Megvan, melyik magyar város rendezi az U20-as női kosárlabda Eb-t

Publikálás dátuma
2019.11.11. 21:16

Fotó: Novomatic Aréna Sopron
Az U16-os Eb-t a portugáliai Matosinhos, az U18-as Eb-t pedig a görögországi Heraklion nyerte.
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége az MTI szerint hétfőn tudatta, hogy
a nemzetközi szervezet Sopronnak adta a korosztályos kontinenstorna rendezési jogát.

Az U20-as Európa-bajnokság 2020. augusztus 8. és 16. között lesz.
Szerző

Elment a Szívós Pista

Publikálás dátuma
2019.11.11. 16:15

Fotó: Népszava archívum
Életének 72. évében vasárnap késő este elhunyt Szívós István, az 1976-os montreali olimpián aranyérmes magyar vízilabda-válogatott játékosa.
Sosem találkoztunk személyesen, játszani sem láttam Szívós Istvánt, a montreali olimpia idején kezdtem óvodába járni, de négy évvel későbbi visszavonulásának időpontjában is még korlátozott volt érdeklődésem a futballon kívül más sportágak iránt. Mégis annyiszor hallottam később Szívós Pistaként emlegetni, hogy akarva, akaratlanul is része lett az életemnek. Baráti összejöveteleken, ha szóba került a sport és ezen belül a vízilabda, az idősebbek perceken belül eljutottak Szívós Pistáig, és abban is teljes volt ilyenkor az egyetértés, hogy ő volt az a játékos, aki a világ bármely nemzeti csapatában klasszis lett volna. 
Aki nemcsak testmagasságával (202 cm) emelkedett ki társai közül - ha eljutott hozzá a labda, akkor az ellenfél védőinek esélyük sem volt szerelni -, hanem játékintelligenciájával is. Utóbbi egyáltalán nem volt véletlen, világklasszis társaihoz hasonlóan ő is egyetemet végzett, fogorvos végzettséget szerzett, kiváló értelmi képességeit a medencében is tudta kamatoztatni. Esetében az is magától értetődő, hogy a válogatott külföldi útjai alkalmával ő volt Gyarmati Dezső szövetségi kapitány szobatársa.
A 90-es évek elején, amikor a magyar férfi vízilabda finoman fogalmazva nem az aranykorát élte, mérkőzéseken, televíziós közvetítésekben rengetegszer elhangzott, mennyire hiányzik a csapatból Szívós Pista. Ha ő ott lenne a medencében, akkor nem nyomnák el a védők a centert, nem kellene azon gondolkozni, kihez kerüljön a labda, amikor a csapat hátrányban van. Idősebb Knézy Jenő (sajnos ő sincs már velünk) visszatérő mondata volt a pólóválogatott sikertelen mérkőzésein, "ej, ha lenne egy Szívós Pistánk a csapatban!". 
Ej, ha Szívós Pista még itt lenne velünk!...

Szívós István

Budapesten született 1948. április 24-én. Pályafutása során két klubban játszott, az FTC-ben (1960-1968) és az OSC-ben (1968-1980). A válogatottban 18 esztendősen mutatkozott be, 14 év alatt 308 mérkőzésen játszott. Pályafutása legnagyobb sikere az 1976-os montreali olimpia megnyerése volt, de nem hiányzik a gyűjteményéből a világ-(1973) és Európa-bajnoki (1974, 1977) cím sem. Három egymást követő évben (1969-1971) választották meg az év legjobb magyar vízilabdázójának. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét 1994-ben vehette át, két évvel később bekerült az Úszó Hírességek Csarnokába. Sportvezetőként 1991-1998 között az FTC ügyvezető elnöke volt, 1974 és 1982 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (2000-től Semmelweis Egyetem) Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikájának tanársegédeként, majd 1982-től adjunktusaként dolgozott.

