Előfizetés

NER-mérleg: kevesebb politika, több eredmény

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2020.01.04. 08:00

Fotó: ED JONES / AFP
Ahol a hatalom belenyúlt az irányításba, ott ritkábban jönnek a nemzetközi sikerek, de néhányan kivédték a nyomulást.
Nincs bizonyított összefüggés, hogy a NER-potentátok, oligarchák, kormánypárti politikusok vagy adriai yacht utasok sportvezetésbe emelése az oka, vagy más, de valahogy jobban megy azoknak a sportágnak, amelyekbe nem felsőbb utasításra ejtőernyőznek a vezetői posztra az erre megfelelőnek vélt személyek, hanem belülről érkeznek az elnöki székbe. Mint például a tokiói olimpiai alighanem két legeredményesebb magyar sportágának esetében, ahol az úszók (Wladár Sándor) és a kajakosok (Schmidt Gábor) is saját hatáskörben döntöttek vezetőjükről. Most az előbbieket vesézzük ki.
Az úszók egészen fantasztikus évet zártak, a legnagyobb eredmény, hogy nem Hosszú Katinka egyszemélyes show-jában összpontosult a sportági erődemonstráció, hanem mellette megannyi fiatal tehetség robbant be a világsztárok közé. Hosszú továbbra is megkerülhetetlen szereplő, tavaly sorozatban negyedszer lett világbajnok 200 vegyesen, ami sportágtörténeti bravúr, ráadásul mindezt úgy érte el, hogy az életét övező pezsgés korántsem maradt abba: edzőjét kirúgta, önmaga irányítja saját felkészülését, ami kockázatos vállalás, de neki még ez is bejött. Cégbirodalma igazgatása pedig az uszoda falain kívül garantálja neki az elfoglaltságot.
Kalaplengetés, hogy mindkét területen hasít, de Milák Kristóf még rajta is túltett: legalábbis ami a sportágra gyakorolt hatást illeti, miután Kvangdzsuban a vb-n 1:50:73-as idővel egészen kolosszális eredményt ért el. 200 pillangón a legyőzhetetlen Michael Phelps (még cápamezben felállított) tíz éves világcsúcsát döntötte meg. Azóta világszerte elemzőműsorok százai foglalkoztak utolsó 50 méterével, amihez foghatót még senki sem produkált a földön. És akkor a rövidpályás Eb-n éremhalmozása sem maradhat ki a felsorolásból, ahol megszületett a magyar úszósport világversenyen nyert ezredik érme.
Pedig az úszásban nincsenek akadémiák, ezek helyett olyan szakmai követelményrendszert hoztak létre, amelyek garantálják a tehetségek megjelenését. Méghozzá olyan mennyiségben, hogy az eredmény egészen szürreális helyzethez okozott: a márciusi országos bajnokságnak nagyobb lesz a tétje, mint a májusi Európa-bajnokságnak. Évtizedek óta berögzült rendszert alakítottak át, a válogatóversenyt előre hozták, az országos bajnokságot nem nyáron, hanem már márciusban megrendezik. A döntést az vezérelte, hogy a legjobbak az olimpia előtti hetekben ne egymást lökdössék ki a válogatottból, hanem erőviszonyok már sokkal korábban kirajzolódjanak. Most az ob-n elővezetett produkció jelöli ki az Eb-csapatot, az Eb-szereplés pedig nyilván befolyásolja az olimpiai válogatott összetételét. 
Korábban épp a világbajokságra utazó csapat esetében fordult elő, hogy a kerethirdetés pillanatában Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána került a csapatba, ám Hosszú két héttel később jelentősen jobb időt úszott náluk. Mivel azonban már kihirdették a csapatot és eldöntötték, ki melyik távon indul, ezen már nem változtatott a szakvezetés. Hosszúnak nem esett jól a döntés, kisebb konfliktus is lehetett ebből, ezzel együtt a szövetségi kapitány és maga az elnök is kiállt az eredeti elhatározás mellett. Kapás Boglárka csodálatos úszással hitelesítette a döntést, és élete első felnőtt világbajnoki címét nyerte 200 pillangón. Méghozzá úgy, hogy a táv felénél utolsóként fordult!
De nem minden esetben végződnek ilyen idilli módon a „túltermelési válság” okozta problémák. Ugyanezen távon az ifjúsági olimpiai bajnoki aranyat nyert Berecz Blanka az eddigi gyakorlat szerint automatikusan tagja lett volna a felnőtt válogatottnak. Csakhogy annyian vannak előtte, hogy hiába úszott olimpiai A-szintet, a megannyi sztár okozta tülekedés miatt nem tudja helyzetbe hozni a kapitány. Ilyen legfeljebb a kajakosoknál fordult elő, más egyéni sportágban nemigen.
A generációkon és évtizedeken átívelő nemzetközi eredményességben a sportág tanulni vágyása összegződik. Amíg a hazai labdarúgó edzők jobb esetben követik a nemzetközi trendeket, addig az úszók diktálják azokat. Képesek voltak a felkészítés filozófiájának megváltoztatására is, és a Széchy Tamás-féle módszerek felülírására. A kor legnagyobb hatású úszóedzője a nyolcvanas években az edzéstávok növelésével, akár megduplázásával ért el kiugró eredményeket. Ma ezt messze meghaladta a kor, kevesebb kilométer, de intenzívebb tréningek az iránymutatóak. Régen 25 éves korban kiégetten és fáradtan ért véget egy átlagos úszókarrier, ma a válogatott jelentős része harminc körüli (a Verrasztó-testvérek, Jakabos, Hosszú), illetve azon jóval túl is, de Cseh László biológiai csoda. Az eredményekben az edzők és szakemberek, de még a szövetség szakértelme is megkérdőjelezhetetlen. Pedig arra egyszer azt mondta egy híres ember, az csak egy bolsevista trükk.

