Megterhelő a hirtelen jött hideg, a szél és a „jövő-menő” frontok

Publikálás dátuma
2019.10.04. 13:10
Senior
Fotó: GARO/Phanie / AFP
Lehűlt az idő, fúj a szél, és a következő napokban sem lesz nyugalom: „jönnek-mennek” a frontok, a szervezetet érő rendkívüli terhelés szinte minden problémát fokoz.
A markáns hidegfront helyenként kiadós esőt és sokfelé viharos szelet okozott. A kellemes hőmérsékleti értékek több mint tíz fokkal csökkentek és a hűvös tartósnak is ígérkezik. Ráadásul a hétvégén is intenzív frontjárás várható, változékony időre van kilátás, az esernyőkre is szükség lehet – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója Facebook-oldalán. Mindez sorozatos terhelés jelent a szervezetnek,
„egy perc nyugtunk sincs, amit regenerálódásra tudnánk felhasználni”.

A görcsös panaszok ilyenkor mindennaposak, sokaknál a fejfájás sem akar szűnni, a hétvégi kettősfront pedig a keringési és emésztési problémákkal élők helyzetét is megnehezítheti. Az ízületesek pedig már gyakorivá, sőt akár tartóssá válnak a végtagfájdalmaik, ami jelentősen ronthatja a komfortérzetüket. A rendkívüli terhelés szinte minden problémát fokoz – foglalta össze a meteogyógyász.
Nő a megfázás veszélye is: az előző napokban tapasztalt gyakori és erőteljes fronttevékenység miatt legyengülhetett a szervezet, és ez fogékonyabbá tehet a kórokozókkal szemben is. Javítja az ellenállóképességet a C-vitamin bevitel növelése, célszerű minél több citrusfélét, céklát és csipkebogyót fogyasztani. A napközben is jelentősen csökkent hőérzeten a többfelé élénk, erős szél is ront. Az időnként erős légmozgás nemcsak fejfájást, hanem ingerlékenységet és türelmetlenséget, de alvászavarokat is okozhat még az időjárásra kevésbé érzékenyeknél is – olvasható a Meteo Klinika oldalán.
Szerző

Szimulátorral öregítenek a Semmelweis Egyetemen

Publikálás dátuma
2019.10.03. 11:17

Fotó: GERARD JULIEN / AFP
Speciális eszközökkel bárki kipróbálhatja, milyen érzés, ha korlátozottá válik a mozgás, tompulnak az érzékszervek. A szimulációval megélt saját tapasztalat elősegíti az empatikus hozzáállást.
Rendhagyó „időutazáson” vehetnek részt a Semmelweis Egészség Napok programsorozat második állomásának látogatói pénteken. Az időskori szimulációs gyakorlat során néhány eszköz és egyedi öltözék segítségével a fiatalok is pár perc alatt „megöregednek”: érzékszerveik tompulnak, mozgásuk korlátozottá válik, így megtapasztalhatják az öregedéssel együtt járó mozgáshanyatlást, a látás-és a hallásromlást. Megtapasztalhatják, milyen érzés, ha már nem hajlik úgy a térd vagy a derék, mint korábban, csoszogva megy csak a járás.
Az öregedéssel járó látás- és hallásromlás bizonytalanságérzést okoz, rontja a tájékozódást, nehezíti a közlekedést. Az időskori szimuláció ezt az állapotot füldugóval és egy speciális, a térlátást és a látásélességet is beszűkítő szemüveg segítségével érzékelteti. A speciális ruha végtagoknál és ízületeknél kialakított zsebeibe súlyokat helyeznek, amivel a mozgást nehezítik. Az ízületek fiziológiás mozgásának korlátozottságát, illetve a mozgás beszűkülését, valamint a törzs meghajlását a ruhán található szalagokkal és hevederekkel imitálják.
Az időskori szimulációt a Semmelweis Egyetem Ápolástan Tanszékén évek óta alkalmazzák, hogy a fiatal hallgatók minél pontosabban érezzék és értsék, milyen a leendő betegük állapota, így könnyebben át tudják érezni a helyzetüket is. A szimulációval megélt saját tapasztalat az átlagembereknek is lehetővé teszi az empatikus viselkedést, hogy apró gesztusokkal, odafigyeléssel hozzájárulhassanak a környezetükben élő idősek: szülők, nagyszülők mindennapi boldogulásához.
A Semmelweis Egészségnapok pénteki eseményén csaknem hetven program várja az érdeklődőket. A rendezvény ingyenes, de a kis létszámú foglalkozások előzetes regisztrációhoz kötöttek.
Szerző

