Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Publikálás dátuma
2019.12.01. 14:56

Fotó: Malte Ossowski / SVEN SIMON / AFP
A díjat egy ünnepi koncert keretében pénteken Bonnban adják át az orosz-német sztárzongoristának.
Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval (3,3 millió forinttal) járó Nemzetközi Beethoven-díjat - jelentette be szombaton a Beethoven Akadémia. A díjat egy ünnepi koncert keretében pénteken Bonnban adják át az orosz-német sztárzongoristának. A Beethoven Akadémia a Nemzetközi Beethoven-díjjal az emberi jogok, a béke, a szabadság, a szegénység felszámolása és a befogadás ügyét támogatja. Az akadémia közleményében Levit politikai és társadalmi elkötelezettségét méltatta. Mint írták, Igor Levit rendszeresen humanista szellemben szólal meg, kiáll a kisebbségek kirekesztése ellen és küzd a klímaváltozás ellen. Levit a nemzetközi kulturális élet más ismert személyiségeivel együtt Kirill Szerebrennyikov orosz színházi- és filmrendező letartóztatása miatt is tiltakozott 2017-ben.
A Nyizsnij Novgorodban született Levit hároméves kora óta zongorázik. Szüleivel 1995-ben költözött Hannoverbe. Zenei tanulmányait a salzburgi Mozarteumban, majd a hannoveri művészeti egyetemen végezte, amelynek jelenleg a tanára is. Zongoraművészként számos nemzetközi verseny díját nyerte el. Beethoven zongoraszonátáit tartalmazó albuma 2019 szeptemberében jelent meg a Sony Classical gondozásában. Tavaly Gabriela Montero venezuelai zongoraművész kapta a Nemzetközi Beethoven-díjat Bonnban.
Szerző
Frissítve: 2019.12.01. 15:19

Erős Kingát választották a Magyar Írószövetség elnökének

Publikálás dátuma
2019.11.30. 21:09

Fotó: Népszava
Az elnökség tagjai Ekler Andrea, Király Zoltán, Lőrincz P. Gabriella, Mezey Katalin, Rózsássy Barbara és Szentmártoni János leköszönő elnök lettek a következő három évre.
Erős Kinga kritikust, szerkesztőt választották a Magyar Írószövetség elnökének a szervezet szombati budapesti közgyűlésén. Erős Kingára a frissen megválasztott választmány 28 tagja szavazott igennel, 13-an tartózkodtak, 2 szavazat pedig érvénytelen volt. Az elnökség tagjai Ekler Andrea, Király Zoltán, Lőrincz P. Gabriella, Mezey Katalin, Rózsássy Barbara és Szentmártoni János leköszönő elnök lettek a következő három évre. A szabályok szerint az elnökség tagjai közé legalább egy negyven éven aluli alkotót kell választani, ő ezúttal Lőrincz P. Gabriella kárpátaljai költő lett. A közgyűlés kilenc örökös tagot választott. Hárman – Dobozi Eszter, Kodolányi János és Kormos István – posztumusz nyerték el a díjat, mellettük Bogdán László, Farkas Árpád, Ferenczes István, Kiss Anna, Kiss Benedek és Kovács István lettek örökös tagok. 

Szeretné továbbvinni az elkezdődött reformfolyamatokat

Erős Kinga a szavazás után az MTI-nek elmondta: az elmúlt kilenc év munkáját kívánja folytatni, hiszen 2010-től titkárként, majd hat éve elnökségi tagként is működött az Írószövetségben. Hozzátette, hogy tovább szeretné vinni a Szentmártoni János vezetése alatt megkezdődött reformfolyamatokat: a szövetség elhelyezését a digitális térben, a szervezet megfiatalítását, a szakpolitikai, kultúrdiplomáciai feladatok hangsúlyos ellátását, valamint a székházon kívül olvasásnépszerűsítő programokat. Fontos feladatként emelte ki a Bajza utcai székház felújítását; a várhatóan több milliárd forintos beruházást új fenntartóként a Petőfi Irodalmi Múzeum bonyolítja majd, együttműködésben az Írószövetséggel. Erős Kinga elmondása szerint programjának másik pillére a vidéki jelenlét erősítése, emellett pedig egy szociális bizottság létrehozását is tervbe vette, amely a hátrányos helyzetű tagoknak nyújt majd segítséget. Az új elnök folytatni szeretné az Írószövetség fiatalítását is. Idén hozták létre a Debüt-díjat, amely évente három elsőkötetes alkotót jutalmaz egy-egy millió forinttal és írószövetségi tagsággal, emellett Erős Kinga tervbe vette az Írószövetség junior írócsoportjának létrehozását is: ehhez azok a fiatal tehetségek csatlakozhatnának, akik még nem teljesítik a belépés minden kritériumát.

