Előfizetés

43 százalék közelében a részvétel délután ötkor - az események percről percre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.13. 12:40

Fotó: Mónus Márton / MTI
Csaknem 55 ezer jelölt; általában kettő vagy három, de egyes esetekben hat szavazólap a voksolásnál; négy főpolgármester-jelölt; reggel hattól este hétig nyitva tartó szavazóhelyiségek – választ az ország. Délután ötkor 42,69 százalékos volt a részvétel.
Ez történt délelőtt:
  • Orbán Viktor is leadta szavazatát, majd elmondta, hogy jó hangulatú, magas részvételi arányú önkormányzati választásra számít,
  • Kilencig a választók több mint 7 százaléka le adta voksát.
  • Fideszes ételosztáson bántalmazták a Jobbik képviselőjét és egy riportert Pécsen.
  • Hat órakor mindenhol rendben megnyíltak a szavazókörök, megkezdődött az önkormányzati választás.

18:01 Ahol már kora délutánra mindenki szavazott

Iborfián 100 százalékos a részvétel, ami azért nem olyan nehéz, mert mindössze 13 választópolgár él a faluban. Mindenesetre délután háromra mindannyian voksoltak már.

17:40 17 órakor 42,69 százalék a részvétel

17 5 óráig a szavazásra jogosultak 42,69 százaléka voksolt az országban. Ezt nem lehet pontosan összevetni az öt évvel ezelőtti adatokkal, akkor ugyan 17:30-as adatokat adtak ki, mindenesetre annál csaknem 3 százalékponttal magasabb a mostan i részvétel. A fővárosban a választópolgárok 44,07 százaléka adta le szavazatát 17 óráig.

Erzsébetvárosból üzenik: „Ciki lett a Fidesz”

A győri polgármester szexbotránya a főváros VII. kerületét is elérte. Az egyik fideszes plakátra ragasztott nyomtatványon „kurvapecérként” emlegetik Borkai Zsoltot - jelentette munkatársunk.

16:24 Mészáros Lőrincet és a kormányt támadja a pécsi Fidesz

Persze nem úgy gondolják, hanem az ellenzéki jelöltnek akarnak ártani

16:06 rohamot kapott egy szavazó Sarkadon

Epilepsziás rohamot kapott egy választópolgár délután fél három körül, miután leadta voksait a Békés megyei Sarkad 2. szavazókörében - írja rendkívüli híradásában a Nemzeti Választási Iroda. A helyi választási szerv mentőt hívott, a beteget pedig elszállították. 

15:44 A Jobbik szerint a Fidesz csalások százait követi el a választáson

Folyamatosan érkeznek bejelentések a Jobbikhoz választási visszaélésekről - közölte Szilágyi György, a párt szóvivője vasárnap délután. 

15:37 Részvétel: 34,69 százalék

15 óráig a szavazásra jogosultak 34,69 százaléka (2 784 346 szavazó) járult az urnákhoz országszerte. Ez csaknem 5 százalékponttal magasabb a 2014-es értéknél. A fővárosban a szavazók 36,37 százaléka, 497 525 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

15:24 Már nem őrizhetik a pártok a választók adatait

A választási eljárásról szóló törvény szerint legkésőbb vasárnap 16 óráig meg kell semmisíteniük az önkormányzati, illetve a nemzetiségi választáson induló jelölteknek, jelölőszervezeteknek a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok (választási irodától kapott) név- és lakcímadatait. Ezeket 149 ezer forintért korábban kikérhették a választási irodáktól.

15:14 A botrányvárosokban érezhetően nőtt a részvétel

Győrben, Érden és Budaörsön is jóval többen szavaznak, mint öt évvel ezelőtt. Úgy tűnik, a várost vezetők botránya megmozgatta a választókat.

14:44 Komlón abban bízik az ellenzék, hogy a romák elfordultak a Fidesztől

Komlón az egy táborba tömörülő ellenzék nagyon bízik a győzelemben - jelentette tudósítónk. Esélyeiket erősíti a Borkai-sztori és az, hogy a roma szavazók egy része elfordult a Fidesztől. 

14:26 A győriek szerint Borkai nyer és gyorsan megbukik

Győrben eddig is keringtek szexpletykák a polgármesterről, de a repülőkről nem tudtak. Most mindenki azt várja, hogy Borkai győz, de sokan biztosak benne, hogy a választás után valamiképp távozik. Riportunk a városból.

14:05 Dühös választóval huzakodott a nagydorogi szavazatszámláló bizottság

Rendkívüli eseményről számolt be a Nemzeti Választási Iroda: A Tolna megyei Nagydorog 1. szavazókörében  fél egy körül egy  „választópolgár” a szavazólapok összes példányát az épületből ki akarta vinni, többszöri felszólítás ellenére sem adta vissza a szavazatszámláló bizottság tagjainak, ehelyett összetépte azokat. A bizottság elnöke helyreutasította az örjöngőt, aki ezután távozott a szavazóhelyiségből.

