Vonatra cserélnek egy Amszterdamból Brüsszelbe közlekedő repülőjáratot

Publikálás dátuma
2019.09.17. 12:43

Fotó: Wolfgang Minich/Picture-Alliance / AFP
Környezetvédelmi szempontok miatt csökkenti légi járatait Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtere között a KLM Holland Királyi Légitársaság.
2020 március végétől a Thalys nagysebességű vonatával helyettesíti a Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között közlekedő öt napi járatainak egyikét a KLM – írta a légitársaság közleménye alapján az Airportal.hu
A két repülőtér közötti nagyjából kétszáz kilométeres távolságot a vonatok nagyjából 2 óra alatt teszik meg. A közlés szerint a vasúti szerelvények sebesség, megbízhatóság és kényelem szempontjából is teljesen megegyeznek a légi közlekedés nyújtotta szolgáltatásokkal.
A légi közlekedésből származó egyre növekvő szén-dioxid-kibocsátás veszélyezteti a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célok elérését, ezért svéd kutatók készítettek egy online kalkulátort, amellyel kiszámolható a különféle közlekedési módok szén-dioxid kibocsátása. 
Szerző

Vietnamban rájöttek: a kutyahús evése nem vonzó a külföldieknek

Publikálás dátuma
2019.09.17. 11:45

Fotó: HOANG DINH NAM / AFP
A kutyahúsevés mellőzését javasolja Ho Si Minh-város lakóinak az élelmiszerbiztonsági hatóság, hogy a külföldiek kedvezőbb képet alkossanak a városról.
A kutyahús fogyasztása nem jó szokás, ezért fel kell vele hagyni, különösen abban a korban, amikor a nemzetközi kapcsolatok egyre erősebbé válnak - olvasható a hatóság honlapján. "Ez csak egy ajánlás, nem rendelet, tehát büntetés sincs" - mondta Phan Thi Hoai Tran, a hivatal szóvivője hétfőn.
Pham Khanh Phong Lan, az élelmiszerhatóság vezetője a kutyahúsevés egészségügyi veszélyeire is felhívta a lakosok figyelmét a helyi médiában. A kutyahús a veszettség kórokozóját és élősködőket is tartalmazhat, amelyek károsíthatják az emberi szervezetet, de méregmaradványok is lehetnek benne, amivel a kutyákat meg szokták ölni.
Ázsia sok országában számít a kutyahús ínyencségnek: Vietnam mellett Kínában és Dél-Koreában is fogyasztják. Vietnamban az ACPA állatvédő szervezet becslései szerint 
évente ötmillió kutyát ölnek le étkezési célokra.

Különösen az ország északi részén, a fővárosban kedvelik a kutyahúst. Az elmúlt években Hanoi is arra törekedett, hogy visszaszorítsa a szokást. A város mintegy ezer étterme és üzlete kínál a fogyasztóknak kutyahúst.
Szerző
Témák
kutyahús

Száműzi a műanyag palackokat egy magyar egyetem

Publikálás dátuma
2019.09.16. 12:19

Fotó: JAN WOITAS/dpa Picture-Alliance / AFP
Megszünteti a műanyag, PET-palackos vizek, illetve italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – közölte az intézmény.
Október 1-jétől, a magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként, a Pécsi Tudományegyetem vezetése a PET-palackos víz, üdítő helyett újrahasznosítható, üveges kiszerelésű termékeket vásárol a rendezvényekre, konferenciákra és hetven ingyenes víztöltő állomást is kihelyez. 
A döntés egyik indokaként említették, hogy a Pécsi Tudományegyetem négy éve csatlakozott a "Zöld egyetem" programhoz, amelynek egyik legfontosabb üzenete a környezettudatos szemlélet erősítése, a folyamatos nyitottság, fogékonyság az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt.
A közleményben Jenei Zoltán kancellárt, a projekt ötletgazdáját idézve megjegyezték: Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, és ezeknek csak töredékét, csupán 7-8 százalékát dolgozzák fel újra; a PTE a döntéssel 
„intézményi szinten is támogatja a környezettudatosságot”.

A vizes és üdítős palackok „száműzése” után a PTE tervei szerint hasonló környezetbarát kezdeményezés indul majd: újrahasznosított, komposztálható anyagból készült tányérokat, evőeszközöket, poharakat, dobozokat használnának az egyetem büféjében és egyéb vendéglátóegységeiben, valamint minden, az intézményhez köthető rendezvényen.
Szerző