Kormányszóvivő: Borkai marad Győr polgármestere, de „pártbeli státusza” változik

Publikálás dátuma
2019.10.14. 22:24

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A győri polgármester kedden jelentheti be távozását. Eközben kiderült: Borkaival egyidőben járhatott Budapesten egy hozzá köthető magángép.
Ahogy azt sejteni lehetett, és ahogy azt a „jól értesült” Magyar Nemzet is megírta, Borkai Zsolt holnap egy győri sajtótájékoztatón jelenti be, hogy ugyan marad a város polgármestere, de kilép a Fideszből. Hollik István kormányszóvivő ezt a Hír TV-ben mondta el: „Orbán Viktor miniszterelnöknek volt egy nagyon komoly ígérete a választás napján, azt mondta, vasárnap elmondják a véleményüket a győriek Borkai Zsoltról, aztán pedig ő is. A külföldön tartózkodó kormányfő megkérte Kövér László választmányi elnököt, valamint Kubatov Gábort, a Fidesz alelnökét, illetve Kósa Lajos Fidesz-alelnököt, hogy üljenek le Borkai Zsolttal. Ez a találkozó ma megtörtént és a találkozó eredményéről Borkai Zsolt holnap sajtótájékoztató keretében be fog számolni.” A kormányszóvivő hozzátette: „A Magyar Nemzet jól értesült arról, hogy mi fog történni, vagyis Borkai várhatóan marad Győr polgármestere, viszont a személyével kapcsolatos döntés a pártbeli státuszát érinti.” Hollik egyébként arról is beszélt, hogy a mostani választások után nem az a kérdés, hogy a kormány hajlandó-e együttműködni Karácsony Gergellyel, vagy más baloldali vezetésű városokkal, hanem az, hogy ők hajlandók-e együttműködni a magyar kormányzattal és a Fidesz-KDNP-vel.

Győrből Budapestre repült a HA-CIZ lajstromú magángép

A 444.hu egyik olvasója a Flight Radaron vette észre, hogy hétfőn, azon a napon, amikor a Magyar Nemzet szerint a fővárosba hívták konzultációra Borkait, 25 perc alatt Győrből Budapestre repült a HA-CIZ lajstromú Cessna T182T Skylane TC típusú repülő. A portál kiemeli: ennek a magángépnek az Immobilien Trade Center Kft. a tulajdonosa, a cégnek a székhelye pedig Rákosfalvy Zoltán lakcíme.

Szerző
Frissítve: 2019.10.15. 00:03

Valaki drónozott Ferihegyen, korlátozni kellett a forgalmat

Publikálás dátuma
2019.10.14. 21:30
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám
Hétfő este kilenc óra után nem sokkal mindkét futópályát lezárták.
Drónészlelés miatt korlátozták a budapesti repülőtér forgalmát hétfőn este 9 óra körül - írja az Airportal.hu. Kilenc óra után nem sokkal mindkét futópályát lezárták drónészlelés miatt. Az induló és érkező repülőgépeknek – köztük a LOT Varsó – Budapest járatának – várakoznia kell.
Szerző
Témák
Ferihegy drón
Frissítve: 2019.10.14. 21:43

„A rezsimet győzték le” – Külföldi lapok az önkormányzati választásról

Publikálás dátuma
2019.10.14. 21:13

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Orbán számára a főváros elvesztése az utolsó évtized legnagyobb csalódása hét egymást követő győzelmet követően – írja a Bloomberg. A Der Spiegel szerint a választás valójában egy Orbán rendszeréről szóló referendum volt.
Gratulált Karácsony Gergelynek budapesti választási győzelméhez Michael Ludwig, Bécs szociáldemokrata polgármestere. Mint Facebook oldalán írta, előre örül az együttműködésnek, s a két fővárost történelmi szálak is összekötik. Ami az európai lapok értékelését illeti, a német Der Spiegel internetes kiadása szerint az önkormányzati választáson Orbán rendszerét győzték le, s ez volt a rezsim első veresége egy évtized óta. A lap szerint a választás valójában egy Orbán rendszeréről szóló referendum volt.  A bécsi liberális napilap, a Der Standard megjegyzi, hogy bár Magyarországon még menekülteket sem láttak, Orbánnak sikerült elérnie, hogy egy antiszemitizmus által átitatott menekülthisztériát keltve maradjon a hatalomban. A lap azt írja, a nagyvárosokban kezdenek elfordulni Orbán rendszerétől, így hasonló folyamat megy végbe Magyarországon, mint Törökországban. A lap szerint ennek oka a korrupció és az önkénnyel ötvözött kivételezés egyesekkel. A Bloomberg című üzleti lap megjegyezte, az ellenzéki pártok váratlan sikere lökést adhat számukra ahhoz, hogy még jobban kiépítsék az együttműködést egymással. Orbán számára a főváros elvesztése az utolsó évtized legnagyobb csalódása hét egymást követő győzelmet követően, s annak a jele, hogy a civil társadalom tönkretétele, a nemzeti média ellenőrzése miatt a magyarok jelentős része ellenzi uralkodását, amely egyelőre stabil marad.
Szerző