gasztronómia;Fővárosi Negyed;

2019-12-15 10:35:38

Út a csirkétől a vízibölényig

Sokszor hangzik el a kínai konyhával kapcsolatban, hogy az, amit itthon kínaiként fogyasztunk, köszönőviszonyban sincs azzal, amit az ázsiai államban esznek, az alapanyagok különbözősége miatt. Személyesen győződhettem meg arról, hogy ugyanez az indiai konyháról is elmondható. Mi tagadás, tartottam kissé a helyi étkektől, hiszen sokak gyomrát azok közül, akik már megjárták a világ egyelőre második legnépesebb államát, igencsak megviselte az indiai konyha. Semmit sem bíztam a véletlenre: a magyar pálinkában volt minden reményem.

A nagy elővigyázatosság után azonban kiderült: a higiénia eljutott arra a szintre, hogy külön „fertőtlenítésre” nem volt szükség. Persze nyilván alaposan meg kell gondolni azt, hogy egy útszéli bódé kínálatából kívánjuk-e megismerni a helyi gasztronómia különleges ízvilágát, vagy máshol fogyasztunk.

Igen népszerűek Indiában a különféle zöldséglevesek. Természetesen az itthon megszokotthoz képest teljesen más étkekről beszélünk, hiszen Magyarországon ismeretlen fűszerek, alapanyagok is kerülnek bele. Igen ízletes volt az úgynevezett Murungai keerai, amely a Himalája lábánál termő moringa levélből, továbbá paradicsomból, fokhagymából és hagymából készül. A gyümölcsleves fogalma sem ismeretlen, mangóból készítenek például egészen különleges étkeket. Szintén rendkívül népszerű a csirkéből készülő Mulligatwani leves.

Ami a főételeket illeti, az indiai konyha kedvelt húsa a csirke, a birka, de vízibölénnyel is találkozhatunk. A csirkét számos módon készítik el, különféle szószokban, de a fogyasztáskor ügyelnünk kell arra, hogy a csontozatot benne hagyják, így ha előkelő társaságban falatozunk, kivételes ügyességgel kell a húst lehántanunk a csontról. A másik, amire érdemes odafigyelni: azok, akik nem túlzottan kedvelik a római köményt, nagyon körültekintően válogassanak az étkek között, ez a fűszer ugyanis minden második ételen megtalálható. Gyakran még a rizst is ezzel ízesítik. Kedvelt étel például a sáfrányos csirke, azaz a Mughlai Kesar Murg. De létezik csirkepaprikás is, ami Kolhapuri néven ismert.

Nem igaz az a hiedelem, hogy az indiai ételek egytől egyig csípősek lennének. Tény, nagyon is szeretik az erős ételeket, különösen az ország déli felében. Ha például babhoz hasonló zöldséget látunk, óvatosan fogyasszuk: méregerős paprikáról lehet szó. Összességében elmondható, hogy az ételeket túlfőzik, hogy így űzzék ki belőlük a baktériumokat. A párolt, illetve töltött zöldségeket is kedvelik, a paradicsom, vagy padlizsán nem hiányozhat a menüsorból.

Igen finomak az indiai édességek, számos helyen találkozhatunk az Európában is ismert csoki- és gyümölcstortákkal. Az indiaiak nagyon édesszájúak, a legnépszerűbb édesítőszer a méz. Népszerűek a szirupba mártott golyók. Sok édességet mandulával, vaníliával, ananásszal bolondítanak meg. Süti helyett sokszor dinnyét fogyasztanak.