Törökország csapatokat vont össze a Szíriával szomszédos határra

Publikálás dátuma
2019.10.06. 12:44

Fotó: Murat Kula / Anadolu Agency
Az amerikaiak által támogatott kurdokat készülnek megtámadni.
 Törökország csapatokat és fegyvereket vont össze a Szíriával szomszédos határra azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton bejelentette, országa hadműveleteket indít az Egyesült Államok által támogatott kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen. A török államfő azt is mondta, hogy befejezték a katonai műveletek kidolgozását, kiadták a megfelelő parancsokat. Hozzátette, hogy a Szíria északi részén végrehajtandó hadműveletben szárazföldi és légi erőket is bevetnek. A török katonai erők célja egy ütköző övezet, egy biztonsági zóna megteremtése, ahol elhelyeznék a Törökország területén lévő szíriai menekülteket, illetve hogy a területről kiszorítsák a kurd fegyveres koalíciót. Erdogan korábban többször is arra figyelmeztetett, hogy ha az úgynevezett biztonsági zónát nem hozzák létre szeptember végére, akkor Törökország kénytelen lesz a saját katonai terveit végrehajtani. Korábban az SDF képviselője, Musztafa Bali bejelentette, hogy a kurd erők felveszik a harcot a török katonákkal, ha azok behatolnak Szíria északkeleti részébe. Az as-Sark al-Auszat című pánarab napilap augusztusban azt írta, az Egyesült Államok és Törökország megállapodott abban, hogy biztonsági övezetet alakítanak ki a szíriai-török határon Rász el-Ajn és Tell-Abjad városok között. Ezen a területen feltehetően amerikai-török erők járőröznek majd. Török elképzelés szerint a Törökországban lévő szíriaiak százezrei ebbe az ütközőzónába térhetnének vissza. A kurd erők az amerikai hadsereggel egyeztetve megkezdték elhagyni a területet. Az SDF ugyanakkor határozottan elutasította, hogy a szíriai menekülteket ebbe a térségbe telepítsék át Törökországból. Mazlúm Kobani, az SDF főparancsnoka pénteken az as-Sark al-Auszat lapnak azt mondta, hogy Törökország meg akarja változtatni Északkelet-Szíria demográfiai összetételét, ami szerinte etnikai tisztogatást jelent.
Szerző
Témák
Törökország

Egy román embercsempész nem vesződött azzal, hogy rendesen bedobozoljon öt vietnámi állampolgárt

Publikálás dátuma
2019.10.06. 12:20

Fotó: Police.hu
A képek alapján nem kellett sokáig keresni az illegális határátlépőket.
Egy mikrobusz ellenőrzése során öt határsértőt találtak a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán, vasárnap hajnali 4 órakor - írja a Police.hu. A Magyarországra való belépésre jelentkező román jármű rakterében, kartondobozokban megbújva három férfit és két nőt találtak, akik vietnámi állampolgárnak vallották magukat, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Embercsempészés miatt a román határrendőrség jár el a román állampolgárságú sofőrrel szemben, aki nem sok energiát fektetett az illegális határátlépők elrejtésébe. A képek alapján legalábbis úgy tűnik:
Szerző
Frissítve: 2019.10.06. 12:22

Kína és Észak-Korea halhatatlan barátságát ünnepelte Hszi és Kim

Publikálás dátuma
2019.10.06. 08:46

Fotó: KCNA VIA KNS / AFP
70 éve vették fel a diplomáciai kapcsolatokat.
Nagyra értékelte a Kína és Észak-Korea közötti "tartós, egészséges és stabil" barátságot Hszi Csin-ping kínai elnök, a kínai-észak-koreai diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából - jelentette vasárnap a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szintén üzenetet küldött a kínai elnöknek, amelyben kijelentette, hogy a két ország közötti "legyőzhetetlen" barátság halhatatlan a szocializmus ügye beteljesülésének útján" - írta vasárnap a KCNA észak-koreai hírügynökség. Észak-Korea azon első országok közé tartozott, amelyek 1949-ben történt kikiáltása után elsimerték a Kínai Népköztársaságot. A két ázsiai szomszédos ország közötti viszony jelentős és kedvező szerepet játszott a regionális béke és stabilitás fenntartásában - tette hozzá Hszi Csin-ping. Hszi és Kim ötször találkozott 2018 márciusa óta. Peking a baráti üzenetet két nappal a kommunista Kína létrejötte 70. évfordulója alkalmából tartott nagyszabású katonai díszszemle után küldte Phenjannak, illetve egy nappal azután, hogy megszakadtak a Svédországban Észak-Korea és az Egyesült Államok között a nukleáris leszerelésről tartott munkamegbeszélések.
Szerző