Társukat menteni próbáló elefántok fulladtak vízbe Thaiföldön

Publikálás dátuma
2019.10.07. 10:28

Fotó: PANUPONG CHANGCHAI / AFP
Egy vadon élő elefántcsorda hat tagja fulladt bele a Haew Narok (Pokoli szurdok) vízesés vízébe a thaiföldi Khao Yai Nemzeti Parkban. Két állatot sikerült kimenteni.
Hat elefánt, köztük egy hároméves borjú pusztult el a szombati balesetben, amely talán azzal függ össze, hogy előző éjjel nagy eső zúdult a térségre. 
Az elefántüvöltésre a helyszínre érkező mentőcsapatok két felnőtt állatot találtak élve, ők a sziklák közé szorultak, miközben a bajbajutott borjú segítségére siettek.
Az életben talált állatokat sikerült kimenteni a vízesés mélyéről, de rendkívül kimerültek, ezért speciális táplálékkal látták el őket, hogy újra erőre kapjanak.
1992-ben egy elefántcsorda nyolc tagja zuhant a mélybe és pusztult el ugyanennél a vízesésnél. A világörökségi listán is szerepelő nemzeti park mintegy 300 vadon élő elefántnak ad otthont.
Szerző

Hó nélküli sípályát nyitottak egy szemétégetőn Dániában (videó)

Publikálás dátuma
2019.10.07. 09:37

Fotó: NIELS CHRISTIAN VILMANN / AFP
A dánok annak ellenére nagy síelők, hogy hegyük nincsen, így az üvegfalú lifttel megközelíthető pálya, amelynek oldalába mászófalat is terveznek, összeköti a kellemest a hasznossal.
Hó nélküli sípályát nyitottak a lejtős tetejű koppenhágai Amager Bakke szemétégetőn. A síelők üvegfalú lifttel mennek fel az üzemcsarnok 85 méter magas tetejére, ahonnét egy 450 méter hosszú zöld műanyag lesiklószőnyeg kanyarog le a földre. A liftből kilátás nyílik a dán fővárosra és az üzem belsejébe.
A szokatlan helyen létesült, Copenhill nevű lesiklópálya avatásán elsőként válogatott dán síelők és az építők csúsztak le, majd a nagyközönség is használatba vehette.
A szabadidős létesítmény célja alternatívát kínálni a külföldi sítúráknak és megbarátkoztatni a lakosságot a szemétégetővel, amelyet a városközponthoz közel kellett felépíteni, mert 150 ezer háztartást lát el árammal és hővel.
Jövő tavasszal tervezik egy mászófal átadását is a szemétégetőmű oldalán.
Noha Dániában nincsenek hegyek, egy Nielsen-felmérés szerint 600 ezer dán hódol a téli sportoknak, ők Norvégiába, Svédországba vagy az Alpokba utaznak.
Szerző

Vonatra cserélik a repülőt a svédek

Publikálás dátuma
2019.10.05. 12:12

Fotó: Yadid Levy/robertharding / AFP
Egyre népszerűbb a „repülés szégyene” mozgalom a svédek körében.
Környezettudatosabb gondolkodásra ösztönzi a svédeket a „flygskam” mozgalom, amelynek lényege, hogy a repülésnél kisebb üvegházhatású gáz kibocsátásával járó közlekedési módot válasszanak az emberek. Az elnevezés, amely magyarul a „repülés szégyenét” jelenti a közösségi médiában is gyorsan terjed – írta korábban az Airportal.
Egy márciusban nyilvánosságra hozott felmérés szerint 2018-ban 5-ből svédből egy választotta a vonatozást repülés helyett, így növekedett a vasúti közlekedés népszerűsége: az állami vasútvállalat 21 százalékos növekedést tapasztalt az üzleti utasok körében 2018-2019 telén, és bejelentették, 2022-től éjszakai vonatok indulnak a fontosabb európai nagyvárosokba.
A tíz legnagyobb svéd repülőteret üzemeltető Swedavia oldalán elérhető statisztikákat tanulmányozva a Qubit azt írja, hogy a tavaly bevezetett repülési adó mellett a flygskam a nemzetközi járatokon is ötszázalékos csökkenést okoz havonta. A repülőterek utasforgalma tavaly augusztus óta folyamatosan, ráadásul egyre nagyobb mértékben csökken. Ezzel párhuzamosan a svéd vasúti társaság utasszáma tavaly 5, idén pedig eddig 8 százalékos emelkedést mutatott. 2018-ban a svédek 20 százaléka választotta a vonatot a repülés helyett, 2019-ben pedig már 37 százalékuk mondta, hogy környezetvédelmi megfontolásból inkább vonatozik. 
A göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy a svédek egy főre jutó, repülésből származó szén-dioxid-kibocsátása a globális átlag ötszöröse volt 1990 és 2017 között. Ehhez a skandináv országok jelentősen hozzájárultak, ezért Svédország egyre tudatosabban kezdett harcolni a környezetszennyezés ellen. A skandináv légitársaság, a SAS különböző, környezetvédelmi intézkedéseket tervez bevezetni, hogy javítson a megítélésén és megpróbálja visszaszerezni az utasait.
Szerző