"Hazugságpénz" a Fidesztől - Deutsch félmilliót fizetett Dobrevnek

Publikálás dátuma
2019.09.22. 17:54
Deutsch Tamás
Fotó: Népszava
Dobrev Klára a perben megítélt összeget Iványi Gábor egyházának ajánlja.
"Már fejben tartani is lehetetlen, hogy melyik velem kapcsolatos hazugsága miatt kellett a bíróság döntése alapján fizetnie" - írja közösségi oldalán a DK-s Dobrev Klára a fideszes Deutsch Tamásról. Hozzáteszi, megtette:
Deutsch félmilliót fizetett Dobrevnek egy bírósági ítélet nyomán.

A pénzt - "a Fidesz hazugság pénzét", mint fogalmaz - Iványi Gábor egyházának ajánlja Dobrev, amiért "törvénysértő módon meg akarják őket fojtani". A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől nemrég a technikai számukat is elvették, nehézségeikről augusztusban írtunk.
Az, hogy Deutsch pontosan milyen ügyben fizetett, nem derül ki. 2018-ban a fideszes politikus elvesztett egy pert Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára cége, az Altus Zrt.-vel szemben jó hírnév megsértése miatt, emlékeztet ennek kapcsán az Index.hu. Akkor a bíróság egymillió forint megfizetésére kötelezte őt. Idén májusban pedig a Miniszterelnökség kért elnézést a cégtől egy valótlan híresztelés miatt.
Szerző
Frissítve: 2019.09.22. 17:59

Éjjel érkeznek a felhők, esős nappal kezdődik a csillagászati ősz

Publikálás dátuma
2019.09.22. 16:38
Illusztráció
Fotó: FRISO GENTSCH / dpa Picture-Alliance / AFP
Hétfő estig a Kárpát-medence időjárásában a derült, napos időt erősen felhős, többfelé esős idő váltja fel.
Délnyugat felől egyre nagyobb területen növekszik meg a magasszintű felhőzet, ami vasárnap estére helyenként meg is vastagszik, hajnaltól pedig már erősen felhős vagy borult időre van kilátás. Éjszaka és hétfőn napközben kisebb-nagyobb szünetekkel többfelé várható eső, zápor. Délnyugaton és északkeleten néhol zivatar is lehet, a legtöbb csapadék is ezeken a tájakon valószínű. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon nagy területen megélénkül, a Fertő térségében vasárnap meg is erősödik, majd hétfőn északira, északkeletire fordul a szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 15 és 23 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Dél-Norvégiától Közép-Európán át a Balkán-félszigetig magasnyomás húzódik, így ebben a térségben alig van felhő az égen, csapadék is csak elvétve fordul elő, főként az Alpokban alakulnak ki kisebb záporok. A sok napsütés ellenére nem emelkedik nagyon magasra a hőmérséklet, többnyire 16-22 fokot mérnek, csak Görögországban van 30 fok körüli csúcsérték. Spanyolországban és Dél-Olaszországban ugyancsak meleg az idő, 27-32 fok a jellemző, de itt azért már több a felhő, és több helyen alakul ki zápor, zivatar is. A Kelet-európai-síkságon ciklon alakítja az időjárást, ott sokfelé fordul elő eső, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 7 és 13 fok között alakul. Az Észak-atlanti térségben is ciklon örvénylik, középpontja az óceán felett, peremhulláma Írország közelében helyezkedik el, frontrendszere pedig a Brit-szigeteken és a kontinens nyugati partvidékén okoz esőt. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárásában a derült, napos időt erősen felhős, többfelé esős idő váltja fel.

Hétfőn kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án, hétfőn 9.50-kor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz. Ekkortól egészen decemberig rövidülnek a nappalok, hosszabb ideig lesz sötét - olvasható a met.hu-n. A Nap éppen 90 fok magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú ezen a napon. Ez, vagyis az őszi napéjegyenlőség többfelé ünnep: ilyenkor hagyományosan a természet bőkezű ajándékaiért és a termények esetleges sokaságáért szokás hálásnak lenni.

