Előfizetés

Sokba került Dániának Trump lemondott látogatása

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 18:30

Fotó: Mads Claus Rasmussen / AFP
Az amerikai elnök két héttel az út előtt döntött arról, hogy mégsem megy az országba.
Donald Trump amerikai elnök elmaradt dániai látogatása hozzávetőleg négymillió dán koronába (177 millió forint) került a dán rendőrségnek – közölte a dán közszolgálati rádió hétfőn. 
„A kiadásokhoz tartozik a többi között a visszavont szabadságok utáni kártérítés, a lefoglalt szállások törlése, az eszközökkel és felszereléssel kapcsolatos működési, valamint a szervezési időszakkal kapcsolatos költségek”

– derült ki a hatóság aktáiból.

Ezek a kiadások nem tartalmazzák azonban
a biztonsági szolgálat, a hadsereg, a koppenhágai repülőtér, valamint a dán királyi udvar költségeit, amelyek szintén előkészületeket tettek a magas rangú amerikai vendég fogadására.

Donald Trump két héttel szeptember elejére tervezett látogatása előtt lemondta dániai útját, mert a koppenhágai vezetés nem bizonyult hajlandónak tárgyalni vele Grönland eladásáról. Donald Trump Grönland megvételére vonatkozó felvetését egyébként sem a Dán Királyság – amelynek része az autonómiát élvező Grönland –, sem a grönlandi lakosság nem találta viccesnek. Mette Frederiksen dán kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a sziget nem eladó. Egyedül II. Margit dán királyné nem mutatkozott sértődöttnek. „Előfordul, hogy az embernek le kell mondania egy látogatást” – mondta, s hozzátette, a meghívás továbbra is fennáll.

Egy hónapos kislánya megölésével gyanúsítanak egy nagyváradi doktornőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 18:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Családon belüli, halálos kimenetelű erőszak miatt folyik ellene büntetőjogi kivizsgálás.
Büntetőjogi kivizsgálás indult egy nagyváradi orvosnő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy négy évvel ezelőtt megölte egyhónapos kislányát, és titokban eltemette a holttestet – írja a transindex.ro. Maria Cotrău, a Bihar megyei törvényszéki ügyészség helyettes főügyésze hétfőn az Agerpres hírügynökséggel közölte, hogy az intézmény büntetőjogi kivizsgálásba kezdett, miután felmerült a gyanú, hogy az orvosnő 2015. december 17-én nagyváradi lakásában megölte a csecsemőt, majd 19-én eltemette a holttestet egy udvaron a Bihar megyei Kisősiben. A nő az ügyészség szerint titokban tartotta tettét. Most családon belüli, halálos kimenetelű erőszak miatt folyik ellene a kivizsgálás. A vizsgálatokat kiterjesztették annak pontos megállapítására, hogy mi okozta a csecsemő halálát.

Átfogó reformokat ígért Conte

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:33

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
Az olasz kormányfő emellett utalt arra, hogy enyhébb hangnem lesz jellemző kormányára.
Giuseppe Conte olasz kormányfő a képviselőházban hétfő este tartott beszédében hitet tett az Európai Unió mellett és a transzatlanti viszony erősítéséért szállt síkra, ami mindenképpen jelentős változás előző kormányához képest. Matteo Salvini előző belügyminiszter, a Liga elnöke ugyanis folyamatosan bírálta Brüsszelt és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel törekedett jó kapcsolatokra. Conte utalt arra, enyhébb hangnem lesz jellemző kormányára, egyúttal reformokat helyezett kilátásba. Conte egyik célja a dublini egyezmény újratárgyalása. Törekvésében támogatókra is lelhet, Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter nem zárkózott el ettől. A kormány számára azért lenne fontos előrelépést elérni ebben a kérdésben, mert ugyan nyilvánvalóan szakítani akar Salvini bevándorlásellenes politikájával, de egyúttal nem hagyhatja figyelmen kívül azt a tényt, hogy a lakosság egy jelentős részének tetszett a bevándorlókkal szembeni kemény bánásmód. Conte elmondta, a bevándorlás kérdéséről már eszmét cserélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Amikor a migrációról beszélt, az ellenzék többször bekiabálásokkal próbálta megzavarni. (Beszéde idején a parlament előtt tüntettek a Liga és az Olasz Testvériség szélsőjobboldali párt hívei.) Az új római kabinet ugyan hivatalosan még nem teljes értékű, hiszen ma tartják a szenátusban a bizalmi szavazást, azt azonban már megtapasztalhatta, mennyire fellélegzett Európa, hogy Salvini kikerült a kormányból. A csődkockázat jelentősen csökkent, a tőzsde indexe nőtt, Berlin pedig megkönnyebbülésének adott hangot csakúgy, mint Párizs. A francia külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy Olaszországgal sokkal konstruktívabb kapcsolat alakul ki. Conte feladata az lesz, hogy elfogadtassa az új költségvetést az Európai Unióval. Tavaly (majd idén is) éles vita bontakozott ki a sarokszámokról, az Európai Bizottság túlzottdeficit eljárás megindításával fenyegette meg a kabinetet. A kormány prioritásai közé tartozik a bérekre épülő adóterhek csökkentése, valamint az adórendszer reformja. Komoly gondot jelent a szociális lakások alacsony száma, e téren is eredményt kívánnak felmutatni. A kormányprogram a képzés és az innováció serkentésére is utalást tesz. Az olaszok nem túl derűlátóak a kormány jövőjét illetően, egy felmérés szerint mindössze néhány hónapig tart az M5S és a PD együttműködése.