Milák világrekordja az elmúlt év legnagyobb úszása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.03. 12:45

Fotó: FRANCOIS-XAVIER MARIT / AFP
A 19 éves magyar versenyző július 24-én a dél-koreai Kvangdzsuban rendezett világbajnokságon 200 méter pillangón 1:50.73 perces idővel csapott célba.
Milák Kristóf világrekordját választotta az elmúlt év úszásának swimswam.com szaklap – írja az MTI. A 19 éves magyar versenyző július 24-én a dél-koreai Kvangdzsuban rendezett világbajnokságon 200 méter pillangón 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel 78 századot vert a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es, cáparuhás világrekordjára (1:51.51). Milák mögött a második helyen egy másik tinédzser, a 17 esztendős amerikai Regan Smith végzett, aki – ugyancsak a világbajnokságon – 200 méter háton nyert 2:03.35 másodperces világcsúccsal. A szaklap nemrég a 2010-es évek legjobb úszóit gyűjtötte össze: Hosszú Katinka a harmadik, Gyurta Dániel pedig a huszadik lett a listán. Az erről szóló cikkünket itt találja.

Papírlapra célzott először a darts-világbajnok Peter Wright

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.01.03. 12:00

Fotó: PETER WRIGHT FACEBOOK-OLDALA
Nagyon mélyről indult a darts-világbajnok Peter Wright, akinek gyermekkorában bujkálnia is kellett édesanyjával.
Percekig sírt a darts-világbajnoki döntő megnyerése után Peter Wright, a londoni Alexandra Palace színpadán, akit 3500 néző ünnepelt a helyszínen. A 49 éves skót versenyző tizenkilenc évvel fiatalabb vetélytársát, a háromszoros világbajnok, címvédő, a világranglistát vezető holland Michael van Gerwent győzte le 7-3-ra és ezzel megszerezte pályafutása első világbajnoki címét. 
"Az álmok valóra válnak - mondta a boldog győztes a finálé után. - A feleségem, a családom mindig mellettem volt, nekik ajánlom ezt a győzelmet, nélkülük nem sikerült volna." 
"Peter jobb volt, megérdemelten nyert, nem szabad ellene ennyi lehetőséget elszalasztani - jelentette ki Van Gerwen. - Haragszom magamra, sokat hibáztam, legközelebb jobban játszom majd." 
Hosszú utat tett meg Wright, amíg eljutott a világbajnokság megnyeréséig. Skóciában, Livingstone-ban született 1970. március 10-én, még két éves sem volt, amikor édesapja elhunyt. Wright elmondta, nem emlékszik az apjára, csak fotókat látott róla. Édesanyja egyedül nem tudta ellátni gyermekét, ezért a gyámügy nevelőotthonba akarta vinni a kicsi Petert. Az anyuka a hatóság elől Londonba menekült, Wright az angol főváros szegény negyedében nőtt fel. 
A darts-szal tizenhárom éves korában került kapcsolatba, amikor születésnapjára nyilakat kapott ajándékba. Táblára nem volt pénze, ezért papírra rajzolt körökre célzott vagy a fákon kaparta ki a tábla formáját. Hamar kiderült, hogy van érzéke a dartshoz, de sokáig csak kisebb versenyeken indult el. 
"Éreztem, hogy tehetséges vagyok, de a környezetemtől nem kaptam erkölcsi támogatást, a megerősítés nélkül nem hittem magamban - idézte fel ezt az időszakot Wright. - Ezért sokáig nem mertem komolyabb versenyeken elindulni, a kisebbeken általában győztem."
