Előfizetés

Több százmillió forintos csalás miatt tartóztattak le egy korábbi bírót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 14:55

Fotó: Shutterstock
Akár 12 évet is kaphat a gyanúsított. Amikor megtudta, hogy büntetőeljárás folyik ellene, a kölcsönt nyújtó személyeket hamis tanúzásra próbálta bírni.
Elrendelte egy korábban bíróként, most ügyvédként dolgozó nő letartóztatását a Budakörnyéki Járásbíróság, a nőt több százmillió forintos csalással gyanúsítja az ügyészség - közölte a Budapest Környéki Törvényszék pénteken az MTI-vel. Mint írták, a 62 éves nőt többek között különösen nagy értékre elkövetett csalással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség.
A gyanú szerint a nyugdíjazásáig többek között a Fővárosi Ítélőtáblán bíróként, jelenleg pedig ügyvédként dolgozó nő 2008 októberétől kezdve pénzintézetektől igényelt és kapott több milliós személyi kölcsönöket, amelyek törlesztő részleteit egy idő után nem tudta fizetni, így újabb és újabb, a korábbi hiteleket kiváltó kölcsönöket vett fel. Ezek egy részét visszafizette. A nő a folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalására 2012-től a kölcsönadókat megtévesztve magánkölcsönöket vett fel annak ellenére, hogy minden esetben tudta, hogy már a kölcsönök felvételekor sincs reális lehetősége azok visszafizetésére. A jelentős összegeket gyermekkori barátaitól, közeli ismerőseitől, kollégáitól igényelte. A gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele a bűnhalmazatra tekintettel 2-12 évig terjedő szabadságvesztés.
A letartóztatásra a bíróság szerint az adott okot, hogy a gyanúsított tényleges tartózkodási helye nincs bejelentve, a bűncselekményekből származó vagyona a nyomozás során nem került elő, mindezek alapján pedig megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne. A gyanúsított jogi végzettségére, korábbi bírói beosztására és jelenlegi ügyvédi tevékenységére tekintettel megállapítható, hogy tisztában volt cselekménye súlyával, annak jogi minősítésével, tartott a büntetőjogi felelősségre vonástól - tette hozzá a bíróság.
Megjegyezték: amikor a gyanúsított tudomást szerzett az ellene folyó büntetőeljárásról a kölcsönt nyújtó személyeket hamis tanúzásra próbálta bírni, így alappal feltehető az is, hogy a sértetteket befolyásolná, a bizonyítékokat megsemmisítené vagy elrejtené. Emellett alappal lehet tartani attól is, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el - tették hozzá.
A Budakörnyéki Járásbíróság lett kijelölve az eljárásra. A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az indítványokat megvizsgálta és az ügyészi kezdeményezéssel egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb egy hónap időtartamra. A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtott be, így az nem végleges, de végrehajtható.

Megölte élettársát, majd hívta a rendőrséget egy tárnoki férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 13:55

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A tettes péntek reggel jelentette fel magát, a rendőrök jelenleg is helyszínelnek.
Péntek reggel fél hatkor bejelentés érkezett a rendőrségre: egy tárnoki férfi telefonon ismerte be, hogy megölte élettársát. A rendőrök elfogták a feltételezett elkövetőt, aki ellen emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. 
A Pest megyei nyomozók megkezdték az adatgyűjtést és a helyszínelést, a gyanúsított elszámoltatása folyamatban van -írja a police.hu, további részleteket azonban nem közöl az esetről.

Szlovák Rambót fogtak a pénzügyőrök az M1-es autópályán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 12:48
Pisztolyt, machetét 17 darab éles lőszert is találtak a rendőrök a szlovák teherautó-sofőrnél
Fotó: police.hu
A 43 éves férfinél machetét is és betárazott pisztolyt is találtak, Magyarországon is érvényes fegyvertartási engedélyt viszont nem.
Komplett fegyverarzenállal utazott az a teherautó-sofőr, akit a NAV-osok t csütörtökön, az M1-es autópályán állítottak meg ellenőrzésre -írja a police.hu. A 43 éves szlovák állampolgárságú férfi 
egy 9 milliméteres éles pisztolyt, 17 lőszert, 35 centis pengehosszúságú machetét, fémbaltát és 9, illetve 14 centis pengehosszúságú késeket is tartott a járműben.

A sofőr azt ugyan igazolta, hogy rendelkezik fegyvertartási engedéllyel, ez azonban csak Szlovákia területére volt érvényes, Magyarországéra nem. 
A pénzügyőrök értesítették a rendőrséget, akik egy közeli kapitányságra vitték, és kihallgatták felfegyverzett férfit. Ellene lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás, a rendőrök pedig szabálysértési eljárást is kezdeményeztek a nála talált, közbiztonságra különösen veszélyes eszközök birtoklása miatt.