Mint megírtuk, a szeptemberi adatok szerint nyolcszázhuszonkét főt számláló szervezet élén kilenc éve álló Szentmártoni János nem indult újra az elnöki pozícióért. A Gérecz- és József Attila-díjas költő azonban nem fog unatkozni, mint azt a Magyar Írószövetség és az Arany János Alapítvány Tájékoztatójának aktuális számában szereplő interjúban is elmondta. „Hetedik éve vagyok a Tokaji Írótábor Egyesület elnöke, 2016-tól volt munkahelyem és irodalmi bölcsőm, a Magyar Napló Kiadó egyik ügyvezetője, tavaly nyáron engem bíztak meg az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális lapcsalád Kárpát-medencei főszerkesztésével, újabban pedig irodalmi tanácsadóként Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójának a munkáját is segítem.” Az írószövetség elnöki tisztségére ketten pályáznak: a jelenlegi titkár, Erős Kinga József Attila-díjas kritikus, szerkesztő, az Orpheusz Kiadó vezetője, az olvasat.hu szerkesztője, valamint Madár János, író, költő, a Rím Könyvkiadó vezetője, a Kelet Felől és a Magyar Múzsa című folyóiratok alapító főszerkesztője.  „Elnöki pályázatomnak középpontjában a folytonosság áll. Nagyon fontosnak tartom, hogy az elmúlt kilenc év reformjai ne akadjanak meg, és a következő három évben az életveszélyessé vált műemléképület székházunk felújítása is megvalósulhasson, amely nagy kihívás valamennyi szereplő számára. A felújítással járó körülmények lehetőséget kínálnak arra is, hogy figyelmünket a fővárosról inkább a vidéki helyszínekre koncentráljuk, s megerősítsük vidéki jelenlétünket, színes, tartalmas programokkal” – mondta korábban lapunk megkeresésére Erős Kinga. Ugyanerre a kérdésre Madár János így nyilatkozott a Népszavának: „Pályázatom legfontosabb pontjai: az etikai bizottság visszaállítása; a tagfelvételi bizottság visszaállítása; írószövetségi könyvesbolt létesítése; egy új szociográfiai sorozat elindítása; az olvasótáborok mozgalmának feltámasztása; az irodalmi turizmus elindítása; hagyatékőrzés; szociális bizottság létesítése; és az írók otthona megteremtése.” 
Frissítve: 2019.11.30. 21:21

Vezetőváltást akar a Fidesz a Katonában és a Színművészetiben is

Publikálás dátuma
2019.11.30. 17:18
Gothár Péter szexuális zaklatási ügyére hivatkozik Pósán László
Fotó: Népszava
Úgy tűnik, hogy a Gothár-ügyet is a kulturkampf szolgálatába állítja a kormánypárt.
Vezetőváltásra van szükség a Katona József Színházban és a Színház és Filmművészeti Egyetemen is a Gothár-ügy miatt - nyilatkozta az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke az ATV Híradónak. Pósán László azt nyilatkozta, egyetért Halász János fideszes frakció-szóvivővel: munkajogi, vagy akár büntetőjogi vonzata is lehet a történteknek.
Halász pénteken vette elő a Színház- és Filmművészeti Egyetemet Gothár Péter szexuális zaklatásának ügyében. Titkolózással vádolta meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, holott annak az üggyel foglalkozó etikai bizottságában az ITM és az MMA megfigyelője is jelen van.
A nyilvánvaló ellentmondás ellenére Pósán a titkolózás-narratívát tovább görgetve arról beszélt az ATV-nek, hogy személyi következményeinek kell lennie az ügynek. Arról is beszélt, hogy ezt ők fogják kezdeményezni, mert "Halász János nem véletlenül mondta, de az nem a parlament hatásköre".
Szerző
Frissítve: 2019.11.30. 17:23