Wright 1995-ben rászánta magát és rajthoz állt egy világbajnokságra selejtező viadalon, több száz résztvevő között szerezte meg az első helyet. A vb-n nem kedvezett neki a sorsolás, az akkori világelső, Richie Burnett várt rá a nyitó fordulóban. Wright sokáig vezetett, ám végül kikapott és kiesett. A vereség annyira elkeserítette, hogy abbahagyta a játékot, év közben építkezéseken vállalt alkalmi munkákat, nyaranta egy kempingben dolgozott takarítóként. 
"A lakbér és rezsi kifizetése után heti tizennégy fontunk maradt, nagyon be kellett osztanunk a pénzt feleségemmel, Joanne-nal - idézte fel ezt az időszakot Wright. - Egyik este a tévében dartsot néztünk, én pedig folyamatosan mondtam Jo-nak, hogy kit, hol, mikor győztem le. Erre azt válaszolta, hogy nekem a darts életem, tegyek fel mindent a sportra, legyek profi, koncentráljak csak a versenyekre." 
A terv 2008-ban nem jött be, Wright egy év alatt csak 1200 fontot keresett a profi viadalokon, az összeg nem fedezte a kiadásait és a következő évek is ráfizetésesek voltak, a házaspár kölcsönökből maradt a felszínen. 
"Éreztük, hogy ez így nem mehet tovább, 2013-ban azt mondtuk, még egyszer megpróbáljuk, annyit edzettem, mint korábban soha, pszichológus is segített a világbajnoki felkészülésben" - emlékezett vissza Wright. 
A hatalmas energiabefektetés jutalma 2014 január elsején a világbajnoki döntő lett Van Gerwen ellen. Bár Wright elbukta a finálét, a százezer fontos pénzdíjnak köszönhetően egyenesbe került az élete. Kifizette a tartozásait, saját házat vett, felesége pedig fel tudta futtatni saját fodrász-szalonját. Az anyagi gondok megszűntek, jegyzett játékosként Wright-nak a vb-döntő után nem kellett a selejtezőkön átverekednie magát, mindig a garantált bevételt jelentő főtáblán kezdhette el a versenyeket. 
A 2018-as vb-t Wright a világranglista második helyéről várta, amikor november 30-án, három héttel az első mérkőzése előtt három epekövet találtak nála. 
"Leírhatatlan fájdalmaim voltak, de a visszalépés a vb-től szóba sem jöhetett, olyan diétába kezdtem, mint korábban soha - mondta a Wright. - Fájdalomcsillapítót szedtem és salátán, gyümölcsön, vízen éltem. Rengeteget pihentem, három hét alatt két napnyi edzésmunkát végeztem el, összesen alig tizenhárom órát voltam csak a táblánál, de a lényeg, hogy ott lehettem a vb-n." 
A skót versenyző az első fordulóból továbbjutott, de a másodikban kiesett. A tavalyi vb-n az első körben búcsúzott, ehhez idén is közel került, a nyitó körben a fülöp-szigeteki Noel Malicdemnek meccsnyila volt a hetedik helyen kiemelt skót kiejtéséhez, de elrontotta a dobást. Más később nem kapott ilyen esélyt Wright-tól ezen a vb-n.

Mohikán frizura

Wright minden mérkőzésén más frizurával játszik, amit fodrász felesége készít el általában két óra alatt. A hajszín mindig egyezik az éppen aktuális póló színével. Wright a kinézetét a harci öltözethez hasonlítja, ami csatába induláshoz szükséges a számára, mivel egyébként a színpadon kívül félénk, visszahúzódó emernek tartja magát.