13:33 A szavazásra jogosultak több mint negyede már leadta voksát

13 órakor magasabb a részvétel (26,60 százalék), mint öt éve (23,53 százalék), nőtt az eltérés aránya. Budapesten a jogosultak 28,36 százaléka (387 905 választó) járult az urnákhoz.

13:27 Terézvárosban 150 szavazatot vonnak le mindkét oldalról

Duplán osztott szavazólapok miatt nulláznak le voksokat Terézvárosban - tudatta Facebook-oldalán Soproni Tamás, az ellenzéki összefogás kerületi polgármesterjelöltje. „Most kaptam a hírt, hogy Terézvárosban az ellenzék legerősebb szavazóköreiben 150 választónak duplán osztottak szavazólapot, így ezeket megsemmisítik, és mindkét oldalról ugyanennyi szavazatot fognak levonni" - írta Soproni. A Fidesz nem sokkal később reagált és azt közölték: nem 150, hanem nyolc választópolgár kapott rosszul szavazólapot, s közülük három esetében még időben észrevették a szavazatszámlálók a hibát. 

13:01 Miskolcot nem hozta különösebben lázba a választás

Miskolc belvárosában csendes a szavazás délelőttje, bezzeg a nyomorgó Lyukó-völgyben puskaporos a hangulat - jelenti tudósítónk

12:44 Estig működik a Választási Információs Szolgálat

Vasárnap este 8 óráig működik a központi Választási Információs Szolgálat a 06-1-795-3310-as telefonszámon, ahol az önkormányzati és nemzetiségi választással kapcsolatos kérdésekre kaphatnak választ a polgárok. Az információs iroda tájékoztatja a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az önkormányzati és nemzetiségi választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkról.  

12:20 Tarlós István nyugodt várost akar

Magamtól mondjak valamit - kérdezte az újságíróktól a voksolás után Tarlós István, aki szerin t a tét az, hogy határozott kezekben legyen a város vagy átadja a helyét egy tétova káosznak.

12:05 Orbán beszélni fog a Borkai-ügyről

Győrben a győrieket támogatom - mondta feszélyezett mosollyal, amikor a Borkai-botrány apropóján kérdezték. Azt azért elárulta, mikor lesz téma nála a botrány. 

11:38 Már majdnem minden ötödik magyar voksolt

11 órakor magasabb a részvétel (18,25 százalék) a választáson, mint öt éve (16,5 százalék), de egyelőre szolid arányú az eltérés. Budapesten az országosnál valamivel alacsonyabb, 17,48 százalékos a részvétel. 

11:30 Karácsony Gergely: visszavesszük Budapestet

Nem rólam szól ez a nap, hanem a budapesti polgároké, akik kilenc év után visszavehetik városukat a kormánytól - mondta az ellenzéki főpolgármester-jelölt, miután leadta szavazatát. 

Orbán elárulta, mikor beszélne a Borkai-ügyről (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.13. 12:05

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Győrben a győrieket támogatom - mondta feszélyezett mosollyal, amikor a Borkai-botrány apropóján kérdezték.
Ritka pillanatot örökített meg vasárnap reggel a hvg.hu: Orbán Viktor független lapok kérdéseire válaszolt, miután leadta szavazatát a XII. kerületben. 
A miniszterelnököt – miután azt fejtegette, hogy az önkormányzati választási kampány élesen elvált az országos politikától – megkérdezték, hogy kit támogat Győrben. A riporter nyilvánvalóan a várost megosztó Borkai-féle szexbotrányra gondolt, ám Orbán, kihasználva a nem pontos kérdésfeltevést, úgy válaszolt, hogy a győrieket támogatja. Mikor egyértelművé vált, hogy a Borkai-ügy kapcsán kell felelnie, a miniszterelnök azt mondta, erre a témára hétfőn, az önkormányzati választás után térne vissza.

Már majdnem minden ötödik magyar szavazott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.13. 11:53

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A főváros még szendereg.
Magasabb a részvétel (18,25 százalék) mint öt éve (16,5 százalék), de egyelőre szolid arányú az eltérés. Így még nem derült ki, hogy a választók valóban felszívták-e magukat minden idők legdurvább kampányán. Utóbbi kitétellel a nem kormánypárti szavazók zöme minősítette a ma véget érő korteshadjáratot (a Fidesz-hívek mintegy 70 százaléka pont ugyanolyannak találta ezt a kampányt, mint az összes többit).  
Budapesten 11 óráig a szavazásra jogosultak 17,48 százaléka adta le szavazatát.