Előfizetés

Hosszú Katinka begyűjtötte 300. aranyérmét

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.01. 21:02

Fotó: Maksim Bogodvid / AFP
Hosszú Katinka 200 méter pillangón nyert pénteken az úszók oroszországi világkupa-állomásának első napján, ezzel a vk-sorozat 2012-es indulása óta kereken 300. egyéni aranyérmét gyűjtötte be.
A háromszoros olimpiai bajnok - a kazanyi viadal eredményközlője szerint - 2:08.23 perces idővel végzett az élen. Másodikként, alig lemaradva Hosszútól, Jakabos Zsuzsanna csapott célba (2:08.76 p), a szám döntőjének harmadik magyar szereplője, Verrasztó Evelyn pedig hatodik lett (2:12.63). A férfiaknál két bronzérem volt a nyitónapi magyar termés: Szabó Szebasztián (51.97 mp) 100 méter pillangón, Lobanovszkij Maxim (22.06) pedig 50 méter gyorson végzett harmadikként.

F1: lehullott a lepel a 2021-es autóról

Korom Milán
Publikálás dátuma
2019.11.01. 19:48

Fotó: formula1.com
A csütörtökön bemutatott autók akár 3,5 másodperccel is lassabbak lehetnek majd a jelenlegi versenygépeknél.
A Forma-1 irányítói Austinban rántották le a leplet a 2021-es idényre tervezett autóról, mellyel egyidejűleg nyilvánosságra hozták az említett szezontól érvényes szabályokat is. A változtatások egyik legfontosabb pontja a költségvetési limit bevezetése: a csapatok az autó teljesítményének növelésére maximum 175 millió dollárt költhetnek, és amennyiben ezt nem tartják be, akár a bajnokságból is kizárhatják őket. A költségvetési limit 21 versenyre szól – ha ez a szám a jövőben növekszik, akkor a csapatok futamonként 1 millió dollárral költhetnek többet, ez az összeg ugyanennyivel csökken majd, ha esetleg kevesebb futam lenne egy szezonban. A költségplafon ugyanakkor nem terjed ki többek közt a csapatok marketinggel kapcsolatos kiadásaira, a versenyzők fizetésére, a veteránautóik fenntartására, az év végi bónuszokra, az amortizációra.
A pénzügyi előírásokat várhatóan 2019 decemberéig véglegesítik, jövőre önkéntes alapon benyújthatják a csapatok az adataikat, az első éles bevetés 2022. március 31-ig esedékes, akkor már kötelező lesz elszámolni a 2021-es gazdálkodással. A változtatás hátterében az áll, hogy így próbálják a kisebb istállók esélyeit növelni, és arra ösztönözni a nagy csapatokat, hogy kevesebb erőforrásból nagyobb teljesítményt legyenek képesek kihozni.
Szintén érdekes változás, hogy az eddig tradicionálisan csütörtökön megtartott sajtótájékoztatót 2021-től már pénteken bonyolítják le az első szabadedzés előtt. Emellett a versenyautók hivatalos gépátvételét is pénteken ejtik majd meg. 2021-től már a harmadik szabadedzés kezdetétől a parc fermé szabályai vonatkoznak a versenyautókra – magyarán, azokon lényegi változtatásokat már nem lehet eszközölni a versenyig az utolsó gyakorlás kezdetétől. A csapatok emellett két pénteki szabadedzésen kötelesek lesznek olyan fiatal versenyzőnek lehetőséget adni, aki kettőnél kevesebb futamon vett még részt, ezzel is segítve a jövő generációjának tapasztalatszerzését.
A nézők számára érdekesebb lehet a technikai szabályzat megváltoztatása, amelynek célja az, hogy megszüntessék azokat a légörvényeket az autók mögött, amelyek miatt jelenleg közel lehetetlen huzamosabb ideig egymást követni. Az új autók 25 kilogrammal nehezebbek lesznek, az összes változásnak köszönhetően pedig akár 3,5 másodperccel is lassabbak lehetnek a jelenleg használtaknál.
„Szerintem az rossz irány, hogy ilyen nehezek az autók – mondta Sebastian Vettel. – A cél, amit kitűztünk magunk elé, az volt, hogy végre haladjunk előre, és most már végre van fogalmunk, hogy mitől lehetnek izgalmasabbak a versenyek. Szerintem sokan vártunk már erre a napra, most viszont meg kell állnunk, és tanulmányozni, hogy mégis miben merül ez majd ki. Valószínűleg a következő hetekben jobban körvonalazódik a dolog” – tette hozzá a négyszeres világbajnok.
A Renault csapatfőnöke, Cyril Abiteboul ugyanakkor sokat vár a változtatásoktól. „Növeli az esélyeinket, hogy csökkentsük a lemaradásunkat az elején lévőkhöz képest, így akár győzelmekért és a bajnoki címért harcolhatunk belátható időn belül. Még természetesen folytatnunk kell a munkát közösen, hogy az apróbb részleteket is tisztázzuk, de az a tény, hogy már lefektettük az alapokat, lehetségessé teszi, hogy már most felkészüljünk az első 2021-es versenyre.”
„Az új szabályok lehetőséget jelenthetnek, és a csapat izgalmas módon közelíti ezt meg, ugyanakkor nem feltétlen gondoljuk azt, hogy az összes döntés a legjobb lett volna. Például az autó nehezebb, szóval lassabb is lesz” – fogalmazott Lewis Hamilton, aki vasárnap az Egyesült Államok Nagydíján megvédheti címét és másodszor lehet világbajnok a texasi Austinban.
A hátralévő három versenyen 78 pont gyűjthető, az ötszörös világbajnok brit pedig 74 pontos előnnyel rendelkezik csapattársával, Valtteri Bottasszal szemben, így a finnek már csak matematikai esélye van az előzésre.
Az időmérő edzést szombaton – magyar idő szerint – 22 órakor rendezik, míg az 56 körös futam vasárnap 20.10 órakor rajtol.

