Nem csak lelkileg megterhelő az első igazi őszi nap

Publikálás dátuma
2019.09.23. 12:28

Fotó: Frédéric Cirou/PhotoAlto / AFP
A hétfői kettősfronti hatás görcsös és gyulladásos panaszokat okozhat, de a szívbetegeknek is nehéz napjuk lehet.
Egy peremciklon kettősfronti hatásának következtében a csillagászati ősz kezdetén sokan kínzó, görcsös fejfájást érezhetnek és izomgörcsök is jelentkezhetnek. Sokan ingerlékenységet, nyugtalanságot tapasztalhatnak, beindulhat a szülés és a gyerekek is kezelhetetlenebbek lehetnek – írta a Meteo Klinika
Nehéz nap vár a szív- és keringési rendszer panaszaival élőkre is, a hirtelen változás nagyon megterhelő: vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet okozhat. Fontos a megterhelő feladatok végzése helyetti sok pihenés.
A napsütés hiánya és a csapadék miatt csökken a hőérzet, kellemetlen lehet a szabadban tartózkodni. Fontos a réteges öltözködés és az esernyő se maradjon otthon. A borús időben mentális panaszok is felléphetnek, gyakori lehet a levertség és a fáradékonyság. Segíthetnek a vidám színek és a fényterápia.
A csapadéktól nedves útburkolat csúszóssá válik, megnövekszik a féktáv, és a helyenként kialakuló zivatarok is ronthatnak a közlekedési helyzeten. Az utakon sok ingerült, agresszív sofőrre, figyelmetlen gyalogosokra kell számítani, fokozott óvatossággal és körültekintéssel felvértezve érdemes autóba ülni.
Allergiásoknak jó hír viszont, hogy csökken a légköri pollenszint. A parlagfű többnyire alacsony vagy közepes mennyiségben lesz jelen, a pollenterhelés várhatóan sehol sem éri majd el a magas szintet.

A lehangoltság marad

A kettősfront után csütörtökig nem kell front átvonulásra számítani. A reggeli fagyok mindenhol megszűntek, a délutánok hőmérséklete pedig attól függően alakul, hogy éppen süt a nap vagy felhők borítják az eget. Csapadék időszakosan érkezik, de nagy esőtől sehol sem kell tartani. Igazi őszi időben van tehát részünk - tájékoztatott Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook oldalán
A vérnyomáspanaszok a kettősfront elvonulása után is megmaradhatnak, a borongós időben kifejezetten lehangoltak és fáradékonyak lehetünk. A rosszkedv a teljesítőképességre is rányomhatja a bélyegét, ingerlékenységet és tartós fejfájást is okozhat. Lehet, hogy a most kezdődött görcsös és migrénes fejfájás csak a hét második felében enyhül. A frontmentes napok ellenére az immunrendszer is tartós igénybevételnek van kitéve.
Szerző
Frissítve: 2019.09.23. 13:12

"Okos" szoftver segíti az anyajegyszűrést

Publikálás dátuma
2019.09.21. 14:14
Illusztráció: AFP
A teljes testtérképes „okos” program az anyajegyről készült korábbi képpel összevetve a legkisebb eltérésekre is felhívja a figyelmet.
Sokoldalú elemzésre és tanulásra is képes az az "okos" szoftver, amelynek fejlesztése során száz algoritmust alkalmaztak az anyajegy formájának, szerkezetének és színének azonosítására. A teljes testtérképes anyajegyszűrő eszköz képes két, különböző időben készült képet összehasonlítani, mérni tudja az anyajegy méretét, felismeri annak szerkezetét és színbeli változásait. A vizsgálathoz szakorvosnak sem kell jelen lennie, de a számítógéppel támogatott, úgynevezett bőrrák előszűrés nem helyettesítheti az orvosi diagnózist, fel tudja viszont hívni a figyelmet a szokatlan elváltozásokra.
A program megpróbálja pontosan elhatárolni az anyajegy határait, ami az egyik legnehezebb feladat. Az átmérőket megmérve kiszámítja az anyajegy felületi területét és körméretét. Az anyajegy szabályosságát úgy értékeli, hogy megfigyeli az elváltozás határait. Az anyajegy szerkezetét és színeit is vizsgálja, a diagnosztikai algoritmusok alkalmazásával egy fehér-sárga-piros skálán sorolja be az elváltozást és megjelöli, hogy jó- vagy rosszindulatú.
„Amit a program fehér színnel jelez, az tipikus, nem veszélyes bőrképlet. Sárga színnel jelzi a kissé atípusos elváltozást, amit időnként mindenképpen ellenőrizni kell. A piros jelzés felveti a rosszindulatúság gyanúját – mondta Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.
Bőrrák előszűrésre ajánlott mennie annak, aki azt tapasztalja, hogy az anyajegye színe, alakja vagy mérete megváltozott. A rosszindulatú elváltozások, például a melanoma mielőbbi diagnosztizálása, a kóros anyajegy eltávolítása és az esetleges kezelés a teljes gyógyulás feltételei.
Szerző
Témák
anyajegy

Kézzsibbadás is utalhat pajzsmirigy rendellenességre

Publikálás dátuma
2019.09.20. 14:14

Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI / AFP
Az egyértelmű jelek mellett vannak olyan tünetek, amelyeknél meglepő lehet, amikor kiderül, hormonális ok áll a hátterében.
A rendszertelen étkezés, a stresszes életmód miatt napjainkra népbetegséggé vált a hasfájás, a puffadás. A rostban szegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás és a mozgásszegény életmód miatt gyakran jelentkezik székrekedés. Ha életmódváltás ellenére a panaszok nem múlnak, pajzsmirigy alulműködés is állhat a háttérben. Ennek ellenkezője, a gyakori hasmenés pedig túlműködés jele is lehet – mondta Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. 
Az alagút szindróma néven ismert betegség esetén a kézben, csuklóban, főleg éjszaka jelentkezik fájdalom vagy zsibbadás. Ilyen tüneteket okozhat a kéz túlerőltetése, de valamilyen gyulladás, sérülés is. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a csökkent pajzsmirigy működés is lehet ezért felelős.
„Egy számítógépes program segítségével rangsoroltuk a pajzsmirigy alulműködéssel kezelt betegek panaszait, és ez alapján az a meglepő eredmény született, hogy a kezek zsibbadására vonatkozó panasz gyakran megelőzte az orvosi irodalomban ismert, tipikus tüneteket” - mondta a professzor.
A pajzsmirigy túlműködéssel járó Basedow-kór első tünete gyakran a szemek megnagyobbodása, kidülledése. Ez azonban nem az egyetlen szemet érintő panasz, amely összefüggésbe hozható a pajzsmiriggyel. Az egyre több ember életét megkeserítő szemszárazságért leginkább a légkondicionáló berendezéseket és a számítógépezést teszikk felelőssé, pedig pajzsmirigy betegség kezdeti jele is lehet. „Ilyen esetekben a szemcsepp használatával nem, csak az alapbetegség kezelésével szüntethetők meg a szúró érzéssel, szemek kivörösödésével járó tünetek.”
Szerző
Témák
pajzsmirigy