Előfizetés

Orbán beszélt Karácsonyról, és Borkait is hibáztatja a választásokért, amit szerinte a Fidesz nyert meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.16. 21:52

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Törökországnak pedig pénzt adna a miniszterelnök.
Balatonalmádiban, a kormánypártok kihelyezett frakcióülése előtt adott interjút Orbán Viktor a Hír TV-nek, amiben többek között azt mondta, a kormány együttműködésre törekszik Karácsony Gergely megválasztott főpolgármesterrel, és a Tarlós Istvánnal megkötött megállapodásokat változatlanul hatályban tartja. Beszélt arról is, hogy a választások eredményét befolyásolhatták a győri polgármesterről, Borkai Zsoltról nyilvánosságra került felvételek. Szerinte a győriek vasárnap elmondták a véleményüket, ezután pedig a Fidesz elnökeként kellett néznie az ügyet, mint mondta, náluk ez nem fér bele. A riporter kérdezte Orbánt Törökországról is, aki pénzt adna a Szíriában háborúzó országnak, hogy az visszatelepítse oda a menekülteket. 

Úgy tűnik, Orbán idén nem tart beszédet október 23-án

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.16. 21:15
Orbán 2010. október 23-án - Népszava fotó
Legalábbis a szerdán meghirdetett hivatalos programban nincs benne.
Nem ez az első alkalom, hogy Orbán Viktor kihagyja az október 23-ai beszédet, korábban külföldi kötelezettségekre hivatkozva maradtak el a beszédei, de az elmúlt két évben például volt miniszterelnöki felszólalás, mindkétszer a Terror Háza előtt - írja a 444. A kormány honlapján közzétett program szerint október 22-án, kedden az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartanak koszorúzást. Beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök. Innen átvonulnak az ünneplők a műegyetem K épületébe, ahol 15 órakor kezdődik a rendezvény. Itt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Józsa János, a BME rektora mond beszédet. Délután fél 5-kor megtartják a hagyományos fáklyás emlékmenetet a Műegyetem - Szent Gellért tér - Szent Gellért rakpart - Várkert rakpart - Casino - Ybl Miklós tér - Clark Ádám tér - Fő utca - Jégverem utca - Bem rakpart - Bem tér útvonalon. A fél 6-kor kezdődő Bem téri ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet. Este 6 órától az Ismerős Arcok zenekar ad koncertet, amely alatt és azt követően fényfestés lesz látható a környező épületeken. Október 23-án, szerdán reggel 9-kor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren. 10 órától egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban. Emellett egész nap családi programokkal várják az ünneplőket a Kossuth téren. Lesz gyerekfoglalkoztató, nosztalgiavillamosok kiállítással, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint '56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Este 7 órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honey Beast, Szabó Balázs bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten - regisztrációt követően - ingyenes a részvétel. Mindemellett október 23-án ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum is. Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál, és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is egész napos protokollmentes megemlékezés lesz - olvasható a programban.

Meghalt a veronai tragédia hőse, a diákjait mentő testnevelő tanár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.16. 20:42
A tragédia helyszíne
Fotó: Polizia di Stato / AFP
Két saját gyermeke az olaszországi szerencsétlenségben halt meg.
Vígh György a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium kísérőtanárjaként utazott Olaszországba síelni 2017 januárjában, és a hazafelé tartó buszúton Verona közelében, az A4-es autópályán balesetet szenvedtek. A testnevelő tanár a feleségével, és két gyerekével, a 30 éves Balázzsal és a 18 éves Laurával együtt utazott, és a balesetkor számos sérültet mentett ki az égő jűrműből. Ő és felesége három hónapot töltöttek kórházban a baleset után, gyermekeiken azonban a kiérkező mentők már nem tudtak segíteni. Vígh György kedden, 66 éves korában halt meg. A hírt a Verona Angyalai nevű Facebook csoportban jelentették be.