Előfizetés

333,65 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.25. 08:15
Illusztráció: Shutterstock
Kedd estéhez képest vegyesen mozgott a forint jegyzése a főbb devizákhoz viszonyítva szerda kora reggel.
Fél hét körül az euró 333,65 forintra gyengült a kedd esti 334,01 forintról.
A svájci frank árfolyama 307,84 forintról 307,30 forintra csökkent, a dolláré viszont 303,22 forintról 303,30 forintra emelkedett.
Az euró gyengült a dollárral szemben, kedd este 1,1014 dollárt, szerda reggel 1,1002 dollárt ér.

Üzemanyagcsere a Shell-kúton: már 350 érintett jelentkezett

M. I.
Publikálás dátuma
2019.09.24. 20:52

Fotó: Semmick Photo
A dízelesek motorjai komoly károkat szenvedhetnek. Az olajcég a jogos kárigényeket megtéríti.
A körülbelül ezer érintettből eddig mintegy 350-en jelezték a Shellnél, hogy a vállalat budapesti, Füredi úti benzinkútjánál összecserélt benzin és gázolaj miatt nem megfelelő üzemanyagot tankoltak - közölte az olajcég. A dízelautóba nagy mennyiségben benzint tankolóknak sürgősen szervizbe kell vinniük az gépkocsit - hívták fel a figyelmet. A társaság a jogos igényeket megtéríti - teszik hozzá. A Shell először hétfő este ismerte el Facebook-oldalán, hogy péntek reggeltől másnap, illetve harmadnap estig Füredi úti egységükön a benzin-feliratú kútjukból dízelt lehetett tankolni és fordítva. A Shell Hungary az MTI megkeresésére kedden azt írta: a rendelkezésre álló adatok szerint körülbelül ezer tankolás történt a kérdéses az időszakban. Így az érintett ügyfelek száma is erre a nagyságrendre tehető. A hiba a Shell FuelSave95-ös benzint és a Shell FuelSave Dieselt tankoló vásárlókat érinti. A Shell V-Power üzemanyagokat tankolókat nem. Az ügy részleteinek feltárására megkezdődött a vizsgálat, hiba pontos okáról később tudnak tájékoztatást adni - jelezte a társaság. Hozzátették: a vizsgálatot a szállításban részt vevő alvállalkozó bevonásával folytatják. A Shell tájékoztatása szerint a nem megfelelő üzemanyag miatt a benzinüzemű autók esetleg leállnak és nem lehet újraindítani azokat, de károsodást nem okoz a diesel betöltése. A hiba az üzemanyag lefejtésével és az üzemanyag-ellátó rendszer kitisztításával kiküszöbölhető. A dízelüzemű autóknál azonban a nem megfelelő üzemanyaggal történő tartós használat komoly meghibásodásokat okozhat. A dízel üzemanyaggal működő gépjárműbe nagy mennyiségben tankoló vevők figyelmét ezért külön is felhívja a vállalat: mielőbb menjenek szervizbe az esetleges hibák megelőzése és kezelése érdekében. Ilyen eset korábban nem történt a cégnél. Várják az ügyfelek bejelentését. Minden kivizsgálják, és az üzemanyag keveredése miatti jogos igényeket a Shell Hungary Zrt. megtéríti - áll a társaság válaszában. Szeptember 20-án, pénteken a budapesti Füredi úton található töltőállomáson reggel 7-kor a FuelSave 95-ös benzin és FuelSave Diesel üzemanyagok kiszállítása vagy lefejtése során a gázolaj helyett benzin, a benzin helyett pedig gázolaj került a benzinkút föld alatti tartályába. Ezért az ott vásárlók nem megfelelő üzemanyagot tankoltak. Szeptember 21-én, szombaton délután érkeztek vásárlói bejelentések azoktól, akik Shell FuelSave 95-ös benzint tankolták. A Füredi úti benzinkúton a Shell FuelSave95-ös benzin értékesítését 20 óra 30 perckor leállították. A Shell FuelSave Diesellel kapcsolatban egészen vasárnap délutánig nem volt bejelentés, de azután a Shell FuelSave Diesel értékesítését is megszüntették - közölte a cég.

A Takarékbankhoz kerülnek a Posta-ügyfelek

Népszava
Publikálás dátuma
2019.09.24. 19:05

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Csak az maradhat, aki október 14-ig kitölti az elutasító nyilatkozatot.
A Magyar Posta Befektetési Zrt. legalább 45 ezer ügyfelének mintegy 226 milliárd forintos vagyonát irányítják át október 21-én a kormányközeli, magántulajdonban lévő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bankhoz. Csak az nem kerül át, aki október 14-ig kitölti az elutasító nyilatkozatot – írta a Napi.hu. A Magyar Posta honlapján szeptember hatodikán jelent meg az erről szóló tájékoztatás, ám eddig a posta ezt nem verte nagy dobra. A hivatalos tájékoztatás szerint a teljes megtakarítási állományt átadják a Vida József NER-milliárdos érdekeltségéhez tartozó pénzintézetnek, így a jövőben az postán kötött befektetésekkel kapcsolatos ügyek intézése már csak a Takarékcsoport fiókjaiban lesz lehetséges. Vagyis aki a pénzét a postára bízta, azt már csak Takarékbank valamelyik kirendeltségén kaphatja vissza – hacsak nem lép az október 14-i határidőig. A pénzügyi szektorban nem példátlan, ám ritka esemény, hogy egy bank vagy biztostó komplett ügyfélállományát eladja egy konkurensének – erre általában akkor kerül sor, ha felhagy az adott pénzügyi tevékenységgel a cég. A Magyar Posta (MP) és a mögötte álló állami tulajdonos részéről meglepő a döntés, hacsak nem kap a Magyar Posta megfelelő árat az átadott ügyfélkörért – erről nem tudni. Az elmúlt években ugyanis a MP egymást váltó vezetői kivétel nélkül erőltették a pénzügyi termékek értékesítését, hisz felismerték a korábban nagy bevételt hozó sárgacsekk-üzlet visszaszorulóban van a levélküldés veszteséges, a csomagküldő piacon pedig az erős verseny miatt komoly pozíciókat vesztettek. Így viszont az évekig épített lakossági befektetési tevékenységük megszűnik, az abban rejlő lehetőségeket már egy NER-milliárdoshoz közeli bank használhatja ki, vagyis lényegében a tevékenységet privatizálták – mindezt egy zárt körben.