Újabb csúcstalálkozó lehetőségét vetette fel Trump, Észak-Korea elutasítóan reagált

Publikálás dátuma
2019.11.18. 13:49

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Phenjan leszögezte: nem áll érdekében több olyan találkozót tartani, amely semmiféle haszonnal nem jár számára.
Elutasítóan reagált Észak-Korea hétfőn Donald Trump amerikai elnök felvetésére egy újabb csúcstalálkozóról: Phenjan leszögezte, hogy nem áll érdekében több olyan találkozót tartani Washingtonnal, amely semmiféle haszonnal nem jár számára. Miután az Egyesült Államok a hét végén úgy döntött, lemondja a Dél-Koreával tervezett közös hadgyakorlatát, Trump egy Twitter-üzenetben sürgette Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, hogy „cselekedjen gyorsan, és hozzák tető alá a megállapodást”. Az amerikai elnök egy újabb személyes találkozóra is célozgatott: azt üzente Kimnek, hogy „hamarosan találkozunk”. A phenjani külügyminisztérium egy tanácsadója, Kim Kje Gvan közleményében újra megerősítette: Phenjan szerint Washingtonnak fel kellene hagynia az – Észak-Korea megítélése szerint – ellenséges politikáival ahhoz, hogy életben tarthassa a két ország közötti tárgyalásokat. Bár tavaly június óta Észak-Korea és az Egyesült Államok három csúcstalálkozót tartott, és egyéb megbeszéléseket is folytatott, nem javultak különösebben a két ország kapcsolatai, és az Egyesült Államok csak időt akar nyerni a maga javára – fejtette ki az észak-koreai tanácsadó a KCNA phenjani hírügynökség tudósítása szerint. A KCNA pár órával korábban arról adott hírt, hogy Kim Dzsong Un személyesen felügyelte az észak-koreai hadsereg mesterlövészeinek ejtőernyős gyakorlatát. Az észak-koreai vezető kijelentette: „legyőzhetetlen hadsereget” akar létrehozni. Észak-Korea az utóbbi hónapokban több rakétatesztet és más, a katonai erejét fitogtató akciót hajtott végre, amivel nyilvánvalóan az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások menetére akar nyomást gyakorolni. Október elején amerikai és észak-koreai képviselők találkoztak munkamegbeszélésre a svéd fővárosban, de a tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló szerint az egyeztetés az Egyesült Államok „régi hozzáállása” miatt omlott össze. Észak-Korea a múlt héten közölte: Washington azt javasolta, hogy decemberben folytassák a megrekedt tárgyalásokat a phenjani atomprogramról, de Kim Mjong Gil nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy elfogadják-e ezt a javaslatot. Azt közölte, hogy országának nem áll érdekében olyan tárgyalásokat folytatni, amelyeknek csak az a céljuk, hogy időt nyerjenek velük, ahelyett, hogy a lehetséges megoldásokról beszélnének.
Szerző

Leszakadt egy híd Franciaországban, egy ember meghalt

Publikálás dátuma
2019.11.18. 12:07

Fotó: ERIC CABANIS / AFP
Egy 15 éves lány életét vesztette és többen megsérültek.
Egy 15 éves lány életét vesztette és többen megsérültek, amikor leszakadt egy híd Franciaország délnyugati részén, Mirepoix-sur-Tarnban – írja a CNN. A hétfő reggeli baleset idején három jármű volt a hídon. Még vizsgálják, pontosan miért szakadhatott le a híd.
Szerző

Bubópestissel fertőzött beteget kezelnek Kínában

Publikálás dátuma
2019.11.18. 10:11
Képünk illusztráció
Fotó: Xue Yuge / AFP
Vadnyúl fertőzhette meg azt a férfit, akit a Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia Autonóm Területen diagnosztizáltak bubópestissel – adta hírül vasárnap a China Daily című kínai pártlap a helyi egészségügyi hatóságok közlésére hivatkozva.
Az 55 éves férfi, aki a Mongóliával határos Hszilingol régióban, egy kőbányában dolgozott, napok óta tartó láz miatt került kórházba, ahol később bubópestis fertőzést diagnosztizáltak. A férfi a múlt hét elején a kőbánya területén saját kezűleg megnyúzott és megevett egy vadnyulat, ekkor fertőződhetett meg a bolhacsípéssel terjedő betegséggel – derül ki a belső-mongol egészségügyi bizottság közleményéből.
A diagnózist követően a pácienst karantén alá helyezték, kezelése pedig jelenleg is folyik. Orvosi megfigyelés céljából karantén alá helyeztek még további 28, a beteggel kapcsolatban álló embert, akik közül vasárnapig senkinél nem jelentkezett semmilyen kóros tünet – áll a közleményben.
Fan Meng-kuang, a belső-mongol járványügyi központ igazgatóhelyettese aláhúzta: ez az eset semmilyen összefüggésben nem áll annak a két, szintén a Hszilongol régióból származó páciensnek a fertőzésével, akiket jelenleg tüdőpestissel kezelnek egy pekingi kórházban.
Idén áprilisban a szomszédos Mongóliában is felütötte a fejét a betegség: akkor egy házaspár veszítette életét bubópestis-fertőzés következtében, miután a férfi mormotára vadászott, majd feleségével közösen elfogyasztották a leölt állatot.
A bubópestist bakteriális fertőzés okozza, és a kórokozót főleg rágcsálókon élősködő bolhák terjesztik. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet. Évente átlagosan mintegy 600 pestises megbetegedést jelentenek világszerte; a legtöbbet a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Madagaszkáron.
Szerző
Témák
bubópestis Kína