Drámai halálesetek Franciaországban

Publikálás dátuma
2019.09.06. 10:30
Anne Hidalgo
Fotó: PHILIPPE LOPEZ / AFP
Súlyos gondot jelent a családon belüli erőszak, az idén több mint száz nőt gyilkolt meg jelenlegi vagy volt partnere a Nous totes (Mi mindannyian) nevű szervezet szerint.
A századik gyilkosságra múlt vasárnap derült fény, Cagnes-sur-Mer településen. Az Azúrpart környékén élők nagy kiabálásra lettek figyelmesek, miután a feleség azt közölte férjével: elhagyja. Ezután történt a tragédia. Ezután ismét női tüntetők maroknyi csoportja gyűlt össze a párizsi Trocaderón. A helyzet tavaly sem volt jobb, a belügyminisztérium 121 családon belüli gyilkosságról számolt be, s az éves átlag is 120-134 közötti. Az elkövető rendre a jelenlegi, vagy a volt partner. Ami azonban különösen aggasztó, évről évre a családon belüli erőszak 200 ezer esetét regisztrálják, az idén ez várhatóan több is lesz. Emmaunel Macron köztársasági elnök 2017-es elnökválasztási kampányában egyik legfőbb programpontjának a férfiak és nők közti esélyegyenlőséget jelölte meg. A köztársasági elnök Marlene Schappa államtitkárt kérte fel, hogy foglalkozzon a kérdéssel. November végéig egy fórumon keresik a választ, mi vezet a sok erőszakos bűncselekményhez. Egymillió eurót szánnak erre a célra, ami a Nous toutes szervezet szerint nevetségesen kevés, egymilliárdra lenne szükség, például központok létrehozására a veszélyben lévő nők számára, felvilágosító kurzusokra az iskolákban. Anne Hidalgo párizsi polgármester is azzal vádolja Macront, hogy csak szavakban lép fel a jelenséggel szemben, de a bátor, konkrét lépések hiányoznak. „A családon belüli erőszak ügye nem maradhat a négy fal között, ez politikai téma” – fejtette ki a Der Standard szerint a szocialista politikus. Marlene Schiappát is azzal vádolták a feminista szervezetek, hogy „főnökéhez” hasonlóan kevés érdemleges lépést tett. Ez azonban talán azért igazságtalan, mert sok eszköz nincs a kezében, anyagi lehetőségei pedig igencsak korlátozottak. Másrészt a nőkkel szembeni gyilkosságok ügyére épp Schiappa hívta fel a figyelmet, államtitkárként. Tény, hogy Franciaországban drámai a helyzet, a családon belüli több mint száz gyilkosság pedig a lakosság számarányát tekintve több, mint Spanyolországban, amely eddig listavezetőnek számított e téren.

Halmokban állnak a holttestek a Bahamákon, több ezer embert nem találnak

Publikálás dátuma
2019.09.06. 10:14

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Fel kell készülnünk rá, hogy döbbenetesen magas lesz az áldozatok száma – mondta az ország egészségügyi minisztere.
 Elképesztő mértékű pusztítást végzett a Bahamákon a szigetcsoport fölött napokon át szinte helyben tomboló Dorian hurrikán, a történelem egyik legerősebb atlanti-óceáni vihara. A hivatalos adatok szerint ezidáig 30 halottja van a hurrikánnak, de a hatóságok is azt mondják, hogy százak, akár ezrek is eltűnhettek a szigeteken -írja a 444.hu, a BBC-t idézve.
A helyszíni beszámolók szerint Nagy-Abaco sziget gyakorlatilag lakhatatlanná vált:
halmokban állnak a holttestek, az édesvízű kutakat tengervíz szennyezte be, nincs élelmiszer, és önkéntes fegyveres csoportok járőröznek az utcákon, amiket hosszú kilométereken át csak a lerombolt házak romjai borítanak.

