Előfizetés

Karácsony nem lesz miniszterelnök-jelölt: "nekem most más a dolgom"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 12:02

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Hosszú interjúban részletezte a budapesti főpolgármester, hogy az embereket a döntésekbe bevonó politika segítette választási győzelméhez.
Magyarországon azok a polgárok, akik nem értenek egyet a kormány politikájával, többségben vannak - nyilatkozta Karácsony Gergely az Euronews Global Conversation című műsorában. Budapest új főpolgármesterét többek közt arról kérdezték, hogy szerinte mi vezetett választási győzelméhez, és mihez kezd azzal. Karácsony azt hangsúlyozta, hogy nem a pártok találták meg őt, mint főpolgármester-jelöltet, hanem egy két körös előválasztáson a fővárosi szavazók, ezért, mint fogalmazott,
"nem is arról beszéltem a kampányban, hogy az ellenzék jelöltje vagyok, hanem arról, hogy a budapestiek jelöltje vagyok a hatalom embereivel szemben".

A győzelem szerinte kizárólag arról a politikáról szól, ami megpróbálja az embereket jobban bevonni a döntésekbe. Karácsony szerint "az egész világon a képviseleti demokráciának nagyon komoly gondokkal kell szembenéznie. A rossz válasz az, hogyha úgy érzed, hogy a képviseleti demokrácia bajban van, akkor válassz erős kezű vezetőket, akik megmondják helyetted, hogy mire van szükséged, és megvédenek a veszélytől. Ezt lehet látni a magyar kormány politikájában. Ezt lehet látni nagyon sok helyen, ahol a politika kezd kisodródni az európai alapértékek felől. Ezt lehet látni a brexitjelenségben és az amerikai politikában is. A jó válasz az, hogy a képviseleti demokráciát tovább erősítjük, és kiegészítjük a részvételi demokrácia intézményeivel, és az embereket még inkább be akarjuk vonni a döntéseinkbe". Ami a kormánnyal szembeni tárgyalási pozícióját illet, arról így nyilatkozott:
"azért tudok a kormánnyal hatékonyabban tárgyalni, mint bárki más, mert nem én tárgyalok a kormánnyal, hanem a budapestieket képviselem. A budapestiek véleményét ismerve ülök le a tárgyalóasztalhoz. Ez az erő sokkal erősebb annál, mint bármelyik politikus gondolná".

A kormánnyal egy normális partneri viszonyt szeretne kialakítani főpolgármesterként, mint fogalmazott, "ez a dolga". Drukkol az ellenzéknek, hogy találjanak egy jó jelöltet 2022-re, de az Euronews-nak adott interjújából kiderül: Karácsony Gergely hiába a legsikeresebb ellenzéki politikus jelenleg, nem lesz miniszterelnök-jelölt. A 7 perces interjú alább megtekinthető:

Nem jár a Libegő a köd miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 10:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem üzemel az időjárás miatt a Libegő – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.
A tájékoztatás szerint az utasok a köd miatt nem használhatják a Libegőt.

Még mindig sírva repkednek ki a gyerekek a sashalmi csúszdákból, pedig már kétszer is átadták őket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.05. 10:56
A csúszdapark három csúszdája
Fotó: Kovács Péter / Facebook
Az újraválasztott fideszes polgármester már nem is reagál az ezzel kapcsolatos megkeresésekre.
Az önkormányzati választás hajrájában adott át a budapesti XVI. kerület fideszes polgármestere, Kovács Péter egy játszóteret, amit aztán másnap le is kellett zárni, minthogy több gyerek is durva sérüléseket szenvedett az ottani csúszdáktól. Volt, akinek a sípcsontja tört el, volt, akit fejsérüléssel szállítottak kórházba, de kificamodott térd és kitörött fog is szerepel a 400 millió forintos játszótér baleseteinek listáján. Kovács ugyan próbálta menteni a menthetőt azzal, hogy "fejlesztőjátéknak" nevezte a csúszdákat, melyeken a gyerekeknek ki kellene tapasztalnia a biztonságos megállás technikáját, de azért azok átalakíttatása sem maradt el.
"Igen, lehet használni most már mind a három csúszdát"

- válaszolta az önkormányzat egy érdeklődő szülőnek - írja a 24.hu -, aki az átépítés végeztével akarta gyerekeit a játszótérre vinni. Mindkét lánya durván megütötte magát a csúszdákon, hiába javították azokat, és nem az övék volt az egyetlen eset. Mint arról a portál beszámol, az újraválasztott fideszes polgármester és az önkormányzat közösségi oldalán, valamint zárt Facebook-csoportokban
sorra jelennek meg a horzsolásokról, zúzódásokról, lábtörésekről és ficamokról szóló újabb panaszok.

Kovács azóta nem kommentálta a csúszda-ügyet, a sajtó megkeresésére nem reagál, az egésszel szinte csak a kerület lapja foglalkozott: a játszótér megnyitásáról ódákat zengett, a problémák említése kimerült annyiban, hogy akadt egy kis zökkenő, és a csúszdák a legkisebbek számára kicsit gyorsnak bizonyultak. A balesetveszélyes csúszdák ügye előkerült az új képviselőtestület múlt heti ülésén. Amikor Vajda Zoltán ellenzéki képviselő előhozta, visszaemlékezése szerint a polgármester azt mondta, hogy nem volt semmiféle kapkodás, állítása szerint a csúszdák már augusztusban elkészültek, szeptemberben tartották a tesztüzemet. És csak azért vártak a választás előtti utolsó napokig az átadással, hogy a gyep megerősödhessen.