Feddhetetlen elnök Német Labdarúgó-szövetség élén

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.10.31. 11:30
Fritz Kellert nehezen engedték el Freiburgból,
Fotó: Sebastian El-Saqqa / AFP
Olyan irányítót kerestek a Német Labdarúgó-szövetség élére, akinek nincsenek botrányai, hiteles. Fritz Keller ilyen, ám lehet, ez lesz a veszte.
A világ legjobban megszervezett és legszigorúbban ellenőrzött klublicenc-rendszerével - nem lehet külföldi kézben a klubok tulajdonjogának több mint ötven százaléka, veszteséges egyesületek nem szerepelhetnek a profi osztályokban - büszkélkedő német labdarúgás az utóbbi években melléfogott a szövetségi elnökökkel. Az utolsó kettővel mindenképpen, a 2012-2015 között regnáló Wolfgang Niersbach ellen büntetőeljárás is folyik a 2006-os németországi világbajnokságot kísérő korrupciós ügyek miatt (Niersbach a kérdéses időszakban főtitkára volt a DFB-nek), az őt követő Reinhard Grindelnek azért kellett távozni, mert drága órát fogadott el ajándékba a nemzetközi futballból kitiltott ukrán oligarchától, illetve társadalmi elnökként pénzt vett fel a DFB bizottságaiban végzett munkáiért. 
Grindel után olyan vezetőt kerestek a DFB élére, aki nem támadható a múltja miatt és attól sem kell tartani, hogy hagyja magát megvesztegetni. Többen nem vállalták (Jürgen Klinsmann, korábbi válogatott klasszis, később a német, majd az amerikai nemzeti együttes szakvezetője, Herbert Hainer, az Adidas 2016-ban távozott vezérigazgatója, Philipp Lahm, a 2014-ben világbajnok német válogatott csapatkapitánya) a felkérést. 
Először Fritz Keller sem akarta vállalni, a 62 éves freiburgi klubelnök azt mondta a megkeresésre, hogy nagyon jól érzi magát a jelenlegi helyzetében, nem vágyik ennél többre. Amikor ismét megkeresték és azt mondták neki, hogy csak ő tudja megmenteni a német futballt, akkor nem mondott nemet. 
Keller borászcsaládban nőtt fel, neki is ez a fő tevékenysége, az ő termékei kaphatók a németországi Aldikban. Ezen kívül van egy Michelin-csillagos étterme és két kisebb kávézója, illetve egy panziója. Állítása szerint soha, egyetlen eurócentet sem vett ki a német futballból és ebben nem kételkedik Németországban senki. Nem tartozik a hivalkodó életmódot folytatók közé, a Freiburg meccseire mindig kerékpárral érkezett ("jót tesz az egészségemnek és mérkőzések után sokkal gyorsabban tudok hazajutni" - indokolta meg ezt a szokását), ha elkísérte az idegenbeli találkozókra az együttest, akkor nem a VIP-páholyból, hanem a szurkolókkal együtt nézte végig az összecsapásokat. 
"Nem azért mondtam először nemet a DFB-elnöki tisztségre, mert nem érzem óriási megtiszteltetésnek ezt a felkérést - nyilatkozta Keller az ARD közszolgálati televíziós csatornának. - A DFB elnökeként le kell mondanom a Freiburg vezetéséről. Úgy éreztem, erre nem lennék képes, de aztán beláttam, a német labdarúgás érdekei mindent felülírnak. Ha rám van szükség, akkor félre kell tenni az egyéni érdekeket." 
A DFB közgyűlése szeptember 27-én - ahogy az várható volt - megválasztotta Kellert elnöknek. Az új sportvezetőnek pozíciójából adódóan automatikusan járnak bizottsági tagságok az Európai Labdarúgó-szövetségben (UEFA) is. Keller azonban jelezte, ezekben a testületekben nem vállal szerepet és egyik alelnöke, Rainer Koch képviseli a DFB-t az UEFA-ban. 
"Az első feladatom lesz a DFB teljes átvilágítása, minden pénzmozgásnak láthatóvá kell válnia, nemcsak a tagszervezeteink, hanem a közvélemény számára is - jelentette ki megválasztása után Keller. - Egy külső céget kérek fel, amely folyamatosan tájékoztatást ad majd mindenkinek a DFB anyagi helyzetéről, kiadásairól és bevételeiről. Azt is megvizsgáltatom, hogy a különböző bizottságok tagjainak díjazása mennyire tekinthető reálisnak, ha független szakértők szerint túl magasak a tiszteletdíjak, akkor változtatunk ezeken." 
Hermann Winkler, a szász tartományi labdarúgó-szövetség elnöke szerint Keller túl jóindulatú ehhez a pozícióhoz. 
"Fritz Keller köszöntőjében arról beszélt, hogy a csapatmunkában hisz, nem egyedül akar döntéseket hozni, de elnökként ő viseli majd mindenért a felelősséget, ami Freiburgban működő modell volt, mert olyan becsületes emberek vették körül, amilyen ő is - jelentette ki Winkler. - A DFB-nél más a helyzet, sokan vannak jól fizető pozíciókban, melyektől semmilyen körülmények között nem akarnak megválni. Ezek az emberek a saját érdekeiket tekintik a legfontosabbnak, látva, hogy kik vannak a tanácsadók között, tartok tőle, hogy lesznek olyanok, akik be fogják csapni az új elnököt."