Egy Mars Harbour-i nő zokogva mesélte a BBC-nek, hogy az Nagy Abacón szó szerint semmi sem maradt, a túlélő lakosság pedig pánikba esett - megkezdődtek a fosztogatások, volt, aki fegyverrel próbált élelmet és vizet szerezni.
A bahamai hatóságok most halottkémeket és kétszáz hullazsákot küldtek az Abaco-szigetekre. Az ország egészségügyi minisztere, Duane Sands szerint "megrázó" lehet a végső összesítés. "A közvéleménynek fel kell készülnie rá, hogy elképzelhetetlenül magas lesz a halálos áldozatok száma és az emberi szenvedés mértéke" - mondta egy helyi rádiónak. Sands az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez =WHO) fordult segítségért. A WHO amúgy úgy becsli, hogy legalább 76 ezer bahamai szorul humanitárius segítségre. A Vöröskereszt attól tart, hogy a Nagy Bahama és a Nagy Abaco-szigeten álló lakások 45 százaléka - mintegy 13 ezer ingatlan – megsemmisülhetett az iszonyatos erővel tomboló Dorian átvonulása közben.
Szerző

Betiltották az aromákkal ízesített elektromos cigarettákat Michigan államban

Publikálás dátuma
2019.09.06. 09:42

Fotó: Lisa Ducret/dpa Picture-Allianc / AFP
Első amerikai államként betiltotta az aromákkal ízesített elektromos cigarettákat Michigan. A natúr e-cigaretták továbbra is engedélyezettek maradnak.
Gretchen Whitmer kormányzó indoklása szerint a gyártók az édeskés anyagokat célzottan arra használják fel, hogy "hozzászoktassák a gyerekeket a nikotinhoz" és azt a téves érzetet keltsék, hogy "termékeik nem veszélyesek". Az aromaanyagok nélküli e-cigaretták továbbra is engedélyezettek maradnak az államban.
Az elektromos cigaretták használata az amerikai fiatalok körében meglehetősen elterjedt. A becslések szerint mintegy 3,6 millió iskolás használja ezeket az elemes eszközöket, melyek nikotintartalmú folyadékot füstölnek el. A folyadékba kevert édességek íze különösen vonzóvá teszi ezeket a cigarettákat sok fiatal számára.
Az Egyesült Államok középső területén lévő Michiganben a néhány héten belül életbe lévő tilalomnak megfelelően mind az üzletekben, mind online kereskedésekben tiltott lesz az aromaanyagokkal kiegészített elektromos cigaretta értékesítése. Betiltják továbbá az e-cigaretták reklámjait is, és minden olyan marketingtevékenységet, amely ezeket az eszközöket "biztonságosnak" és "egészségesnek" nevezi. A rendelet egyelőre hat hónapig érvényes, ezután meghosszabbítható a tilalom.
Az amerikai hatóságok egy ideje erőteljesen lépnek fel az elektromos cigaretták ellen. Tavaly óta több tagállam felemelte az e-cigaretták vásárlásának korhatárát 21 évre. San Francisco volt az első amerikai nagyváros, amely teljességgel betiltotta az értékesítésüket.
Az Egyesült Államokban az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a súlyos tüdőmegbetegedések száma. A hatóságok vizsgálják az e-cigaretták fogyasztása és a betegségek közötti összefüggéseket. Illinois államban pedig elhunyt egy férfi, aki közvetlenül kórházba szállítása előtt elektromos cigarettát szívott. Bár ezeknek eszközöknek a füstjében rendszerint lényegesen kevesebb káros anyag van, mint a hagyományos cigarettákéban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mégis rejtenek egészségügyi kockázatokat. A nikotin mellett ugyanis tartalmaznak például fémtartalmú aeroszolokat is. Az e-cigaretta támogatói azzal érvelnek, hogy az eszközök segíthetik a dohányfüggőket a leszokásban.
Szerző