Élethű körülmények között tesztelték a Mars-misszió landolását Kínában

Publikálás dátuma
2019.11.15. 10:10

Fotó: JIN LIWANG/XINHUA / AFP
Fontos tesztsorozatot fejezett be Kína a jövőre tervezett, különleges Mars-missziója előkészítéseként csütörtökön.
Kína a tervek szerint 2020-ban küld egy leszállóegységet a vörös bolygóra. A műszert az észak-kínai Hopej tartományban tesztelték, Ázsia legnagyobb olyan létesítményében, ahol Földön kívüli égitesteken való landolás gyakorolható.
A berendezést egy fémszerkezethez erősítették és leengedték egy olyan különleges platformra, amely a Marson tapasztalható gravitációt szimulálja. A szonda a tesztek során lebegett, tárgyakat kerülgetett és leszállt a területre. Az úgynevezett akadályelkerülési teszt fontos része az előkészületeknek - mondta el Csang Ko-csien, a kínai űrhatóság vezetője. Hozzátette: a fejlesztések eddig gond nélkül haladtak.
A tervek szerint 2020-ban bocsátják fel az űrszondát, a leszállóegységet és a rovert előbb Mars körüli pályára állítják, majd felfedezőútra küldik a vörös bolygón - mindezt egy misszión belül, amely példa nélküli vállalkozás - közölte a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA). 
A Marson való biztonságos landolás a misszió egyik legnagyobb kihívása. Zsung-csiao, az első kínai Mars-misszió főtervezője szerint a szonda fellövése után hét hónap alatt jut el a bolygóra. Maga a landolási folyamat azonban mindössze hét percig fog tartani - ez a misszió legbonyolultabb és legveszélyesebb szakasza.
"A Mars természetes környezete nagyon különbözik a Földétől. A marsi gravitáció például csupán egyharmada annak, amely a Földön tapasztalható" - mondta Csang. Ennek szimulálására építették az egész létesítményt, amelyen lejtőket és krátereket is kialakítottak, hogy még élethűbben utánozza a Mars felszínét.
Szerző
Témák
Mars Kína

A kiegészítő gyógynövényes rákterápiák többet árthatnak, mint amennyit használnak

Publikálás dátuma
2019.11.14. 12:55

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
Akadályozhatják a hagyományos rákterápiát a kiegészítőként alkalmazott gyógynövényi termékek – erre figyelmeztetett a Portugáliában rendezett, előrehaladott stádiumú mellrákkal foglakozó nemzetközi konferencia egyik előadója.
Fontos lenne, hogy a betegek számoljanak be az orvosaiknak, hogy milyen gyógynövény-készítményeket szednek – idézte a BBC Maria Joao Cardoso-t, a lisszaboni Champalimaud Rákközpont vezető mellráksebészét.
A fokhagyma-, a gyömbér- és a gingkotabletta például a mellrák esetén hátráltatja a bőr sebeinek gyógyulását. A professzor azt is kiemelte: semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a gyógynövényes terápiák vagy krémek segítenének a rákos betegeken. Mint mondta, ha kétséges a hatás, jobb, ha inkább nem alkalmazzák ezeket.
Cardoso professzor szerint az orvosoknak sokkal aktívabbnak kellene lennie ebben a kérdésben, és rá kellene kérdezniük a rákterápián lévő pácienseknél, milyen egyéb kiegészítő készítményt szednek. Nagyon fontos, hogy a betegek mindig leellenőrizzék az orvosaikkal a kiegészítő terápiát a bőrre is átterjedő rákbetegség gyógyításakor. 
A mellrákoknál öt esetből egy terjed át a bőrre, a többi daganatos betegségeknél ez az arány kisebb. A gyógynövényes termékek esetében az a veszély áll fenn, hogy befolyásolják a hormonterápiás vagy kemoterápiás kezelés hatásait, bizonyos termékek meghosszabbítják a véralvadási folyamatot, így a sebek hosszabb idő alatt gyógyulnak be.
 A professzor rámutatott, hogy az Andrographis paniculata (gyomorkeserű), a kerti székfű, a fokhagyma, a gingko, a ginzeng, a galagonya, a vadgesztenye és a kurkuma is lassítja a véralvadást.
Cardoso szerint nem csoda, hogy a betegek alternatív, kiegészítő kezeléseket is keresnek, hiszen abban bíznak, hogy ezek segíthetnek, de előfordulhat, hogy 
„több kárt okoznak maguknak, mint amennyi előnyük származik belőle”.

