Előfizetés

Túl a műhúson

Aki szerint a klímaváltozás egy kommunista trükk, az nem normális - ha ezt a mondatot én, vagy a Népszava bármely más szerzője írja le, akkor a fideszes propagandisták szemében mi is csak kommunista bajkeverők, a nem létező klímaváltozásról fantáziáló Soros-ügynökök vagyunk. De az idézet valójában Orbán Viktortól származik. Ettől függetlenül a kormánypárti média azóta is beteges megszállottsággal ismételgeti, hogy a klímaváltozás csak ürügy mindenféle kommunista, liberális, sorosista összeesküvésre. 
Ebből kétféle következtetést vonhatunk le. Vagy azt, hogy az önkormányzati választás óta zűrzavar van a fideszes médiagépezetben, az elszabadult hajóágyúk immár központi kontroll nélkül is össze-vissza tüzelnek. Vagy pedig azt, hogy a Legfőbb Vezető nem lehet olyan hülye, mint az alattvalói, ő kimondhatja az igazságot, de a sajtómunkásainak soha nem szabad „normálisnak” lenniük. 
Akárhogy is, a Fidesz-rezsimnek ellenséges terep a klímaváltozás, hiszen ellene nem lehet nemzeti bezárkózással, vezéri kinyilatkoztatásokkal és süket propagandával védekezni.
A mind riasztóbb tudományos jelentések arra figyelmeztetnek, hogy az emberiségnek egyre kevesebb ideje van a közelgő katasztrófa lefékezésére. Így olyanok is divattémává emelik a klímaváltozást, akik eddig nem foglalkoztak azzal a környezetvédelmi és energiapolitikai „aprómunkával”, amellyel megelőzhető lett volna a jelenlegi vészhelyzet. Bizonyos értelemben hasznos, hogy a bulvármédia is felkapta, de valós megoldást nem remélhetünk a celebek látványos gesztusaitól. A klímaváltozást materiálisan a légkörbe jutó, üvegház hatású gázok okozzák, emögött pedig egy olyan gazdasági-társadalmi rendszer van, amelyet a gyors profitszerzés és a jövő érdekeire süket túlfogyasztás motivál. Természetesen az egyes ember is csökkentheti a maga felelősségét azzal, hogy a mindennapi életében törekszik az energiahatékonyságra. Nem száll autóba, ha nem muszáj, napelemeket szerel be, ha van rá módja, józan mértékletességgel fűti és hűti a lakását, és még a marhahúst is beosztja. Ilyen tanácsokat naponta hallunk, sokan többé-kevésbé meg is fogadjuk őket, de a globális helyzet ettől még évről évre tragikusabban alakul.
A klímaváltozás globális jelenség, nem ismer határokat, ezért nem is mérsékelhető nemzetállami szinten. Ma sajnos még a demokratikus országoknak sincs lehetőségük arra, hogy érdemben korlátozzák a világméretű multinacionális cégeket, amelyek a Földet ingyenesen lerabolható zsákmánynak tekintik. Az „antiglobalizmus” ezért buta kifejezés a multik elleni küzdelemre. Azt kell elérni, hogy nemzeti és globális szinten is legyen olyan demokratikus kontroll, amely környezeti és szociális szempontból szabályozhat minden gazdasági tevékenységet. A világkapitalizmus ugyanis nem képes önmagát szabályozni, és ha az emberiség nem tudja globális szinten megfékezni, akkor a katasztrófát nem lehet megállítani. Tudom, hogy a kapitalizmus meghaladása sokak szemében irreális gondolatnak tűnik. De ha nem történik meg, akkor olyan világba süllyedünk, amely még sokkal irreálisabb lesz. A földi élet feltételeinek rohamos szűkölése minden eddiginél kegyetlenebb, globális háborút indíthat el az elemi túlélésért. 
Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy itthon nem tehetünk semmit a klímaváltozás mérsékléséért. Baloldaliként fontos kimondani, hogy a klímaváltozás fő oka a profitközpontú, kapitalista rendszer. De ugyanolyan fontos megtalálni azokat a területeket, ahol egyszerre lehet mérsékelni a kibocsátást, és javítani az alsóbb társadalmi osztályok szociális helyzetét. A műhúst vagy a halottak testének komposztálását hagyjuk meg mások kedvenc témájának. Két területre érdemes koncentrálni. Az egyik a közösségi közlekedés fejlesztése. Középtávon azt kell elérni, hogy állampolgári jog legyen autó nélkül is gyorsan, kényelmesen és olcsón eljutni nemcsak egy településen, hanem az egész országon belül bárhova. Magyarország méretei, valamint hajdan nagyszerű vasúti és villamos hálózatai okán potenciálisan képes lehet erre. Csak egy valóban progresszív, közérdekben gondolkodó, a motorizáció dogmáján túllépő politikára van szükség hozzá. 
A másik terület a fűtés és vele természetes egységben a hűtés, azaz a légkondicionálás. Nem az egyes embereket kell kárhoztatni azért, ha az egyre forróbb nyarakon légkondit akarnak maguknak. Ez lassan olyan létszükséglet lesz, mint a gyógyszer. Már vannak korszerű megoldások arra, hogy az otthonokat egyazon energia hatékony rendszerrel fűtsék és hűtsék. Ez azonban nem lehet egyéni, vagy csak önkormányzati feladat. A stadionokra, az agrárbárók és a határon túli kliensek támogatására kiszórt hatalmas összegekből több millió otthont lehetne úgy korszerűsíteni, hogy fűtése-hűtése olcsóbb, hatékonyabb és „zöldebb” is legyen. A szerző publicista, volt európai parlamenti képviselő 

