Óriási büntetéseket szabott ki szurkolói rendbontások miatt az UEFA

Publikálás dátuma
2019.10.18. 09:55
Egy Ajax-szurkolót kísérnek ki a spanyol rendőrök a Valencia elleni meccsről
Fotó: JAVIER SORIANO / AFP
A holland Ajax és a német Eintracht Frankfurt sem adhat el jegyet a következő mérkőzésekre, komoly bírságokról is döntöttek.
Szurkolóik viselkedése miatt a holland Ajax és a német Eintracht Frankfurt sem adhat el jegyet szimpatizánsainak a következő, novemberben esedékes londoni mérkőzésekre az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottságának döntése értelmében. Az amszterdami drukkerek a spanyol Valencia otthonában rendezett október 2-i Bajnokok Ligája-találkozón okoztak rendbontást, és ezért nem tarthatnak a csapattal a november 5-én esedékes Chelsea elleni fellépésre. Ezen kívül az Ajax 68 ezer eurós bírságot is fizet. A frankfurti szurkolók a portugál Vitória Guimaraes stadionjában Európa-liga összecsapáson, október 3-án viselkedtek elfogadhatatlanul, ezért nem vásárolhatnak jegyet a november 7-i Standard Liége, valamint a november 28-i Arsenal elleni idegenbeli találkozóra. Ugyancsak szurkolók rendbontása miatt a fizet büntetést a Dinamo Zagreb (20 ezer euró), a Manchester City (15 750 euró), a Liverpool (10 ezer euró), a Borussia Dortmund (29 875 euró) és a Guimaraes (50 ezer euró) 
Szerző
Témák
UEFA bírság

Vereckei Ákos Szerbiában főedző

A kétszeres olimpiai-, hatszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnok kajakos, Vereckei Ákos lett a szerb kajak-kenu válogatott főedzője. A szövetség végrehajtó bizottságának döntése alapján az elkövetkező négy évben Pavle Jovanov lesz a szövetségi kapitány, s a szakmai stábban még ketten kaptak helyet: a női részlegért felelős Miroszlav Rodics mellett Vereckei Ákos lesz a főedző. Az új szakmai stábot csütörtökön mutatták be a sajtónak. 
"Figyelembe véve, hogy Magyarország az egyik legsikeresebb nemzet a mi sportunkban, s hogy a magyar szakembereket mindenhol megbecsülik, úgy döntöttünk, hogy alkalmazzuk Ákost - idézte az NSO Mirko Nisovic, a szerb szövetség elnökének nyilatkozatát. - Az ő érkezésével az eddigi rendszert is megváltoztattuk, erről majd Pavle Jovanov gondoskodik, s mindkettőjük munkáját Miroszlav Rodic segíti. A jövő évi terveinket senki előtt sem titkoljuk. Tokióban szeretnénk megismételni a riói sikert, s bízunk abban, hogy a 2020-as olimpiai játékokon legkevesebb egy éremmel többet gyűjtünk, mint Rióban.” 
Ha sikerül a szerbeknek teljesíteni az olimpiai tervet, akkor ez azt jelentené, hogy megduplázzák az érmeik számát: Rióban egy második helyet szereztek a férfi kajak kettesek versenyében Marko Tomicevic és Milenko Zoric révén.
„Tizenöt éves edzői múlt áll mögöttem, s igyekszem majd a tapasztalatomat és a tudomásomat kihasználni ezen a poszton. Tisztában vagyok a szerb versenyzők minőségével, s bízom benne, hogy egy közös munkával sikerül majd megvalósítanunk a kitűzött célokat” – nyilatkozta Vereckei, aki köszönetet mondott a szövetség elnökének a bizalomért, amiért őt nevezték ki erre a felelősségteljes pozícióra.
Szerző
Témák
kajak-kenu

Sztoicskov kizárná az összes bolgár csapatot a rasszista botrány miatt

Publikálás dátuma
2019.10.17. 16:35

Fotó: ISAAC ORTIZ / MEXSPORT
Öt évre kizárná a nemzetközi porondról a bolgár labdarúgó-válogatottat és a klubcsapatokat Hriszto Sztoicskov. Az 53 éves korábbi 83-szoros válogatott világklasszis támadó - aki évekig erősítette az FC Barcelona csapatát - egy televíziós műsorban könnyeivel küszködve mondta el véleményét a hétfőn rendezett Bulgária-Anglia (0-6) Európa-bajnoki selejtezőn kitört rasszista botrányról. Az első félidő után az angolok nem akarták folytatni a mérkőzést, mert a hazai drukkerek huhogással kísérték a színes bőrű játékosok labdaérintéseit, a játékvezető kétszer szakította félbe a találkozót a drukkerek viselkedése miatt.
A találkozó másnapján a bolgár kormány lemondásra szólította fel Boriszlav Mihajlovot, a labdarúgó-szövetség elnökét. A sportvezetőnek nem maradt más választása, ugyanis a kormány a központi támogatások felfüggesztését helyezte kilátásba arra az időre, amíg Mihajlov nem távozik. Az UEFA fegyelmi eljárást indított a bolgárok ellen, Bulgáriában attól tartanak, hogy kizárják a válogatottat a selejtezőből. 
Magyarországon a kormány pozsonyi bürokraták hisztijének nevezte a kinti magyar nagykövet behívatását azt követően, hogy a budapesti Szlovákia elleni Európa-bajnoki selejtezőn a hazai drukkerek kifütyülték a vendégek himnuszát, a mérkőzés közben pedig különböző rigmusokkal provokálták az ellenfél játékosait és szurkolóit. 
Az MLSZ elnökét senki sem szólította fel lemondásra és sem a kormány, sem a futballszövetség vezetői közül nem kért senki sem elnézést a vállalhatatlan lelátói megnyilvánulásokért. Az UEFA azzal büntette meg az MLSZ-t, hogy zárt kapuk mögött kellett megrendezni az Azerbajdzsán elleni találkozót. A magyar szövetség gyermekeket engedett be a lelátóra.
Szerző
Témák
labdarúgás