Témák
vízilabda

Rövidpályás gyorskorcsolya vk: a férfi váltó és Liu Shaolin Sándor is nyert

Publikálás dátuma
2019.11.11. 10:12

Fotó: Vladimir Pesnya / AFP
A sorozat november 29. és december 1. között a japán Nagojában folytatódik.
Az olimpiai és Európa-bajnok férfi váltó és 500 méteren Liu Shaolin Sándor is győzött vasárnap a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának második, montreali állomásán. A váltóval olimpiai bajnok magyar sportoló a negyeddöntőben öccsével egy futamban szerepelt, de kilökték őt, így csak továbbjuttatással lépett elődöntőbe, míg Liu Shaoang egyike volt a szabálytalanság miatt kizárt riválisoknak. A következő körben Liu Shaolin a legrosszabb külső pályáról rajtolhatott, mégis sikerült feljönnie a második, finálét érő helyre, ami bravúrnak számít a sprinttávon. A hatfős döntőben a rajtnál megtartotta második pozícióját, majd egy körrel a vége előtt megelőzte a dél-koreai Hvang Tae Hont, így a 23 éves magyar első lett, egyúttal átvette a vezetést a táv vk-pontversenyében. Liu Shaolin győzelme és előzése különösen nagy bravúr azt figyelembe véve, hogy a táv kétszeres világbajnoka, Hvang veretlen volt ebben az idényben, azaz mostanáig mindhárom egyéni versenyét megnyerte. A szintén ötkarikás aranyérmes másik két magyar közül Liu Shaoang 18., míg a selejtezőben kiesett Burján Csaba 38. lett. Ami a férfiaknál nem jött össze Hvangnak, azt megcsinálta a nőknél a kanadai Kim Boutin, azaz negyedik egyéni versenyében is diadalmaskodott: múlt héten Salt Lake Cityben 500 és 1500 méteren győzött, Montrealban pedig szombaton 1000, vasárnap 500 méteren lett első. A negyeddöntős Jászapáti Petra a 16., míg a selejtezőben búcsúzó Kónya Zsófia a 22. helyen végzett. Az 1000 méteres versenyeken ezúttal nem termett babér a magyaroknak, a legtovább a nőknél az elődöntőben kizárt ausztrál születésű Lockett Deanna jutott, aki így 10. helyen zárt. A selejtezőben kiesett Sziliczei-Német Rebeka 24., Bácskai Sára Luca 33. lett. A győzelmet a kínai Han Jü-tung szerezte meg. A férfiaknál a holtszezonban magyarokkal készülő orosz Szemjon Jelisztratov nyert, a magyarok nem jutottak túl a pénteki selejtezőn, az amerikai születésű Krueger Cole 22., a még csak 17 éves Talabos Attila 32., míg Varnyú Alex 34. helyen végzett. Az 5000 méteres férfi váltók döntőjében a vk-címvédő és világcsúcstartó magyar négyes Liu Shaolin, Liu Shaoang, Burján és Krueger Cole összeállításban korcsolyázott, és tíz körrel a vége előtt reménytelen helyzetben volt, kissé leszakadt a másik három kvartettről. A kínaiak botlása miatt a magyarok feljöttek a harmadik helyre, ráadásul ledolgozták lemaradásukat, az utolsó váltás pedig annyira jól sikerült a Liu fivérek között, hogy Liu Shaolin élre állt. Az utolsó kanyar kijáratánál a dél-koreaiak befejező embere kívül próbálta legyorsulni a magyar klasszist, de közöttük még célfotó sem tudott dönteni, így holtversenyben győzött a magyar és a dél-koreai kvartett, ami rendkívül ritka ebben a sportágban, tekintve, hogy ezredeket is mérnek. A 3000 méteres női váltóversenyt a Salt Lake Cityben is győztes kínaiak nyerték, a negyeddöntőben kiesett magyar négyes 11. lett. A vk-sorozat november 29. és december 1. között a japán Nagojában folytatódik. 
Szerző