Előfizetés

Még több esőfelhőt hoz keddre az északias szél

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.28. 17:03
Illusztráció
Fotó: LANSARD Gilles / Hemis.fr
Frontálzóna határozza meg a Kárpát-medence időjárását, hamarosan már a déli tájakon is jelentősen visszaesik a hőmérséklet.
Jobbára erősen felhős vagy borult marad kedden is az ég, csupán az északkeleti határvidéken lehet átmenetileg vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, ennek csak az északkeleti tájakon kisebb az esélye. Elsősorban a keleti, északkeleti tájakon többfelé megélénkül az északias szél, kezdetben a Bodrogközben erős lökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között alakul, de az északkeleti határvidéken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 8 és 12 fok között várható

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünket egy hosszan elnyúló frontálzóna szeli ketté, amely hétfő hajnalban a Kelet-európai-síkságtól az Északi-Kárpátokon át egészen Franciaország nyugati partvidékéig húzódott, felhőzetéből többfelé fordul elő eső. Ettől a fronttól északra hideg, sarkvidéki eredetű levegő halmozódott fel, amely a kialakult erőteljes északi áramlásban dél, délkelet felé halad.
A hideg légtömeg hatására az eső mellett elsősorban Észak-, Északkelet-Európában egyre több helyen havazás is előfordul. A Skandináv-félsziget északi részén zord téli idő köszöntött be: arrafelé a csúcsérték mindössze -7, -10 fok között alakul, éjszaka pedig már néhány helyen -20 fok alá hűlt le a levegő.
A frontrendszertől délre viszont még mindig több helyen süt a nap, ezért a legmelegebb órákban többnyire 18, 25 fokot mérnek, sőt a Balkán-félszigeten és Spanyolországban 26, 28 fok is előfordul. A Kárpát-medence időjárását kedd estig a fentebb említett frontálzóna határozza meg. Többfelé várható eső, zápor, és holnapra már a déli tájakon is jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Szálló por - veszélyes a levegő Kecskeméten és Szegeden

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.28. 14:31
Illusztráció
Fotó: CHASSENET / BSIP
Egészségtelen a levegő további négy városban és kifogásolt a minősége tizenegy településen.
Október közepe óta egyre súlyosabb mértéket ölt a légszennyezettség, amivel kapcsolatban hétfőn ismét aggasztó híreket tett közzé közösségi oldalán veszélyes a a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írják, a szálló por miatt egészségtelen a levegő
  • Debrecenben;
  • Egerben;
  • Miskolcon és
  • Szolnokon.
Kecskeméten és Szegeden pedig kifejezetten veszélyes a levegő.

További tizenegy településen - Budapesten, Dunaújvárosban, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Oszláron, Putnokon, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Százhalombattán, Tökölön és Vácon - kifogásolt a levegő minősége a levegőhigiénés index alapján.
Azt írták: a gyermekek, az idősek, a légúti, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők a leginkább veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért nem javasolja, hogy veszélyes, illetve egészségtelen levegőminőségű helyeken hosszabban a szabadban tartózkodjanak, nem ajánlja a kültéri fizikai munkavégzést és a sportolást. A meteorológiai előrejelzés alapján a megélénkülő szél és a csapadék érkeztével kedden várható javulás a levegő minőségében.
A kültéri légszennyezők elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és kerti hulladék égetése, valamint a közlekedés.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az EU-ban jelenleg a légszennyezettség az elsőszámú környezeti kockázat az emberek egészségére nézve. Bulgária, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia pedig nem teljesítette a finom szálló porra vonatkozó 2015-ös célszámokat.

Alkotmánybírónak javasolja a Fidesz Handó Tündét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.28. 14:26

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Felfelé bukhat az Országos Bírósági Hivatal szakmai belharcokba bonyolódó elnöke.
A Fidesz és a KDNP Stumpf István korábbi alkotmánybírósági tag megürülő helyére Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét jelöli. A frakciószövetség a jelölésről tájékoztatta az Országgyűlés Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságának elnökét – közölte hétfőn a kormánypárt. Az eseti bizottság 10 tagját a kormánypártok jelölték, ötöt pedig az ellenzék, így  a testületben is érvényesül a parlamentben már bevett kétharmados többség.
Hogy Handót küldenék Stumpf helyére, arról már idén júniusban írt a hvg.hu: a lap szerint ezzel felfelé buktatnák az OBH elnökét, akit korábban az Országos Bírósági Tanács is próbált meneszteni, „ kizárólagos, kontroll nélküli hatalomra törekvése” miatt. A lépés nyugalmat teremthet a bíróságokon is – írta portál, ami azonban úgy tudta, hogy Handónak nagyon nincs ínyére a (f)elmozdítását célzó terv. A hivatalos jelölést azonban vélhetően már nem fogja elutasítani.