Előfizetés

Több mint száz kiló kannabiszt termesztett a kukoricásban apa és fia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 10:12

Fotó: ugyeszseg.hu
Fegyházbüntetés kiszabását indítványozza az ügyészség.
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása miatt vádat emelt egy ötvenhét éves kalocsai férfival és huszonkilenc éves fiával szemben. Az ügyészség közleményében az áll: a vád szerint a kertész végzettségű férfi őstermelőként, míg fia kisegítő családtagként kalocsai otthonuk közvetlen közelében kukoricatermesztéssel foglalkoztak. 2018-ban azonban a kukorica közé rejtve kannabiszt termesztettek. Néhány nappal a kannabisz leszüretelése előtt az ültetvényt egyik szomszédjuk – az ügy huszonhat éves vádlottja – felfedezte és saját fogyasztásra a növényi ágvégződésekből mintegy negyven dekagrammot magával vitt. A szomszéd megmutatta a kannabisz ültetvényt az egyik ismerősének is, aki azért, hogy feljelentést tegyen, három növényt tövestől kihúzott és elrejtett a közelben. Az apa és fia a kannabiszt 2018. október 5. és 9. között leszüretelték, azután kalocsai otthonukban szárították. Lakásukon a nyomozók több, mint száz kilogramm nettó tömegű szárításra váró hajtásvéget, valamint a kannabisz termesztéséhez szükséges ventilátort, nagy teljesítményű lámpát, időzítőkapcsolót és százhét különböző méretű önzáró tasakot foglaltak le. A növények kábítószer-hatóanyagtartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának több, mint háromszorosa. A szomszédnál tartott házkutatás során előkerült növényi részek hatóanyag-tartalma a csekély mennyiség 4,5-szerese. A jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló, büntetlen előéletű férfit és fiát az ügyészség különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklás bűntettével vádolja, amely öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Emiatt velük szemben fegyházbüntetés kiszabását, továbbá a növénycsonkok és a termesztéshez használt eszközök elkobzását indítványozza. A szabadlábon lévő harmadik vádlottnak a kábítószer birtoklás enyhébben minősülő bűntette miatt kell felelnie. Mindhárom vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Kizuhant a templomtoronyból, belehalt a magyarbánhegyesi pap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.02. 08:11
A magyarbánhegyesi templom
Fotó: Google StreetView
A toronyórát igazíthatta meg, amikor leszakadt alatta egy deszka.
Tragédia árnyékolta be advent első hétvégéjét a Békés megyei Magyarbánhegyesen, írja a Blikk.hu. Vasárnap óránként megszólalt a templom harangja F. Ákosért és érte gyújtották az első adventi gyertyát is a hívők:
a település katolikus papja ugyanis pénteken életét vesztette, miután kizuhant a templom 25 méteres tornyából.

A lap úgy tudja, a férfi épp a toronyórát igazította, amikor leszakadt alatta a megfáradt deszka, és a mélybe esett. A falubeliek azonnal a segítségére siettek, de az életét már nem tudták megmenteni. "Azért mehetett fel a toronyba, mert a harang már egy ideje összevissza szólt. Ezután próbálta megigazítani az órát, ami szintén rosszul működött" - nyilatkozta egy helyi. A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit, bűncselekményre utaló jelet nem találtak.
A katolikus papok létszáma rohamosan csökken, egyre kevesebb fiatalt szentelnek fel évente

- idézi a Szemlélek portált a Blikk. Míg 2016-ban 2110 pap volt itthon, addig egy évvel korábban 2170-en, húsz évvel ezelőtt pedig 2576-an. Az átlagéletkor 60 év fölötti.

Halál az M1-esen: belehalt sérüléseibe a Győrnél elgázolt férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.12.01. 19:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A baleset az autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán történt.
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2019. december 1-én 17 óra 52 perckor az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, Győr térségében - tájékoztat honlapján a rendőrség. Eddig tisztázatlan okok és körülmények között egy gépjármű elütött egy férfit az autópálya külső sávjában. A balesetben a férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.