Előfizetés

A Borkai-ügy miatt tüntetnek szombaton Győrben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 11:45

Fotó: Momentum
A Momentum győri szervezete „Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen” címmel hirdetett demonstrációt a Városháza elé.
Tüntetést szervezett a Momentum győri szervezete „Borkai Zsolt korrupciós és egyéb ügyei miatt” a választás előtti napra, október 12-re. A „Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen” című eseményt 17 órakor Győrben, a Városháza előtt hirdették meg. „Borkai Zsolt ügye azt is megmutatja, mit jelent valójában Orbán Viktor “keresztény szabadsága”: azt, hogy a Fidesz vezetőinek mindent szabad” – írták a szervezők.

Most „győri polipról” írt az ismeretlen blogger

A botrányt kirobbantó, Borkai Zsoltról készült felvételeket publikáló ismeretlen, „ez az ördög ügyvédje” nevű blog szerdán „győri polipról”, korrupciós ügyekről és bő 10 éve működtetett pénzszivattyúról írt. Bejegyzésében konkrét személyeket is megnevezett. Emellett egy kommentben azt ígérte, egy „elég ismert” emberről is közöl információkat.

Greenpeace: kockázatos a budapesti kórházak előtti légszennyezettség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 11:19

Fotó: Greenpeace Magyarország
Kritikus lehet a légszennyezettség több, gyermekeket, kismamákat és tüdőbetegeket ellátó egészségügyi intézmény bejáratának környékén – derül ki a Greenpeace friss mérési eredményeiből.
Több helyen súlyosabb a légszennyezettség a hivatalos mérőállomások által mért értékeknél – derül ki a környezetvédő szervezet vizsgálatából, amellyel főleg a dízel járművekből származó nitrogéndioxid-szennyezettséget mérte tíz budapesti kórház környékén.
A Greenpeace Magyarország augusztus 29. és szeptember 19. között a gyermekeket, kismamákat és tüdőbetegeket ellátó egészségügyi intézmények bejáratánál mérte a légszennyezettséget, mert mint közleményükben írják, ők különösen érzékenyek a légszennyezésre. A legsúlyosabb értékeket a Semmelweis Egyetem (SOTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Üllői úti részlegénél (89,4 µg/m3), a Heim Pál Gyermekkórháznál (79,0 µg/m3), az MH EK Honvéd Kórháznál (74,0 µg/m3), valamint a Tölgyfa utcai Gyermek-Tüdőgyógyászati Járóbeteg-szakellátás épületénél (73,4 µg/m3) elhelyezett mérőeszközök mérték. 
A háromhetes mérés alatt tíz mérési pontból kilenc helyszínen volt magasabb a szennyezettség mértéke, mint az éves nitrogén-dioxid határérték (40 µg/m3). Az egyetlen, éves határérték alatti szintet az Auróra utcai Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ bejáratánál kitett mérőeszköz mutatta (39,3 µg/m3). A SOTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Üllői úti részlegénél mért szennyezettség háromhetes átlaga még a 24 órás határértéket (85 µg/m3) is meghaladta (89,4 µg/m3), és több mint duplája volt az egy évre megadott határértéknek.
A nitrogéndioxid-szennyezés számottevő része a dízel járművekből származik, amelyek száma és átlagéletkora is nőtt Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben. Az EU-ban Magyarországon fut arányaiban az egyik legtöbb, az európai kibocsátási normáknak nem megfelelő dízel személyautó, amelyek jelentős része a nyugat-európai nagyvárosokból kitiltott szennyező dízel – írják. 
A Greenpeace korábbi mérései azt mutatják, hogy a budapesti iskolák és a buszmegállók mellett is kritikus a légszennyezettség, ezért a környezetvédő szervezet azt várja a főváros vezetésétől, hogy a nyugat-európai városokhoz hasonlóan, állapítson meg céldátumot a szennyező, régi dízel járművek kivezetésére. 
„Évente már most több mint 14 ezren halnak meg a rossz levegő miatt. Közvélemény-kutatás is bizonyítja: a budapestiek túlnyomó többsége szerint a légszennyezettség a legnagyobb környezetvédelmi probléma Budapesten”

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezési szakértője.

A súlyos légszennyezettség miatt évente több ezren halnak meg idő előtt a fővárosban. A levegőminőség európai viszonylatban is egészségkárosító: a szállópor-szennyezettség miatt az Európai Bizottság már pert is indított Magyarország ellen és kötelezettségszegési eljárást a nitrogéndioxid-szennyezettség okán.

Legfőbb Ügyészség: Czeglédy valótlanul vádolta hivatali visszaéléssel az ügyészt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 10:17
Czeglédy Csaba
Fotó: Rosta Tibor / MTI
A bíróság kimondta, hogy az ügyész nem szegte meg hivatali kötelességét, munkája során törvényesen járt el.
Az első- és a másodfokú bíróság is kimondta, hogy a Czeglédy Csaba letartóztatásának meghosszabbítását 2018 augusztusában indítványozó ügyész nem követett el bűncselekményt, hivatali kötelességét nem szegte meg, munkája során törvényesen járt el – közölte szerdán a Legfőbb Ügyészség. A közleményben felidézik: Czeglédy hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a kényszerintézkedésének meghosszabbítását indítványozó ügyész ellen arra hivatkozva, hogy a vádhatóság képviselője az írásban, majd szóban előterjesztett indítványában „szelektált” a rendelkezésre álló okirati bizonyítékok között, amely magatartásával hivatali kötelességét megszegte, hivatali helyzetével visszaélt. A Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította, amely döntéssel szemben előterjesztett panaszt a Legfőbb Ügyészség ugyancsak alaptalannak tartotta. Czeglédy ezt követően pótmagánvádlóként lépett fel, és továbbra is azt állította, hogy az ügyész bűncselekményt követett el. De a Szolnoki Járásbíróság 2019 májusában elutasította az indítványát azzal, hogy a hivatali visszaélésnek nem sértettje, feljelentőként pedig pótmagánvád előterjesztésére nem jogosult. A döntés elleni fellebbezést elbíráló Szolnoki Törvényszék 2019. szeptemberében helybenhagyta az elsőfokú határozatot. „A törvényszék a napokban kézbesített végzésében rámutatott arra is, hogy az ügyészség által mindvégig vitatott pótmagánvádlói állítás – mely szerint az iratok nem teljes körűen kerültek átadásra – kötelezettségszegést nem valósított meg. Ezen túlmenően a bíróság megállapította, hogy az ügyész a kényszerintézkedés fenntartását nem kizárólag a bizonyítás meghiúsítása, hanem a bűnismétlés veszélye miatt is indítványozta, amely álláspontját teljes egészében osztotta a letartóztatást meghosszabbító Szegedi Járásbíróság” – írja az ügyészség. A bíróság a fenti döntéseiben egyértelműen megerősítette azt, hogy az ügyész törvényesen, az anyagi és az eljárási jogszabályokat teljes körűen betartva járt el. Mindezekre figyelemmel az ügyész eljárását törvénysértőnek minősítő állítások és Czeglédy Csaba támadása minden alapot nélkülöznek – zárult a közlemény.