Puska helyett fényképezőgép

Publikálás dátuma
2019.10.03. 10:30

Fotó: VADONVILÁG
A Takarék Csoport filmkészítőként és könyvkiadóként is bemutatkozott. A szenvedélyes vadász és író, Széchenyi Zsigmond gróf életművének állítottak emléket.
Nem emlékszem olyan filmbemutatóra, ahol a vetítés előtt és után is a vezető producer olvasta volna fel a gondolatait, miközben az alkotók a háttérben maradtak. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban kedden este sikerült pótolnom ezt az élményt. Nyilván az „elsőfilmes” lámpaláz lehetett az oka: Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója – Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc bizalmasa – a Vadonvilág bemutatóján mindkét beszédében megjegyezte: a mű szerény költségvetésből készült. A panaszt nem igazán értettem: a Vadonvilág a Takarék Csoport támogatásából készült, miért nem nyomta meg jobban a ceruzát? Esetleg a médiapartner, a TV2 Csoport adhatott volna többet, ami szintén hozzá tartozik. Aztán felnéztem a páholyok felé: a bemutatón ott ült Mészáros Lőrinc, akinek az érdekeltségébe tartozik a Takarék Csoport. Csak nem most akaszt vele bajszot Vida?! Erről szó sem volt. A szomszéd páholyban ott ült az új filmügyi kormánybiztos, Káel Csaba, a panaszt neki címezhették. Megjegyzendő: a Magyar Nemzeti Filmalap játékfilmeket támogat, dokumentumfilmekkel, ismeretterjesztő filmekkel a Magyar Média Mecenatúrához kell fordulni.
Ilyen prózai gondolatok kavarogtak bennem a briliáns író és szenvedélyes vadász, Széchenyi Zsigmond gróf újabb életrajzi filmje előtt. Továbbá: ha a vezető producer a szűk költségvetésre hivatkozik, akkor a film kompromisszumokkal készült. Lerner János rendező és Tóth Zsolt Marcell operatőr – filmográfiájuk ismeretében – nyilván minden tőle telhetőt megtett, ám a látott kompromisszumok időnként igencsak zavaróak voltak.
A Vadonvilág kerettörténete szerint ifjabb Paul Donnebaum szafarifotós nagyapja és Széchenyi Zsigmond nyomába ered Kenyába. A gróf – politikai rehabilitálása után – egy 1960-as expedícióval térhetett vissza Kelet-Afrikába, hogy pótolja a Magyar Természettudományi Múzeum trófeagyűjteményét. Itt találkozott az osztrák Donnebaummal, akit Denaturált Afrika című könyvében többször említ. „A fényképezés lényegesen olcsóbb a vadászatnál. Szafáriszemélyzet sem kell hozzá, sátortábor sem. Ha jövőre ismét kedvük kerekedne fényképezésre, örömmel állok rendelkezésükre! Vadásztanyáról vadásztanyára járnánk, öreg kocsimon és hármunkon kívül, semmilyen segítségre nem lenne szükségünk! – Persze puskára sem! – De a puska amúgy is divatját veszti Afrikában!” – olvashatjuk a Denaturált Afrikában, és nagyjából e sorokat is hallhatjuk a filmben. Sőt, még többet is. (Amennyiben hallunk valamit – a szövegek alatt szinte mindig szól a zene.) A Vadonvilág nyolcvan-kilencven százaléka ugyanis Széchenyi írásaiból idéz – helyenként az az érzésünk, hogy illusztrált hangoskönyvet nézünk.
Hús-vér emberként egyedül a gróf özvegye, az idén kilencvennégy éves Hertelendy Margit szólal meg a filmvásznon. Mellette van még három narrátor: a gróf, egy rezönőr és az ifjabb Donnebaum, aki a kamerába sosem beszél, csak nézzük, hogy jön-megy a rezervátumban. Ide várja Széchenyi Zsigmond utolsó, nagyapjának írt levelét is, ami életszerűtlen – a szomszédos Bécsbe gyorsabban odaér a posta. Amikor aztán megjön a levél egy osztrák borítékban, végképp nem értjük, mire volt jó ez a mese.
A filmben azért láthatunk néhány rendkívüli felvételt, hallhatunk érdekes, archív felvételeket – és benne van Széchenyi Zsigmond teljes pályája, az első afrikai úttól kezdve a líbiai sivatag felfedezéséig Almásy László gróffal, Alaszka, a megszelídíthetetlen India. Elhangzik az is, hogy évente másfél millió fotós turista 1,2 milliárd dolláros bevételt jelent Kenyának, ezért is baj, hogy már ötven évvel ezelőtt Kenya vadállományának háromnegyed része tönkre ment. A Denaturált Afrikát egyébként újra kiadta a Takarék Csoport – kissé visszatetsző, hogy a kötet pont a cég színeiben pompázik.
Széchenyi Zsigmond könyvéből egyébként az olvasható ki, hogy a fotókirándulás minden szempontból hasznosabb a vadászatnál. A vadászatról is úgy tartotta: az erdőzúgásnak, a természet szeretetének nagyobb hangsúlyt kell kapnia, mint a vad elejtésének. – A film se a vadászat mellett, se ellen nem foglal állást – mondta vadászruhában Vida József.
A vetítés után Hertelendy Margit lapunknak elmondta: a gróf, bár a vadászat mellett mindig fotózott is, élete végén sem cserélte volna le a puskát fényképezőgépre. Csak a hozzá nem értő vadászoktól irtózott. És akkor lelki szemeim előtt megjelent egy kocavadász, aki háziasított rénszarvast üldöz helikopterről abban a hitben, hogy jávorszarvas nyomában jár. És felvetődött bennem a kérdés: vajon mi lesz a sorsa Széchenyi ritka trófeagyűjteményének a kizsuppolásra szánt természettudományi múzeumban?
Infó: Vadonvilág – Széchenyi Zsigmond nyomában Rendező: Lerner János Október 10-től a mozikban
Témák
film kritika

