Előfizetés

Felhős, de meleg lesz a hétvége első napja

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.18. 20:35

Fotó: Shutterstock
Változatlanul anticiklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását, folytatódik a csendes őszi idő az ország nagyobb részén az átlagosnál jóval magasabb hőmérséklettel.
Az ország nagy részén többnyire derült vagy gyengén felhős idő lesz. Péntek éjszaka többfelé képződik köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, amely szombaton - főként az Alpokalján és a Kisalföldön - néhol tartósan is megmaradhat, másutt várhatóan még délelőtt feloszlik.
Ezt követően többnyire gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Számottevő csapadék nem várható. Többfelé megélénkül, az ország északnyugati harmadán nagy területen megerősödik a déli, délnyugati szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között alakul, ám a derült, szélvédett, hidegre hajlamos vidékeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet pénteken többnyire 19 és 26 fok között várható, de főleg az Alpokalja, valamint a Kisalföld tartósan ködös tájain ennél jóval alacsonyabb maximumértékek is valószínűek.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északnyugati felén-harmadán egy többközéppontú ciklonrendszer és a hozzá tartozó légköri frontok teszik változékonnyá az időjárást: többnyire erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, Skandinávia északi vidékein havazik. A Földközi-tenger medencéjében, valamint Közép- és Kelet-Európában egy nagykiterjedésű anticiklon az uralkodó. Hatására nagy területen szinte zavartalan a napsütés, de előfordulnak olyan térségek, ahol csak lassan oszlik fel az éjszaka képződő köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet.
A hőmérséklet csúcsértéke a nyugati és az északi országokban többnyire 11 és 19 fok között, a Skandináv-félsziget északi részén csupán fagypont körül alakul. Délkelet felé haladva egyre melegebb van, a Balkán-félszigeten 28-29 fokot is mérnek.
Péntek estig változatlanul anticiklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását, folytatódik a csendes őszi idő az ország nagyobb részén az átlagosnál jóval magasabb hőmérséklettel.

Szakács László lehet Tóbiás utódja

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.10.18. 20:00
Szakács László
Fotó: Népszava
Erről szombati ülésén dönt az MSZP.
Értesüléseink szerint Szakács László, a párt elnökhelyettese kaphatja meg Tóbiás József parlamenti mandátumát, erről szombati ülésén dönt az MSZP. A szocialisták elnöke, Tóth Bertalan a héten jelentette be, hogy Tóbiás visszaadja listás mandátumát. A párt egykori vezetőjéről kiderült ugyanis, hogy tavaly ősszel kiköltözött családjával a Kanári-szigetekre, azóta onnan járt dolgozni a parlamentbe. Tóbiás az őszi ciklusig kapott haladékot, hogy válasszon, lemond, vagy hazaköltözik. Szakács Lászlónak nem lenne ismeretlen az országgyűlés, hiszen az előző ciklusban már dolgozott parlamenti képviselőként. A választmányi ülésen az MSZP nemcsak a múlt vasárnapi választást értékeli, hanem ajánlatot tesz a teljes ellenzéknek a további menetrendre és az összefogásra.
Arról már beszámoltunk, hogy Molnár Zsoltot, a párt budapesti elnökét nevezték ki az MSZP pártigazgatójává. Nem kell ugyanakkor visszalépnie a fővárosi testület vezetésétől, hiszen a két poszt nem összeférhetetlen.
Kapcsolódó
Lemond képviselői mandátumáról Tóbiás József

Egy teherautónyi rejtélyes dobozt pakoltak ki éjjel az I. kerületi önkormányzat épületéből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.18. 19:38

Fotó: Facebook / Gelencsér Ferenc - Momentum
A leköszönő polgármester házához indultak a rakománnyal. Eközben merevlemezek tűntek el a dunaújvárosi városházából, Jászberényben pedig az iratmegsemmisítőket járatják csúcsra.
A budapesti I. kerületi önkormányzat épületéből kedden késő este kirámolt titokzatos dobozokkal töltöttek meg egy teherautót, ami aztán a választáson alulmaradt, leköszönő fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás lakásához ment - írja közösségi oldalán Gelencsér Ferenc momentumos kormányzati képviselő. Az esetről videó is készült, ezen először az látható, amint Gelencsér megpróbálja szóra bírni a fuvarosokat, akiktől végül csak annyit sikerül megtudni:
a megbízójuk a leköszönő polgármester, és hozzá viszik a dobozokat.

