Hermánszeg a rekorder: kilenc polgármesterjelölt indulna októberben

Publikálás dátuma
2019.09.13. 11:49

Fotó: Google Street View
A választási bizottságoknak négy napon belül, vagyis péntek éjfélig kell dönteniük a jelöltek nyilvántartásba vételéről.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hermánszegen indulna a legtöbb, szám szerint kilenc polgármesterjelölt az októberi önkormányzati választáson – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI érdeklődésére pénteken. A péntek reggeli adatok alapján nyolc olyan település is van, ahol nyolc polgármesterjelölt van: Boldva (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Egyházasrádóc (Vas megye), Görcsöny (Baranya megye), Királyegyháza (Baranya megye), Őrtilos (Somogy megye), Szeged (Csongrád megye), Tarnabod (Heves megye), Zalatárnok (Zala megye). Huszonkét településen hét polgármester-jelöltet jelentettek be az októberi választásra. Öt évvel ezelőtt a Pest megyei Tápióság volt a „rekorder”, ahol 13 jelölt indult. A tízezer lakosnál kisebb településeken a jelölteket úgynevezett egyéni listán választják meg, a választópolgárnak annyi szavazata van, ahány fős képviselő-testületet kell választani. Ebben a „rekorder” a Békés megyei Kunágota, ahol 49 jelölt indul a hat képviselői helyért, de 48 jelölt van a Hajdú-Bihar megyei Egyeken, 46 a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon és a Baranya megyei Alsószentmártonban, 42 pedig a Heves megyei Halmajugrán. Negyven egyéni listás jelölt van Tiszalúcon (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), 38 Battonyán (Békés megye), 36 Aranyosapátiban (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) és Jászárokszálláson (Jász-Nagykun-Szolnok megye), 35 pedig Tápiószőlősön (Pest megye). Öt évvel ezelőtt 45 jelölt volt a legtöbb, ennyi közül választhattak Mezőkovácsháza (Békés megye) és Kunmadaras (Jász-Nagykun-Szolnok megye) választópolgárai. Az október 13-ai választáson a legidősebb jelölt 92 éves, a legfiatalabb 18 éves. A statisztika szerint a polgármester-jelöltek közül 5858 férfi és 1739 nő; egyéni listán 23 130 férfi és 11 947 nő indulna, a tízezresnél nagyobb településeken pedig az egyéni választókerületekben 4318 férfi és 1604 női jelölt van. A települési nemzetiségi választáson 7917 férfi és 6468 nő indulna. A választáson indulni szándékozó jelöltek hétfőn 16 óráig adhatták le összegyűjtött ajánlásaikat, ezek ellenőrzése után a választási bizottságoknak négy napon belül, vagyis péntek éjfélig kell dönteniük a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, ezért még egy ideig folyamatosan frissülnek a nyilvántartásba vett jelöltekre vonatkozó adatok.
Szerző

Orbán szerint Trócsányit azért támadják, mert magyar

Publikálás dátuma
2019.09.13. 11:29

Fotó: Népszava
A miniszterelnök szemében, úgy tűnik, a balkáni országok jelentik a migrációs pajzsot Magyarország határai előtt.
Nagy Katalin, az MTVA riportere rögtön az elején derűssé tette a szokásos pénteki miniszterelnöki kossuthrádiós alákérdezést, amikor is úgy csapott bele a lecsóba, hogy Orbán Viktornak szegezte: "Miért fontos, hogy Trócsányi László megkapta (sic!) az unió bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosi posztját?" A miniszterelnök kénytelen volt kijavítani a riportert:
„Nem kapta meg! Jelölték rá. Először ejtsük el a medvét, és utána tárgyaljunk a szűccsel.”

A Trócsányi előtt álló európai parlamenti meghallgatást és az azt követő véleményezést a küzdelem szóval jellemezte Orbán, és arra számít, hogy „lesznek forró pillanatok”, köszönhetően a jelöltre zúduló ellenzéki össztűznek. A jelölést egyébként részsikerként értékelte, majd
Trócsányit nagyszerű embernek nevezte, akit csak azért kritizálnak, mert „rossz helyről jött, mert magyar”.