„Ne felejtsük el, a gyógyításban a legfontosabb, hogy ne ártsunk” – fűzte hozzá.
A brit Rákközpont (Cancer Research UK) a honlapján több olyan terméket is felsorol, amely gátolja a hagyományos kezelés hatását. Egyebek mellett megemlítenek néhány élelmiszert és italt, köztük a grapefruitot és a narancsot, amelyeket kerülni kell a kezelés alatt, mert befolyásolják a rákgyógyszerek lebomlását a szervezetben.
A BBC News által megkeresett klinikai szakápoló, Grete Brauten-Smith hangsúlyozta, hogy „mivel az interneten sok olyan információ terjed, amelyeket semmi nem támaszt alá, nincs róluk megbízható kutatás, az egészségügyi szakemberrel folytatott megbeszélés biztosíthatja a beteg számára a pontos információt, amelyre a megalapozott választáshoz szüksége van”.
Szerző

Az e-cigaretta annyira veszélyes, hogy német kardiológusok szerint be kellene tiltani

Publikálás dátuma
2019.11.14. 09:07

Fotó: Jonathan Blackham/Cultura Creative / AFP
Feltárták a kutatók azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek az elektromos cigaretta ér-, agy- és tüdőkárosító hatását okozzák, bizonyítva ezzel, hogy az nem a hagyományos cigaretta egészséges alternatívája.
Az e-cigaretta annyira veszélyes és annyira hozzá lehet szokni, hogy fontolóra kell venni betiltását - hangsúlyozta Thomas Münzel professzor, a németországi Mainzi Egyetem Orvostudomány Központja kardiológiai osztályának kutatója, a European Heart Journal című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője.
A professzor szerint különösen a fiatalokban kell tudatosítani az e-cigaretta veszélyét. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 3,6 millió fiatal szív e-cigit, 2018-ra egyetlen év alatt 78 százalékkal nőtt számuk. Az e-cigaretta, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy segítsen a dohányzásról való leszokásban, a fiatalok körében trendinek számít, nikotinaddikcióhoz vezet még azok körében is, akik korábban nem dohányoztak - tette hozzá.
„Nem engedhetjük meg, hogy egy teljes nemzedék hozzászokjon a nikotinhoz”

– idézte a professzort a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Münzel professzor kutatócsoportja 20 egészséges dohányozónál vizsgálta, hogy milyen hatással van az e-cigaretta gőze a véráramlásra a kar verőerében, mérték a véráramlást dohányzás előtt, majd 15 perccel egy e-cigaretta gőzének belélegzése után. Megmérték azt is, hogy mennyire merevedett meg az artéria. Párhuzamos kutatásukban 151 egeret tettek ki e-cigaretta gőzének, egy, három és öt napon át napjában hatszor 20 percre. Azt találták, hogy már egyetlen e-cigaretta elszívása a dohányzóknál növelte a pulzust és megmerevítette az artériákat, és azok belhámja, az endotélium nem működött rendben. Az endotélium a felelős azért, hogy megfelelő legyen az erek tágulása és összehúzódása, megvédi a szöveteket a mérgező anyagoktól és szabályozza a gyulladást és a véralvadási folyamatokat. Az endotélium rossz működése szív- és érrendszeri betegségeket okoz.
Az egérkísérletek eredményei kimutatták, hogy az erek – köztük az agyban és a tüdőben lévők – károsodásáért a NOX-2 enzim a felelős. Ez az enzim szerepet játszik a szervezet baktériumok elleni védelmében és a szabadgyökök és az antioxidánsok közötti egyensúlyhiány, az oxidatív stressz folyamatában.
Az eredmények alapján azonosítottak számos molekuláris mechanizmust, amelynek révén az e-cigaretta károsíthatja az ereket, a tüdőt, a szívet és az agyat. - Fontos, hogy azonosítottuk a NOX-2 enzimet, amely közvetíti az e-cigaretta összes hatását az agyba és az érrendszerbe, és azt találtuk, hogy az akrolein vegyület, amely az e-cigarettában lévő folyadék gőzzé válásakor keletkezik, aktiválja az NOX-2 károsító hatásait – hangsúlyozta a professzor.
Adataink azt jelzik, hogy
az e-cigaretta nem a hagyományos cigaretta egészséges alternatívája,

mivel állítólagos biztonságossága nem garantált. Ráadásul nincs semmilyen tapasztalatunk az e-cigaretta hosszú távú használatának mellékhatásairól – tette hozzá.
Szerző