A folytatásban megérkezik a teherautó Nagy háza elé, abból kiszáll valaki és kisétál a képből, majd - Gelencsér szerint egy telefonbeszélgetést követően - visszatér, és a jármű hosszú és kínos tolatásba kezd a keskeny utcában, mielőtt eltűnik. A képviselő ezután azt is elmondja, hogy korábban egy szürke kisbuszt is látott távozni a városházától, amivel "szintén iratokat vittek".
A fuvarozó megerősítette a 444.hu-nak, hogy Nagy volt a megbízójuk, a dobozokban állítása szerint könyveket szállítottak. A megállót a leköszönő polgármester házánál azzal magyarázta, hogy neki eredetileg azt mondták, hogy ott fel fognak venni még valamit, de kiderült, hogy mégsem, ezért továbbmentek, hogy a végleges rendeltetési helyükre szállítsák a dobozokat. A szürke furgonról azt mondta, hogy nem hozzá tartozott.
Nagy Gábor Tamás is nyilatkozott a portálnak, aki szintén azt állította, hogy a dobozokban a hivatali ideje alatt az irodájában felhalmozott könyveket vitette el. A késő esti időpontot azzal magyarázta, hogy nem akarta napközben feltartani a hivatal munkáját. Kérdés nélkül is leszögezte: "nem iratokat vittünk el". Szerinte az I. kerületi egy jól működő önkormányzat, ahol nincsenek nem iktatott iratok, így értelme sem lenne elvinni onnan bármilyen dokumentumot.
A fideszes városvezető azonban eltérő magyarázatot adott arra, hogy miért mentek el a lakása közelébe, mint amit a fuvaros állított.

Szerinte azért indultak oda, hogy nála pakolják le a könyveket, de ott kiderült, hogy a kevés hely miatt erre csak nagyon nehézkesen lenne mód, ezért a gyors telefonos egyeztetés során úgy döntöttek, külső raktárba viszik a szállítmányt. Megtudva, hogy már a fuvaros is nyilatkozott, Nagy arra volt kíváncsi, az ugyanazt mondta-e, mint ő. Megerősítette azt is, hogy a teherautóból, a szürke kisbuszból és az ő fehér Nissan Leaf szolgálati autójából álló konvoj hagyta el a Várat.

Eltűnt merevlemezek, több zsáknyi ledarált irat

Hasonló jelenség játszódott le Dunaújvárosban és Jászberényben, írja a Magyar Hang. A Rajta Újváros dunaújvárosi egyesület szerint több merevlemezt is eltávolítottak a városháza számítógépeiből csütörtökön, ezt a megválasztott polgármester, Pintér Tamás is megerősítette az az Alfahírnek. Az egyesület a jegyzőt jelenleg helyettesítő aljegyzőhöz fordult, aki azonnal megtette a feljelentést az ügyben lopás, személyes, illetve közérdekű adattal való visszaélés miatt.
Budai Lóránt, Jászberény frissen megválasztott ellenzéki polgármestere szintén a Facebook-oldalán adta közre, hogy miután lezárult a szavazatok újraszámolása a szolnoki megyeházán, megindult az iratok megsemmisítése. Több zsák iratmegsemmisítővel olvashatatlanná tett papír képével illusztrálta ezt.
Pázmándon a lap forrásai szerint a polgármesteri hivatal épülete környékén a héten többször is feltűnt egy korábban nem látott kisbusz. Ott a független, de fideszes kötődésűnek tartott Reichenbach Mónika polgármestert újraválasztották, de kisebbségbe kerültek támogatói a testületben. A Magyar Hang szerint a helyi választási bizottság meg is semmisítette az eredményt.