„Le foglak rombolni” – Putyin és Salvini mellett Orbán is feltűnik a Clawfinger klipjében

Publikálás dátuma
2019.10.03. 09:34

Fotó: Clawfinger
„A kiforgatott statisztikákkal megrémített emberek nap, mint nap rossz döntéseket hoznak” – nyilatkozta a zenekar.
Vlagyimir Putyin és Matteo Salvini mellett Orbán Viktor is feltűnik a Clawfinger legújabb klipjében. „A jelen politikai helyzet elég… érdekes. A mai társadalomban a tényeknél fontosabb, hogy mit érez valaki. A kiforgatott statisztikákkal megrémített emberek nap, mint nap rossz döntéseket hoznak, és mindegy hogy érvel valaki egy ügy mellett, mindig hordákban jönnek az akadékoskodók, hogy eltorzított tényekkel és »aztakkormivan« dolgokkal dúlják szét a vitát. Szavazz az igazságra, de kinek az igazságáról is beszélünk?” – nyilatkozta legújabb videójával kapcsolatban a zenekar. Az 1988-ban alakult Clawfinger gyakran politikai témákat boncolgató, svéd rap metál együttes 2013-ban egy Facebook posztban hivatalosan feloszlatta magát, ám azóta is rendszeresen koncertezik. Magyarországon hétszer jártak, legutóbb négy éve a balatonszemesi Rock-parton léptek fel. 2017 nyarán már jelent meg új daluk Save Our Souls címmel, a szóban forgó, egyébként Tear you down (Leszakítalak/lerombollak/lebontalak) című számuk, a fent említett politikai vezetők főszereplésével pedig alig néhány napja került fel YouTube-ra. A dal szövege az öltönyös manipulátorok hazugságairól, elkendőzni próbált bűncselekményeiről szól, és arról, hogy mindez nem fog örökké tartani. Nem túl dallamos, de annál agresszívebben csengő, harsány mivolta miatt pedig akár forradalmi himnusznak is beillene. A dal szövege magyarul: Fehér fogaitok vannak, tiszta öltönyeitek, egyenes nyakkendőtök és görbe gyökereitek, sosem tudjátok elrejteni honnan jöttetek, bár próbálhatjátok fényezni, hogy látszatra stimmeljenek, egy rakás szar, mindig csak rakás szar marad, s mikor beüt a valóság és leleplezzük a blöfföt, az bizony rázós lesz, jobb, ha felkészültök Le foglak rombolni, eltöröm a koronád, megrázom a földedet, míg már nem bírod tovább Hamis híreitek vannak, hazug tényeitek, kibaszott hazugságok, bűnözőkkel kötött egyezségek, olyan rothadtak vagytok, mint saját történelmetek, tagadjátok, hogy valaha is bármi rosszat tettetek, végsőkig védelmezitek harcotokat, bár nem győzhettek, tettetitek igazatokat, de nem számít majd mit csináltok, mikor már nincsenek szavak se tettek, a háborúban, amit vívtok, soha nem nyerhettek Le foglak rombolni, eltöröm a koronád, megrázom a földedet, míg már nem bírod tovább Égnek a fények, de nincsen otthon senki, A gerincetekhez kéne néhány csontot hozzátenni, ha ti nem léteznétek ez a dal sem volna, ha egyetértenénk, mindnyájunk hazugságokat tolna Le foglak rombolni, eltöröm a koronád, megrázom a földedet, míg már nem bírod tovább Le foglak rombolni, eltöröm a koronád, megrázom a földedet, míg már nem bírod tovább
Témák
rap

Ösztöndíjat kapott az MMA sajtósa is

Publikálás dátuma
2019.10.03. 09:00

Fotó: Népszava
A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas pályázati rendszere szerint ez így rendben is van.
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szeptember 1-étől további 100 új – egy éven át havi bruttó 200 ezer forintos – ösztöndíjat ad fiatal és középgenerációs művészeknek. A nyertes pályázók között található Oláh Zsolt is, aki az MMA honlapján közzétett életrajza szerint 2017-től a Magyar Művészeti Akadémia Sajtóosztályának munkáját segíti megbízott munkatársként, továbbá az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet megbízott kutatójaként 2019 májusában zárta az MMA Színházművészeti Tagozatával kapcsolatos féléves kutatását.
Oláh Zsolt – aki 2018 óta a Veszprémi Petőfi Színház országos sajtókapcsolatokért felelős munkatársa is – ösztöndíjas programjában vállalta, hogy a fővárosi, vidéki és határon túli színházak harminchárom előadásáról elemzéseket ír, és interjúkat készít az alkotókkal. Az MMA ösztöndíjas pályázati rendszere szerint egyébként szabályszerű, hogy Oláh Zsolt ösztöndíjat kaphatott.
Szerző