Fegyveresek mészároltak le egy amerikai családot Észak-Mexikóban

Publikálás dátuma
2019.11.05. 09:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A helyi média felvételeket tett közzé kiégett gépkocsikról, amelyek feltehetően az áldozatoké voltak.
Egy család legalább öt tagját, köztük két csecsemőt mészároltak le fegyveres támadók hétfőn Észak-Mexikóban, a helyi média szerint az áldozatok feltehetően mind amerikai állampolgárok voltak. A LeBaron család egy szakadár mormon közösséghez tartozott, és évtizedekkel ezelőtt telepedett le Észak-Mexikóban. Az Egyesült Államokkal határos két mexikói szövetségi állam, Chihuahua és Sonora közös, szűkszavú közleményben arról tájékoztatott, hogy megkezdődött a nyomozás. Szövetségi és helyi biztonsági erőkből álló erősítést küldtek a két tagállam határtérségébe, ahol a bűntény történt. A közlemény valószínűsíti, hogy a bűncselekménynek nemcsak halottjai, hanem eltűntjei is vannak. A helyi média felvételeket tett közzé kiégett gépkocsikról, amelyek feltehetően az áldozatoké voltak. A család egyik tagja, Julian LeBaron mészárlásnak nevezte a bűntényt. Azt mondta, hogy családjának egyes tagjait élve elégették. Az Egyesült Államok mexikói nagykövetsége több órával a bűntény után sem reagált a történtekre. Christopher Landau nagykövet előzőleg, hétfőn arról tájékoztatott a Twitteren, hogy a munkájával kapcsolatos megbeszélésékre Sonorába utazott.
Szerző

Zsinagógát robbantott volna fel egy amerikai neonáci - elfogta az FBI

Publikálás dátuma
2019.11.05. 08:14
Illusztráció
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Egy évvel a 11 áldozatot követelő pittsburghi vérengzés után Coloradóban, Pueblo városban készült az újabb merénylet, amit sikerült meghiúsítani.
Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai Coloradóban őrizetbe vettek egy férfit, aki az állam egyik legrégebbi zsinagógáját tervezte felrobbantani a Denvertől délre fekvő Pueblo városban. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hétfői közleménye szerint a fehér felsőbbrendűséget hirdető, 27 éves Richard Holzernak több Facebook-fiókja is volt, amelyeken erőszakra buzdított és dicsőítette a holokausztot. A tevékenységét megfigyelő FBI dokumentumai szerint júliusban például egy privát üzenetben azt írta, "készen áll arra, hogy lepuffantson valakit". Mellékelt magáról egy fotót is, fegyverrel és a fehér fajvédők jelképeivel. Egy másik Facebook-felhasználónak azt írta: "szeretném, ha lenne egy holokauszt", és megjegyezte, hogy
szerinte a zsidóknak "meg kell halniuk".

Holzert múlt pénteken tartóztatták le, miután egy fedett FBI-ügynök szeptember óta kapcsolatot tartott vele. Amerikai sajtójelentések szerint nem világos, hogy a szövetségi nyomozók mikor kezdték megfigyelni őt, és ki hívta fel rá a figyelmüket. A Facebook üzenetküldő szolgáltatásán Holzer az FBI ügynökének nem sokkal a kapcsolatfelvételük után elmondta, hogy
korábban a fajgyűlölő Ku Klux Klan tagja volt.

Októberben pedig arról beszélt az FBI munkatársának, hogy egy zsinagógát vett a célkeresztjébe. Először arról írt, hogy arzénnal akarja megmérgezni a pueblói zsinagógában imádkozókat, majd egy személyes találkozó alkalmával - amelyre egyik barátja is elkísérte - már arról beszélt, hogy felrobbantaná a templomot és - mint mondta - "úgy tönkretenné, hogy ne lehessen rendbe hozni". Arról nem szól a hír, hogy ehhez volt-e a férfinek megfelelő eszköze.
Ha bűnösnek találják, akár 20 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

A New York Times idézte a pueblói zsinagóga rabbiját, Birdie Beckert, aki elmondta: a hatóságok csak azt követően értesítették őt a készülő merényletről, miután letartóztatták Holzert. A rabbi elmondta azt is, hogy a gyülekezetnek mintegy 35 család a tagja, néhányan közülük holokauszt-túlélők gyermekei. A pittsburghi zsinagóga ellen tavaly elkövetett merénylet - amely 11 halálos áldozatot is követelt - ugyan nagyon megrázta a híveket, de arra senki sem gondolt, hogy ilyen merénylet Pueblóban is megtörténhet - tette hozzá.

Trump tényleg felrúgta a párizsi klímaegyezményt

Publikálás dátuma
2019.11.05. 07:31
Az amerikai elnök támogatói körében aznap, hogy országa hivatalosan is bejelentette kilépését a klímaegyezményből
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az első napon, hogy megtehette, a kilépést hivatalosan is bejelentette a külügy. Nyert pár jó évet az amerikai ipar, de a klímakatasztrófa így már aligha elkerülhető.
Az Egyesült Államok megkezdte a párizsi klímaegyezményből való kilépésének hivatalos folyamatát - jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn, a legelső napon, amikor Washington jog szerint megtehette ezt a lépést. Washington ezzel elindította a várhatóan egy évig tartó kilépési procedúrát, amely a 2020-as amerikai elnökválasztást követően zárul le és lép hatályba.
Donald Trump amerikai elnök már választási kampánya idején is az egyezmény ellenzőjeként lépett fel. Kormánya aztán az elmúlt években mindent megtett a már elfogadott környezetvédelmi szabályozások lebontásáért, a nagyvállalatok rövidtávú érdekeit következetesen az emberiség java elé helyezve: a "Make America Great Again" szlogennel takarózva hangoztatta, hogy a klímacélok betartása gátolja az üzleti világot és ezzel előnyhöz juttatnak más országokat az Egyesült Államokkal szemben. Tény, ami tény: az Egyesült Államok az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó. Kilépése a klímaegyezményből szinte garantálja, hogy annak célja - a globális felmelegedés +1,5 fokban való maximalizálása -  nem fog megvalósulni. Ami már csak azért is szomorú, mert a klímakatasztrófa szóló, nemrégiben kiadott ENSZ-jelentés szerint már ez a másfél fokos felmelegedés is milliárdok életét tenné tönkre, egyfajta "klíma-apartheidhez" vezetve.
A párizsi klímaegyezményt 2015-ben sikerült megkötni és 2016 novemberében lépett hatályba. Hogy országát ebből kilépteti, azt Trump nem egészen egy évvel később, 2017 júniusában jelentette be - elnökségének első fél évében. Az egyezményt a világ szinte minden országa aláírta, így a klímaváltozás elleni küzdelem kérdésében az amerikai kormány gyakorlatilag szembefordult minden szövetségesével és az ország legfontosabb versenytársaival is. Trump maga folyamatosan arról beszél, hogy nem hisz a klímaváltozásban.