Karácsony egykori ellenfeleivel hirdetett programot, a rendezvényt megpróbálták megzavarni

Publikálás dátuma
2019.09.22. 16:37

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Letakart lajstromszámú motorcsónakból kapucnival eltakart arcú alakok bömböltették a cirkuszi zenét.
 – Büszke vagyok arra, hogy rengeteg vita után egységes programmal kanyarodunk rá a főpolgármester-választás kampány-hajrájára – mondta Karácsony Gergely vasárnapi programismertetésén. Az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje már januárban is bemutatta vízióját „Budapest mindenkié” címmel. A mostani, végleges program a „Vegyük vissza Budapestet” erre alapult, Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor és Horváth Csaba ötleteivel kiegészülve. A szocialista politikus – aki a XIV. kerületben indul polgármester-jelöltként – az előválasztás első, míg a DK támogatásával korábban próbálkozó újságíró és a Momentum aspiránsa a második fordulóban volt Karácsony ellenfele. Kerpel-Fronius Gábor két programpontot emelt ki: minden korábbinál átláthatóbb Budapestet kell létrehozni, valamint a költségvetés egy részéről a polgárok közvetlen szavazással dönthetnének. – Ebből jóval több vita lesz, mint a nemzetinek és együttműködőnek csúfolt rendszerben, de ettől nem kell félni, a végén ugyanis jobb döntéseket hozunk – magyarázta. Kálmán Olga azt szeretné, ha Budapest élharcosa lenne a mostani rendszer megdöntésének. – Arról kell döntenie a fővárosiaknak, hogy parancsokat végrehajtó, kritikus helyzetekben hallgató vezetőjük legyen, vagy olyan, akinek a programja a szabadság visszanyerésére alapul – mondta. Kálmán Olga felidézte Orbán Viktor 2002-ben tett kijelentését, miszerint a haza nem lehet ellenzékben. Ez szerinte ma úgy hangzik helyesen, hogy a „szabadság nem lehet ellenzékben”. – Amikor Budapest jövőjéről kellene beszélni, Tarlós István mindig engem említ – kezdte Karácsony Gergely. A programról szólva elmondta, szeretne egy Budapest alkotmányt, amelyre azért van szükség, hogy legyenek szilárd alapjai a víziójuknak, szemben a Fidesz folyton változó, sodródó politikájával.
Karácsony megígérte, hogy a kerületekkel együtt talpra állítja az egészségügyet. Bár sokan demagógnak tartják – folytatta –, a politikus leszögezte: ragaszkodik ahhoz, hogy ne épüljön addig új stadion a városban, amíg nem lesz minden kerületben CT-készülék. A főpolgármester-jelölt a lakáshelyzetre is megoldást kínál, továbbra is a Tiborcz-adóból finanszírozná például azt, hogy egy fiatal számára ne csak álom maradjon a saját lakás. Egy lakásügyi ombudsmant is kinevezve, az albérleti piacon előforduló igazságtalanságok ellen. – Nem csak, amikor választás van, hanem minden évben legalább 20 ezer forint fűtéstámogatást adunk minden rászoruló nyugdíjasnak és nagycsaládosnak – ígérte meg. Fontos feladatnak nevezte a város zöldítését is, ezt faültetésekkel akarja megoldani, valamint „új Városligetet” hozna létre. A közösségi közlekedés árát pedig "okos, apró lépésekkel" csökkentené. Első lépésként vállalná, hogy a 14 éven aluliak számára ingyenes legyen a BKV.

Trollok támadása

Karácsony beszéde alatt beszűrődött a cirkuszi induló is. A rendezvényt egy hajón tartották, egyszercsak felbukkant egy letakart lajstromszámú motorcsónak, amin kapucnival eltakart arcú alakok bömböltették a zenét. Legutóbb fidelitasos fiatalok ugyanezzel az indulóval próbálták megzavarni Karácsony egyik programját. A kis közjáték után a politikus újra vitára hívta Tarlós Istvánt, megismételte, hogy neki teljesen mindegy hol és mikor rendezik, illetve az sem zavarja, ha Tarlós hozza a kis csipet-csapatát. (Itt vélhetően Puzsér Róbertre és Berki Krisztiánra utalt.) Az Index videója a trollokról:
Szerző
Frissítve: 2019.09.22. 17:42