332,34 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.09.20. 08:25
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákhoz mérve péntek reggelig a csütörtök esti szinthez képest a nemzetközi bankközi piacon.
Az euró 332,34 forintra gyengült reggel röviddel hét előtt a csütörtök esti 332,80 forintról.
A dollár árfolyama 303,10 forintról 303,15 forintra emelkedett, a franké viszont 300,90 forintról 300,60 forintra gyengült.
Az euró stagnált a dollárhoz képest: 1,1059 dolláron jegyezték a csütörtök esti 1,1060 dollár után.
Szerző

Mozgolódnak a szakszervezetek - a sztrájktól sem riadnak vissza a tiszavasvári Alkaloida gyárban

Publikálás dátuma
2019.09.19. 17:50

Fotó: Népszava
Ismét a munkabeszüntetés eszközéhez nyúlhatnak a dolgozók, ezúttal a tiszavasvári Alkaloidában. Eközben a Suzukitól kirúgott szakszervezeti vezető bíróságon keresi igazát.
Továbbra sincs kilátás az esztergomi Suzuki gyárból februárban elbocsátott szakszervezeti vezető és a cég közötti megállapodásra – derült ki a Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon zajló munkaügyi per csütörtöki, harmadik fordulójában. Szakács Gábort azután bocsátották el állásából, hogy előző délután a parkolóban társaival megalapította a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi tagszervezetét, amelynek titkárává választották. A férfi több mint 14 éve dolgozott a gyárban, ezalatt szalag melletti munkásból részlegvezetővé léptették elő. Nem volt rá panasz, februárban mégis munkájának minőségét kifogásolva bocsátották el. Az eset óta a Vasas és a cég menedzsmentje vitában áll egymással. A Suzuki ugyanis nem fogadja el a helyi szakszervezet létezését, holott annak már mintegy 300 tagja van, néhányuktól a tagdíjat is maga a cég vonja és továbbítja a Vasas felé. Ennek ellenére nem engedik be az érdekvédőket a gyárba, és tárgyalni is csak postai levelezés formájában hajlandóak. Szakács Gábor azt szeretné elérni, hogy a Suzuki vegye vissza állásába, ismerje el és adjon teret a szakszervezet működésének. Annyira biztos igazában, hogy más munkahelyet eddig nem is keresett: a Suzukinál szeretne dolgozni és ott képviselni a dolgozók érdekeit – közölte érdeklődésünkre a tárgyalást követően László Zoltán, a Vasas alelnöke. Azt is elmondta: felvették a kapcsolatot a Suzuki japán anyavállalatánál működő szakszervezettel, amely tárgyalt érdekükben az ottani HR-vezetéssel. Visszajelzéseik alapján a japán vezetőség is azt szeretné, ha az esztergomi menedzsment leülne tárgyalni az érdekvédőkkel. A Vasas ezért újfent találkozót kezdeményezett a magyar vezetőséggel, az Európai Szakszervezeti Szövetséget pedig felkérték a moderálásra.    A csütörtöki tárgyalás jelentős érdeklődés mellett zajlott le: jelen volt többek között Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, és több MSZP-s politikus - Korózs Lajos, Török Zsolt, Gurmai Zita és Komjáthi Imre - is. A per következő tárgyalását október 8-ra tűzte ki a munkaügyi bíróság, ezen várhatóan már tanukat is meghallgatnak majd.   

A sztrájktól sem riadnak vissza a tiszavasvári Alkaloidában

Az év eleje óta hiába várnak a bérmegállapodásra a dolgozók a tiszavasvári Alkaloida gyárban. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke csütörtökön bejelentette: a sztrájktól sem riadnak vissza, ha nem ül le velük tárgyalni a vezetőség. A vegyészeti cégnél ugyanis még mindig nincs bérmegállapodás, pedig a helyi tagszervezet már év elején kezdeményezte azt. A szakszervezet legalább 15 százalékos alapbéremelést és további juttatásokat követel, mivel az 500 fős cég dolgozóinak bére az ágazati és már a régiós bérekhez képest is 40 százalékos elmaradásban van. Székely Tamás elmondása szerint a gyárban az átlag alapbér 195 ezer forint, márpedig az tarthatatlan, hogy egy gyógyszeripari technikus fizetése a garantált bérminimum szintjén legyen. Jövőre a garantált bérminimum 210 600 forintra nő, ezt pedig a középfokú végzettséget igénylő munkakörökben kötelező lesz megadni, így a bérek még inkább összecsúsznak majd – vázolta a helyzet tarthatatlanságát a szakszervezeti vezető. Eddig a cég vezetése különféle indokokkal elutasította el az érdemi megállapodást, amit egyébként a korábbi években május-június táján kötöttek meg – fogalmazott Székely Tamás. Leszögezte: ha nem lesz záros határidőn belül érdemi, a dolgozóknak is elfogadható megállapodás, akkor biztos a szakszervezeti munkabeszüntetési akcióban. Kerestük az Alkaloida vezetőségét is: szerettük volna megkérdezni, mi az akadálya a bérmegállapodásnak. Lapzártánkig azonban nem kaptunk választ az illetékesektől.

Szerző

Milliárdokkal drágul a tatabányai sportcsarnok

Publikálás dátuma
2019.09.19. 11:55

Fotó: tatabanya.hu
Míg 2017-ben 15 milliárd forintra taksálta a kormány felépítés költségét, most több mint 24 milliárd forintban húzta meg a felső határt.
A kormány a 2022. évi magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság megrendezéséhez szükséges létesítmények körébe sorolja a tatabányai multifunkciós csarnokot is. A Magyar Közlönyben most megjelent határozat az erre fordított összeget 24 milliárd 256 millió forintban határozza meg, ebből az idei költségvetést 2 milliárd 610 millió forint terheli, a többi a 2021-es büdzsé része lesz – vette észre a napi.hu. A portál összefoglalója szerint a kormány egyúttal visszavonta a Modern Városok Program keretében a Tatabányán megvalósuló multifunkcionális csarnok megvalósítása érdekében támogatás biztosításáról szóló 2017 szeptemberi határozatát. Ebben 2020-ig 15 milliárd 184 millió forint szerepelt, úgy, hogy 2017-re 250 millió, 2018-ra 12 milliárd 94 millió, míg 2019-re 2 milliárd 840 millió forint a támogatás. A beruházó a Nemzeti Sportközpontok. Idén májusi hír , hogy Tatabánya tartalék helyszíne lehet az Eb-nek, az ide tervezett sportcsarnok építésére az előzetesen becsült értéknél magasabb ajánlatok érkeztek a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárásán – derült ki az EKR portálon közzétett bontási jegyzőkönyvből. Az előzetesen becsült ár nettó 19,2 milliárd forint volt (3 százalékos tartalékkerettel, e nélkül 18,6 milliárd), az ajánlattételre felkért felcsúti székhelyű – Mészáros Lőrinc és gyerekeinek tulajdonában lévő – Fejér-B.Á.L. Zrt. és a budapesti Épkar Zrt. alkotta konzorcium 22,9 milliárd forintos ajánlatot tett (tartalékkeret nélkül), míg a soproni Fertődi Építő Zrt. (FÉSZ) 24,9 milliárdos, a kecskeméti Horváth Építőmester Zrt. 24,1 milliárdos ajánlatot adott be.  
Szerző