Jani Badban

Jani egyszerű fiú, volt, akárcsak a neve. Minden nyelven érthető. Mindenhez értett, pedig nem volt szakmája, a kis hegyi faluban ő volt a Jani, a megbízható, aki mindent vállalt, és mindent megcsinált. A melót mindig el kell végezni, ezt tanulta otthon. Juli, a nővére férjhez ment, Janinak pedig ott volt Erzsi, akit majd feleségül vesz. Így volt természetes. 
Amikor Lajos, a vendéglős, aki egy éve ment ki Bad Neuburgba szakácsnak, hívta őt is, először nemet mondott. Sok a munka, de jó pénz, utána hazamegyünk, és megcsináljuk a Nagy Üzletet - mondta Lajos. Jani azonban más volt. Nem érdekelte a Nagy Üzlet, még autót sem akart venni. Lajos azonban már beszélt a főnökkel is, éppen egy ilyen ügyes fiúra lenne szükség a panzióban. Próbáld ki, bátorította Juli. Ő volt a legokosabb a családban, mindent ő talált ki, minden helyzetre volt megoldása. Erzsi csak megvonta a vállát, ha Jani elmegy, majd hazajön.  
Jani először naponta telefonált, igen, minden rendben, Lajos segíti őt, amiben kell, ő megtalálja a munkát és a munka is szokás szerint megtalálja őt. Később már csak hetente, és a beszélgetések is egyre rövidebbek lettek, pedig továbbra is minden rendben volt, a főnök kedveli őt, ragaszkodik hozzá, ezért nyáron sem mehet szabadságra, az esküvőt majd télen megtartják. Erzsi beleegyezett, neki mindegy. 
Azután már csak üzenetek jöttek, a főnök kinevezte Janit gondoknak, már beszél annyit németül, amennyire szüksége van, szóval a dolgok jól alakulnak.
Juli azonban azt gondolta, hogy a dolgok nem alakulnak jól, vagy legalábbis nem úgy alakulnak, ahogy Jani állítja. Pedig soha nem volt hazudós, még csak nem is füllentett, mindenki mindig elhitte, amit mondott. Vajon mi történhetett? Aztán Juli már nemcsak gyanakodott, hanem egy vasárnap korán reggel felkeltette Karcsit, kezébe adta az indítókulcsot, borotválkozz, vegyél fel egy rendes inget, indulunk, mondta. Bad Neuburgba.
Egész úton nem beszéltek. Karcsi nem örült ennek a kirándulásnak, elmaradt a szokásos délelőtti sörözés a fiúkkal, a délutáni televíziónézés pizsamában, de tudta, Juli ilyen, szeret a dolgok végére járni. Délben már Bad Neuburgan voltak, a panziót is gyorsan megtalálták.  
– Ich suche Jani, ich bin seine Schwester. Jani egy kis padon ült a műhely előtt és cigarettázott. Felnézett Julira, de mintha meg sem lepődött volna. – Mi van? – kérdezte Juli. Jani elnyomta a cigarettáját. Bementek az étterembe. A pultnál egy fiatal ázsiai lány állt, éppen két jókedvű osztrák férfi szolgált ki. – Hát ő van – mutatott a lányra. – Ő Ani. Maláj. Gyerekünk lesz. Juli csak nézte a lányt. Igen, szép lány, nem is vitás. – Nem vihetem haza – mondta Jani. – Apa kitagadna. – Az biztos – bólintott Juli. – De azért ne aggódj. Otthagyta Janit, kiment az autóban várakozó férjéhez. – Mi újság? – nézett rá Karcsi. – Ne kérdezz – felelte Juli. – Majd ezt is megoldom. Szokás szerint.

A pénz szaga

Mert nincs oly titok, mely nyilvánvalóvá ne lenne; és nincs oly elrejtett dolog, mely ki ne tudódnék, és világosságra ne jőne. Lukács evangéliumának igazára ékes példa a máltai kormányválság. Pedig sokáig úgy tűnt, el lehet tussolni a Daphne Caruana Galizia meggyilkolása mögötti sötét ügyeket, meg lehet úszni a felelősségre vonást. Nem lehetett. 
A hétvégén vádat emeltek a felbujtó, a szigetország egyik leggazdagabb vállalkozója ellen, akit szökés közben fogtak el a luxusjachtján, útban Tunézia felé. A kaszinókirállyal bukott három befolyásos politikus, és meg vannak számlálva a miniszterelnök hivatali napjai is.
Két évi ködösítés és hazudozás után egy Peter nevű reptéri keresőkutya vezetett nyomra a Máltai Köztársaság történetének legnagyobb botrányában, amikor 210 ezer eurót szagolt ki egy Isztambulba tartó taxisnál. Mint kiderült, az uzsorával és pénzmosással foglalkozó pitiáner bűnöző közvetített a merénylet megrendelői és a robbantók között. Begyulladt, vádalkut ajánlott, és kiborította a bilit.
A bili gyomorforgató tartalmával most kétségbeesetten hajigálják egymást a börtöntől rettegő hatalmasságok és kétes hírű, milliomos cimboráik. Egyre több részlet kerül napvilágra a mindent behálózó, maffiaszerű korrupcióról, amelyek feltárásáért a bátor oknyomozó újságírónő az életével fizetett. Bűzlik a kérdéses gázerőmű építése is, az azeri állami energiavállalattal meg az off-shore panamákkal együtt. És a leleplezések folytatódnak…
Szégyenszemre a máltai nyomozás szabotálásában magyarok is cinkossá váltak. Amikor az Európai Parlament teljes körű, független és nyilvános vizsgálatra szólította fel a vonakodó vallettai kormányt, fideszes képviselők a határozat ellen szavaztak. Hogy miért, e pillanatban legföljebb sejteni lehet. Bízzunk az evangéliumban: kitudódik majd az is.