Hátfájdalmat is okozhat a nyelőcső gyulladása

Publikálás dátuma
2019.10.02. 17:00

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Sokszor okoz riadalmat, ha gyomortükrözésnél kiderül: be van gyulladva a nyelőcső. Mivel ennek az állapotnak valóban „csúnya” következményei lehetnek, jobb megelőzni.
Az emésztőrendszer részét képező nyelőcső feladata, hogy a megrágott táplálékot a szájból a gyomorba juttassa. A nyelés olyan aktív folyamat, amely akaratunktól függetlenül történik; a falatot az izom összehúzódása és tágulása továbbítja, ezért pont olyan perisztatikus a mozgása, mint a gyomornak és a beleknek – mondta Mikoly Krisztina reflux-terapeuta a Népszavának.
A mellkasban lévő, nagyjából két centiméter átmérőjű, üreges nyelőcső a garatot köti össze a gyomorral. A hatodik nyaki csigolya magasságában kezdődik és a tizenegyedik hátiban, a cardiában végződik. Ezt azért fontos tudni, mert sokszor hátpanaszok utalhatnak a nyelőcső felmaródására, ha a fájdalom kisugárzik a szegycsont mögötti szakaszra.
A gyomorsav megváltoztathatja a nyelőcső vegyhatását, ezért a mirigyek lúgosító hatású védelmi nyákot termelnek. Baj akkor van, ha az alsó záróizom rosszul működik, és a sav visszaáramlása folyamatossá válik, ilyenkor gyulladások alakulhatnak ki. Kezdetben csak a nyálkahártya lesz vörös, de aztán különböző eróziók, fekélyek is képződhetnek, amelyek, kezelés nélkül, a mélyebb rétegeket, az izomzatot is elérhetik, és az egész falra kiterjedő hegesedést okozhatnak, ami nyelőcső-szűkülethez vezethet.
A nyelőcső működését befolyásolhatja a hasűri nyomás is, amelyet bőséges étkezés és állandósult túlsúly, de rossz tartás is kiválthat. A nyelőcső gyulladás hátterében gyakran áll elhúzódó reflux és rekeszsérv betegség is – tette hozzá Mikoly Kriszta. 
A nyelőcső gyulladások tünete lehet a nehezített vagy fájdalmas nyelés, evés közben a szegycsont mögött vagy hasban érzett fájdalom, az étvágycsökkenés, a száraz köhögés, a hányinger, a hányás és sokszor a falatelakadás érzése is. 

A méz is véd

Kezeléséhez muszáj betartani a refluxdiétát, azaz kerülni kell a különböző, irritáló, fűszeres ételeket, a szénsavas üdítő, az alkohol fogyasztását, a dohányzást. Célszerűbb sokszor keveset enni egyszer sok helyett. Figyeljünk a tartásunkra, a nap folyamán többször is próbáljuk kihúzni magunkat. A túlsúlyt pedig próbáljuk csökkenteni. A gyulladt terület kezelésében jó hatású a repceméz. Étkezés előtt egy kiskanálnyit helyezzünk a szánkba, és hagyjuk, hogy végigcsurogjon és negyedórát ne együnk, igyunk semmit. A méz védőnyákot képez a nyelőcsövön, így a gyulladt terület tud mögötte gyógyulni. Jó hatású az aloe vera gél is, reggelente egy kupica csökkenti a gyulladást, nyugtatja a folyamatos irritációnak kitett nyelőcsövet és az emésztést is serkenti. Elterjedt az édesgyökér, amely nyállal keveredve szintén védi a hámszövetet. Tabletta formájában étkezés előtt ajánlott fogyasztani. 
A terápia fontos része a hasi nyújtás, ami a nyelőcső izomzatát is lazítja. Álló vagy ülő helyzetben kihúzzuk magunkat, zárt lapockákkal, fejet megemelve mellkasi légzést végzünk. Ezt házi feladatként is szokták kapni a hozzám járó reflux betegek – tette hozzá Mikoly Kriszta. 
Ha panaszok nem múlnak, ajánlott gasztroenterológushoz fordulni a súlyosabb állapotok, akár nyelőcsőrák megelőzése érdekében.
Szerző