„Magukkal vagyok” – A tüntetések folytatására biztatta a fiatalokat az ENSZ főtitkára

Publikálás dátuma
2019.12.30. 09:50
António Guterres
Fotó: ALBERTO RAGGIO / AFP
„Önök jogosan követelik, hogy részt vehessenek a jövő kialakításában” – mondta Guterres.
António Guterres ENSZ-főtitkár azt hangsúlyozta újévi üzenetében, hogy számára „a világ fiataljai a remény forrásai”, és arra biztatta őket, hogy folytassák tüntetéseiket, gondolkodjanak nagyban, lépjék át a határokat és gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra. A 2020-as év kétségekkel és bizonytalansággal kezdődik, de „remény is van” – mondta helyi idő szerint vasárnap a világszervezet New York-i központjában. Guterres emlékeztetett az új generáció idei kezdeményezéseire a klímavédelem, a nemek egyenlősége, a társadalmi igazságosság és az emberi jogok védelme terén. Ezek a kezdeményezések „az élvonalban” vannak – mondta. A főtitkár kijelentette, hogy „őt is megihleti a (fiatalok) szenvedélye és eltökéltsége”.
„Önök jogosan követelik, hogy részt vehessenek a jövő kialakításában”

– jelentette ki.

António Guterres és Greta Thunberg egy fiataloknak szóló klímakonferencián New Yorkban
Fotó: Selcuk Acar / Selcuk Acar/NurPhoto
António Guterres hozzátette:
„Magukkal vagyok, és az ENSZ is magukkal van.”

Az éghajlat melegedésével kapcsolatban azt a véleményét hangoztatta, hogy
„ez nem hosszú távú probléma, hanem világos és jelenlegi veszély”.

Guterres bejelentette, hogy 2020-ban, a világszervezet létrejöttének 75. évfordulóján tervet dolgoznak ki az igazságos globalizációról, és ennek az lesz a jelmondata, hogy „Évtizedes akcióterv a fenntartható fejlődés céljaiért”.
Szerző

Elkezdődött az újabb Germanwings-sztrájk

Publikálás dátuma
2019.12.30. 09:44

Fotó: Marcel Kusch / AFP
Budapesti járat nincs a csaknem 180 érintett között.
Elkezdődött hétfőn a német légiutas-kísérők független szakszervezetének (UFO) háromnapos sztrájkja a Lufthansa csoporthoz tartozó Germanwings légitársaságnál. A szilveszterkor és újév napján is tartó munkabeszüntetés miatt csaknem 180 járatot töröltek a szintén a Lufthansához tartozó Eurowings diszkont légitársaságnál, amelynek partnereként a Germanwings működik.
A törölt járatok túlnyomó többsége belföldi, németországi nagyvárosok közötti. Budapesti járat nincs az érintettek között. Az utóbbi napokban csaknem valamennyi utast sikerült értesíteni, így nem volt számottevő fennakadás a repülőtereken hétfő reggel.
Az UFO és a Lufthansa csoport vezetőségének viszonyát évek óta súlyos konfliktusok jellemzik. A Lufthansa vezetősége a novemberi sztrájk előtt hónapokig tárgyalni sem volt hajlandó a szakszervezeti vezetőkkel. Az utóbbi hetekben munkaügyi közvetítők bevonásával tárgyaltak, eredménytelenül. A szakszervezet a Germanwings esetében legfőképpen azt kifogásolja, hogy a munkaadó nem vázol fel világos jövőképet az alkalmazottaknak, miközben komoly átalakításokat végez. Vitásak továbbá a bérek és a részmunkaidőre vonatkozó szabályozások is.

Új-Dél-Wales miniszterelnök-helyettese is az újévi tűzijáték lemondására szólította fel Sydneyt

Publikálás dátuma
2019.12.30. 09:43

Fotó: PETER PARKS / AFP
John Barilaro közölte: a tűzoltóság nagyon leterhelt a tüzek miatt, amelyek közül sok az állam fővárosa közelében pusztít.
A szilveszteri tűzijáték lemondására szólította fel Sydneyt az ausztráliai Új-Dél-Wales állam miniszterelnök-helyettese hétfőn a Twitteren. John Barilaro ezt azzal indokolta, hogy a tűzoltóság nagyon leterhelt a tüzek miatt, amelyek közül sok az állam fővárosa, Sydney közelében pusztít. Hangsúlyozta azt is, hogy több környékbeli város is lemondta a tűzijátékot.

Több mint 270 ezren írták alá a petíciót

Közben már több mint 270 ezren írták alá a tűzijáték lemondását sürgető petíciót, amely egyúttal felszólítja a város vezetőit, hogy az erre szánt összeggel inkább a bozóttüzek károsultjait támogassa. Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke ezzel szemben úgy vélte, ha a helyi hatóságok engedélyezik, akkor megtartják a tűzijátékot a városban, amely az elsők közt köszönti az újévet. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök leszögezte: támogatja Berejiklian döntését, hozzátéve, a jelenlegi helyzetben a tűzijáték azt üzeni a világnak, hogy az országban továbbra is úgy folytatódik minden, ahogy eddig. A Hszinhua kínai hírügynökség emlékeztet arra, hogy egyre több ausztrál gondolja úgy, hogy a mostani körülmények közt a rendezvény ízléstelenség lenne a város részéről. A tűzijátékból, amelyre több mint egymillió embert várnak, szakértők szerint a városnak akár 130 millió ausztrál dollár bevétele is származhat.

2,7 millió hektárnyi erdőterület égett le

Ausztrália keleti részében október közepe óta tombolnak bozót- és erdőtüzek. A lángokban eddig kilenc ember vesztette életét, köztük két önkéntes tűzoltó. Új-Dél-Walesben 2,7 millió hektárnyi erdőterület égett le, és több mint 700 lakóház, kétezer kormányzati és gazdasági építmény semmisült meg. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedden Sydney nyugati részén ismét több mint 40 Celsius-fokos hőmérsékletre, valamint erős szelekre lehet számítani. A hatóságok pedig arra figyelmeztettek, hogy a lángokat vélhetően csak a januári esőzések megérkezésével sikerül teljesen eloltani.
Frissítve: 2019.12.30. 16:11