pénzbüntetést a feltárt ügyekben.

 Ennek megfelelően a felzárkóztatási és agrártámogatások 3,84 százalékának visszafizettetését javasolta, ami többszöröse a 0,45 százalékos uniós átlagnak. Magyarországon kívül csak Szlovákia 2,29 százalékos “teljesítménye” haladta meg ezt arányt. Valószínűleg az sem a kiváló teljesítménynek köszönhető, hogy Ville Itälä, az OLAF igazgatója jövőre személyesen egyeztetne Polt Péterrel és más igazságügyi vezetőkkel arról,,miért van nálunk annyi, gyanúsnak talált uniós pályázati ügy.  Itälä az euronews.hu-nak nyilatkozva azt is megjegyezte, hogy szeretné, ha Magyarországon jobban, hatékonyabban követnék az OLAF ajánlásait; ez sem utal éppen az ügyészség által emlegetett példás együttműködésre.
Szerző
Frissítve: 2019.09.04. 19:25

Mostantól olvasnivalót is adnak a vérzsírcsökkentőhöz a patikákban

Publikálás dátuma
2019.09.04. 18:10

Fotó: Népszava
Egy hazai felmérés szerint tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is az infarktus, agyvérzés elkerülését segítő gyógyszerének a receptjét.
Hamarosan tájékoztatót is kapnak a betegek a sztatinjuk (vérzsírszint csökkentő) mellé a patikában. A koleszterinszint normalizálását szolgáló gyógyszerek eredményesebb használatát segítő akciót a Magyar Gyógyszerész Kamara kezdeményezte. A kampány keretében a gyógyszerész valamennyi sztaninra szóló recepttel jelentkező páciensnek át ad majd egy szórólapot, amelyen a készítménnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtötték csokorba. S emellett a gyógyszerészek további feladata lesz az érintetteket szóban is tájékoztatni, a kérdéseikre válaszolni. A sztatin a szív-, és érrendszeri betegek gyógyszere, segít megelőzni az érszűkületet, a szívrohamot, az agyvérzést. Akinek az orvosa felírja a szert, annak általában azt élethosszig kellene szednie, ám egy hazai felmérés szerint tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is a receptet. Pedig, ha valaki egy éven belül abbahagyja, az olyan mintha el sem kezdte volna az alkalmazását. A magas vérzsírszint nem okoz panaszokat, csak a laborleletből olvasható ki, hogy valami nincs rendben. Az sem tűnik fel a gyógyszerszedő betegnek, ha a készítmény normalizálja a vérzsírszintjét, és ezzel csökken az agyvérzés, illetve az infarktus kockázata. S miután nincs látványos közérzetbeli változás azzal sem, ha valaki szedi, meg azzal sem, ha nem, így a betegek könnyen abbahagyják. A patikákban 376 sztatinfélét illetve kombinációt lehet megvásárolni. Általában a sztatinokat jellemzően naponta lehetőleg ugyanabban az időben kell bevenni. A gyógyszerésznek a készítmény kiadása előtt meg kell néznie, hogy a páciens milyen egyéb készítményeket szed. Van-e köztük olyan, amely káros mellékhatással járhat az adott sztatin alkalmazása mellett. A vérzsírcsökkentők mellett lehetőleg kerülni kell a grapefruit, illetve az orbáncfű kivonatot, mert míg az előbbi fölerősíti a hatását, az utóbbi gyengíti azt. Lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta: a gyógyszerészek egyelőre társadalmi munkában látják el ezt a feladatot. Hozzátette: az elmúlt napokban minden magyarországi gyógyszertárba eljuttatták betegeknek szánt szórólapokat. Emellett minden gyógyszertár megkapta azt a módszertani segédletet is, amely a gyógyszerészeket segíti a betegtájékoztatásban. A program keretében arra is lehetőségük lesz a betegeknek, hogy egyeztetett időpontban kapjanak információt gyógyszereikről, azok helyes szedéséről.
Szerző

HPV-oltás: még egy hétig nyilatkozhatnak a szülők

Publikálás dátuma
2019.09.04. 18:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szülők csaknem ötöde nem kérte az elmúlt tanévben a térítésmentes HPV-oltás gyermekének. Idén az MSD, az ingyenes vakcina állami beszállítója kampányt is indított a szülők mind hatékonyabb meggyőzésére.
Még egy hét van arra, hogy az idén oltható 46 ezer hetedikes lány mindegyike bevigye az iskolába a vakcina beadásába beleegyező szülői nyilatkozatot. Az oltást a 12. életévüket betöltött lányok kapják meg az iskolákban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a tavalyi tanévkezdéskor mintegy tízezernél kevesebb, 8710 szülő nem kérte a lánya ingyenes humán papillomavírus (HPV) elleni oltását. Közülük mindössze 422-en hárították el azzal az indokkal a lehetőséget, hogy gyermeküknek már korábban beadták a vakcinát. Ezzel ugyan javult az érintett korosztály honi átoltottsága, ami az elmúlt tanévben 78 százalékos, míg korábban 74-75 százalék volt. Miután az oltóanyag rendelkezésre áll, jó lenne, ha valamennyi érintett megkaphatná azt. Hiszen a HPV víruscsalád nem csak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a HPV elleni vakcinák biztonságosságát kiemelkedőnek minősítette. A Szondaphone Kft. által készített friss reprezentatív kutatás szerint a magyar szülők több mint fele (55%) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: a szexuális életet élő nők és férfiak kétharmada az élete során átesik egy ilyen fertőzésen. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy vírushordozó, így könnyen továbbadja a kórokozót. Általában a vírushordozók tíz százalékánál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganatos megbetegedést okozhat.A reprezentatív kutatás szerint a vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál. Azok közül, akik ismerik, a legtöbben (68%) a méhnyakrák vírusaként azonosítják, pedig nem ez az egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt. Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud. A HPV oltás akkor a leghatékonyabb, ha beadására még a szexuális élet megkezdése előtt sor kerül. A vakcina 96 országban a nemzeti oltóprogramok része, öt éve Magyarországon is elérhető, nem kötelező, de térítésmentesen biztosított oltóanyagként. „A kormány a 2014/15-ös tanévben indította el a serdülő lányok HPV elleni önkéntes védőoltását. Erre a célra eddig 6 milliárd forintot fordított. 2014 óta több mint 170 ezer hetedik osztályos lány kapta meg a védőoltást. Magyarországon a HPV elleni átoltottság az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint is kimagasló” – írta a Népszava kérdésére a szakminisztérium. Bár tavalyi tender győztesétől a kormány elegendő oltóanyagot vásárolt ahhoz, hogy a fiúk térítésmentes oltása is megkezdődhessen, a tárca egyelőre halogatja az erről szól döntést. Lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére az Emmi sajtóosztálya azt írta: a fiúk HPV oltásával kapcsolatban jelenleg is vizsgálja az oltás bevezetésének lehetséges időpontját.
Szerző