„A demokrácia megcsúfolása” – Reagált az ellenzék a Médiatanács fideszes meghekkelésére

Publikálás dátuma
2019.12.03. 12:41

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
– Meglepetés nem történt, dacára annak, hogy a választók többsége nem a Fidesz mögött áll – mondta Gréczy Zsolt. Gurmai Zita szerint Magyarország már nem jogállam, hanem egyre keményebb diktatúra.
– A demokrácia megcsúfolása – így foglalták össze a Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki tagjai nemzetközi sajtótájékoztatójukon azt, hogy újabb kilenc évig kizárólag fideszes tagokból fog állni a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyelet. Mint arról írtunk, a kormánypárt kigolyózta az ellenzék jelöltjeit és Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót valamint Szadai Károlyt jelölte a Médiatanácsba. Brenner Koloman, a Jobbik politikusa arról beszélt, hogy az öt ellenzéki frakció közös álláspontot képviselt, amely szerint az ötfős grémiumba legalább két ellenzéki tag legyen. Brenner közlése szerint még abba is belementek volna, ha szimbolikus egy helyet kapnak, de ezt is leszavazta a fideszes többség. – Az EBESZ a 2018-as választást szabadnak, de nem fairnek minősítette, többek között a torz médiaviszonyok miatt – emlékeztetett a jobbikos képviselő, hozzátéve: a pártja már 250 bírósági pert nyert a fideszes sajtóval szemben. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese úgy látta, Magyarország már nem jogállam, hanem egyre keményebb diktatúra. – Ismerhettük a fideszes Médiatanács csaknem tízéves működését: semmilyen problémájuk nem volt a nyilvánvaló kormánypropagandával – jelezte.
– Meglepetés nem történt, dacára annak, hogy a választók többsége nem a Fidesz mögött áll – ezt már Gréczy Zsolt, a DK politikusa mondta. – A közmédia csaknem 100 milliárdos évi büdzséjét azok az adófizetők is finanszírozzák, akik nem a Fideszre szavaztak – folytatta Gréczy, hangsúlyozva: az október 13-án győztes ellenzéki polgármestereket azóta sem hívták be a közmédiába. Keresztes László Lóránt LMP-frakcióvezető szerint sok különbség van az ellenzéki pártok között, de abban többek között egyetértenek, hogy a Fidesz brutálisan él vissza a hatalmával. – Ez a döntés is jól bizonyítja, hogy Orbán Viktornak semmilyen szándéka nincs arra, hogy nyisson a demokratikus működés felé. Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd politikusa is úgy látta, minden jogállam és demokrácia alapja, hogy az ellenzéknek meg van a joga a kormány ellenőrzésére. – Ez a Médiatanács esetében már biztos, hogy nem valósulhat meg – mondta.
Szerző

Valamennyire engedett a kormány klímaügyben

Publikálás dátuma
2019.12.03. 11:54

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az Országgyűlés tárgysorozatba vette a Párbeszéd és az LMP javaslatát.
„Az Országgyűlés, felülbírálva a bizottság fideszes többségét, tárgysorozatba vette a Párbeszéd Magyarországért törvényjavaslatát (és az ellenzék közös határozati javaslatát is) a klímavészhelyzet kihirdetéséről” – közölte Tordai Bence, a Párbeszéd a Facebook-oldalán.
A Mérce cikke szerint ugyancsak tárgysorozatba vették (167 igen, 1 nem, 3 tartózkodás) az LMP frakciójának klímaváltozást fékező lépéseire vonatkozó javaslatát is. Mindkét tervezet arra szólítja fel a kormányt, hogy dolgozzon ki érdemi javaslatokat a klímaváltozás megfékezésére. A klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó párbeszédes javaslat célul tűzi ki, hogy Magyarország:
  • 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházgáz-kibocsátását,
  • legalább 30%-kal csökkentse energiafelhasználását,
  • végső energiafogyasztásának legalább 35 százalékát megújuló energiákból nyerje,
  • és 2050-re érje el a teljes klímasemlegességet, a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátást.
E célok elérése érdekében a javaslat konkrét intézkedési terveket is megfogalmaz, a fosszilis energiahordozók szigorúbb szabályozásától kezdve a klímaigazságosság szempontjainak érvényesítésén át a szemléletformáló kampányok lefolytatásáig.
Szerző

Kiderült, ki lesz a közös ellenzéki jelölt Győrben

Publikálás dátuma
2019.12.03. 11:22
Pollreisz Balázs a Borkai Zsolt ellen szervezett tüntetésen a győri városháza előtt októberben
Fotó: Népszava
Információink szerint Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke indul a polgármesteri székért.
Pollreisz Balázs lesz az ellenzék közös jelöltje Győrben – tudta meg lapunk. Pollreiszt egyelőre nem értük el. A Nyugati Fény szintén úgy tudja, hogy ő lesz a közös jelölt. Glázer Tímea november végén jelentette be, hogy másodszorra már nem fut neki a győri polgármesteri posztért folyó küzdelemnek. Nemes Balázs pedig hétfőn, a Klubrádió műsorában közölte: sikerült közös ellenzéki polgármester-jelöltet állítani, a nevet szerdán teszik közzé.
Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy január 26-án lesz Győrben az időközi polgármester-választás a helyi választási bizottság pénteki döntése szerint. A határozat indoklása tartalmazza: Borkai Zsolt polgármesteri megbízatása november 8-án lemondással megszűnt, ezért a törvény szerint 120 napon belül, azaz március 7-éig ki kell tűzni az időközi választást úgy, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen. Polgármester-jelöltet ajánlani és bejelenteni december 23-án 16 óráig lehet. Glázer Tímea akkor lapunknak azt mondta, valószínűleg más irányba kell mennie mostantól a tárgyalásoknak, ugyanis az előválasztásra már nem biztos, hogy lesz idő.
Szerző
Frissítve: 2019.12.03. 11:39