Orbán a szomszédság- és bővítéspolitikai portfólió fontosságát abban látja, hogy az érinti a Nyugat-Balkánnal, az Ukrajnával és a kaukázusi országokkal fenntartott kapcsolatokat, valamint a migráció szempontjából szintén fontos észak-afrikai országokat. Az unió bővítéséről szólva úgy tűnt, a balkáni országokat szívesen látná egyfajta migrációs pajzsként Magyarország határai előtt. Azt mondta: „nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor kiálltunk a bővítés mellett”, szerinte azonban Európa hezitált, ezért jutottak el az illegális bevándorlók 2015-ben Németországig. Az okfejtés ott ért a csúcsára, amikor így fogalmazott:
„Ha a Nyugat-Balkán országai, Macedónia, Montenegró és Szerbia már uniós tagok lettek volna, akkor a Görögországot elhagyó menekültek nem a senki földjére érkeznek, és úgy nem Magyarország a következő hely, ahol fel lehet tartóztatni a migrációt.”

Hozzátette, hogy a V4-ek miniszterelnökeivel, valamint több nyugat-balkáni országgal ezért álltak ki egy közös nyilatkozatban csütörtökön Prágában a bővítés mellet. Nagy Karalin riporter ekkor szeretett volna egy kis borsot törni Jean-Claude Juncker leköszönő bizottsági elnök orra alá, akitől talán egy kis cicaharc reményében beidézte Orbánnak, hogy Juncker azt mondta róla, „vak nemzeti politikus”. De a magyar miniszterelnök meglepően diplomatikusan, vagyis igazán semmitmondóan terelte le a kérdést.  Az olasz és az osztrák átalakulásokra terelődött a szó, a két országban ugyanis gyengült az Orbán-barát politikusok pozíciója. A miniszterelnök ezt nem nagyon tudja felemelt fejjel viselni: bár nem mondta ki, egyértelműen Heinz-Christian Strache alkancellár orosz korrupciós botrányára utalt, amikor úgy fogalmazott, hogy Ausztriát „kilőtték és semlegesítették, homályos körülmények között”, de reméli, az osztrák választások után visszaáll a régi helyzet. Magyarország nagy barátjának nevezte Matteo Salvini korábbi olasz belügyminisztert, aki „már hiányzik” neki, mert szerinte Conte kormányával visszatért „a migránsokat beengedő, veszélyes baloldali politika”. Hozzátette: máris a menekültek szétosztását követelik.
A miniszterelnök végül elismerte, hogy mindenhol probléma a korrupció,

azonban szerinte nálunk nem meghatározó, ezért inkább a kormány családpolitikájáról mondott nagyot: „Nem azért vagyok itt, hogy a saját lovunkat dicsérjem, de a mi kormányunk alatt történt a legtöbb jó dolog a családokkal!” És még azt is elárulta, hogy már a második és a harmadik családvédelmi akcióterv részletein gondolkodik. Egy perc jutott a műsor végén az önkormányzati választásokra is, aminek egyetlen nagy körmondatát oda futtatta ki Orbán, hogy jó volna, ha minden magyar településnek olyan polgármestere lenne, mint Tarlós, akivel sokszor vannak ugyan vitáik, de mégis csak együtt akar működni a kormánnyal.
Szerző
Frissítve: 2019.09.13. 12:50

Egymástól 700 méterre állt meg két vonat Pécel és Rákos között

Publikálás dátuma
2019.09.13. 10:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az utasokat a katasztrófavédelem segítségével szállították le.
Péntek reggel háromnegyed 7-kor Pécel állomás előtt egy G80-as vonat nem állt meg a számára a továbbhaladást tiltó jelzőnél, hanem csak 60 méterrel később állította meg a vonatot az automata vonatbefolyásoló berendezés. A Pécel állomásról a főváros felé induló S80-as vonatot megállították még a peron végénél – olvasható a Mávinform Facebook-oldalán. A tájékoztatás szerint a két vonat egymástól biztonságos távolságra, 700 méterre állt meg. Az utasok nem voltak veszélyben, őket a katasztrófavédelem segítségével szállították le. A helyszínen az eset körülményeit vizsgálták, ezért a délelőtti órákban szünetelt a vonatközlekedés Rákos és Pécel között.
Szerző
Frissítve: 2019.09.13. 10:07