Ballie, az otthoni járőr

Publikálás dátuma
2020.01.11. 10:30

Fotó: DAVID MCNEW / AFP
Pénteken zárult Las Vegasban az Elektronikai Javak Fogyasztói Vására. Ezen szokás szerint a legújabb tévéket, telefonokat, robotokat, járműveket, háztartási eszközöket, egészségügyi berendezéseket mutatták be a gyártók.
Több mint 4500 kiállító jelent meg a kaszinók városában, a látogatók száma a négy nap alatt a 2,9 millió négyzetméteren meghaladta a 170 ezret. A kiállítás legnagyobb játékosai, az Amazon és a Google mesterséges intelligenciájú (MI) személyi asszisztenseiket fényezték. A Google szerint az övékét 90 országban 500 millió ember használja naponta. Eközben az Amazon Alexa-asszisztens Echo hangszórói a globális piac 25 százalékát tarolták le. Bár kétséges, hogy az embereknek szükségük van-e igazán okos MI asszisztensekre, legtöbben csak alapfeladatok elvégzésére - mint zenelejátszás vagy időjárás ellenőrzés - használják őket. Az önvezető autók is messze állnak még a megvalósulástól, de vannak már olyan jellemzőik, amik segítik a vezetés biztonságát. A Samsung bemutatta Exynos Auto V9 elnevezésű processzorát, amely 12 kamera képe alapján segíti az autó irányítását, és több képernyőt is ki tud szolgálni, köztük az utasokat szórakoztatóakat is. Az Amazon Alexával felszerelt Lamborghiniket és a Rivian startup által gyártott elektromos terepjárókat is bemutatott. Az új intelligens autóbiztonsági rendszerek lehetnek az idei CES-en bemutatott leghasznosabb és legpraktikusabb eszközök. A Samsung NEON nevű gyártmánya egy digitálisan előállított, meglepően élethű virtuális ember, „aki” sokkal életszerűbb együttműködésre képes a valódi emberekkel, mint az eddigi mesterséges intelligenciák. Asszisztensként vagy recepciósként lehet őket alkalmazni, de állítólag színészi munkára is használhatók. Fontos, hogy nem gépeket építenek, a létrejövő emberek ugyanis kizárólag a képernyőn léteznek, így kommunikálni is csak azon keresztül lehet velük. A Samsung fejlesztése a GEMS nevű - derékra és combra húzható, motoros szerkezetet, egy ,,testtartásjavító és motiváló rendszer". A GEMS a testmozgás támogatásával erősíti az izomzatot, javítja a testtartást, miközben tehermentesíti az ízületeket. A szerkezet nemcsak az egészségesek testmozgását támogatja, hanem - elsősorban - azokét, akik mozgásszervi panaszoktól szenvednek, mozgáskorlátozottakét, idősekét, akiknek már gondot okoz a járás vagy akár a székből való fölállás is. A Samsung háromféle GEMS-t fejlesztett ki, ezek célzottan a csípő, a térd és könyök segédeszközei lehetnek. Az egyik legnépszerűbb kütyűt is a Samsung hozta el, a kicsi, teniszlabda méretű sárga robotja, a Ballie az okosotthonhoz csatlakozó műszereket is képes vezérelni. Emellett odafigyel a házi kedvencekre, figyeli az életünket és ha olyan információhoz jut, amelyről úgy gondolja, fontos lehet tulajdonosának, máris tájékoztatást ad.
Az idei CES legjobb innovációinak járó díjat kiérdemlő LG ThinQ elöltöltős mosógép a mesterséges intelligenciát használó motorral és terméktámogatási szolgáltatással érkezett. Az új eszköz nem csak a ruhatöltet mennyiségét és súlyát képes felmérni, de a szövetek típusát is azonosítja minden programindítás előtt. Optimalizálja a beállításokat a lehető legjobb mosási eredmény eléréséhez. A készülék ezzel nem csak a hatékonyságot növeli, de 15 százalékkal meghosszabbítja a ruhadarabok élettartamát is. Az Uber és a Hyundai olyan négyszemélyes repülőtaxit mutatott be, aminek a prototípusa 2023-ban működhet, egyelőre emberi pilótával. Segwayjel közlekedő turistákat - biztonsági őröket a plázákban már mindenki látott - , a cég ezúttal új szerkezetbe, az S-padban ülteti, mint egy karosszékben. Zárt területeken, repülőtereken lesznek használatosak. Természetesen voltak még a show-n kevésbé használható, sőt teljesen használhatatlan kütyük is, amelyek valószínűleg sohasem kerülnek az üzletekbe. Vajon szükség van-e az okosgrillezőre, ami sütés közben méri a hús hőmérsékletét és eszerint állítja a hőfokot, vagy olyan fogkefére, ami jelzi, ha szerinte túl keményen használjuk. Lehet, hogy hasznosabb a fejpánt, ami méri agyhullámainkat és segít relaxálni.
Szerző

Egyetlen svájci nagyköveten múlik az amerikai-iráni háború

Publikálás dátuma
2020.01.11. 09:30
Markus Leitner, Svájc iráni nagykövete és Haszan Róháni, Irán elnöke a nagykövet megízólevelének átadásakor 2017-ben
Fotó: Swiss Embassy Iran / Twitter
Markus Leitner, Svájc teheráni nagykövete hozza-viszi a két ország egymásnak szóló üzeneteit.
Svájci közreműködéssel sikerült elkerülni az amerikai-iráni válságot - értesült a Wall Street Journal az MTI szerint. Internetes oldalán szombatra virradóra a lap azt írta: a Trump-kormányzat pár órával a Kászim Szulejmáni iráni tábornok elleni célzott csapásmérés után sürgős és rejtjelezett üzenetet küldött Svájc teheráni nagykövetségén keresztül Iránnak, miszerint ne eszkalálja a válságot. Ezt meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselők közölték a lappal.
Az üzenetet Markus Leitner, Svájc teheráni nagykövete személyesen vitte el Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszternek, még pénteken reggel.

De miért egy svájci diplomata a megoldóember?

Az Egyesült Államok és Irán között az 1979-es iszlám forradalom óta nincs diplomáciai kapcsolat, megállapodás alapján az amerikai érdekeket Teheránban a svájci nagykövetség képviseli. Leitner nagykövet rendszeres vendég Washingtonban, ahol zárt ajtók mögötti megbeszéléseket folytat a külügyminisztériumban, a védelmi minisztérium és a hírszerzés különböző szervezeteinél.

Pompeót levaddisznózni nem kell félnetek jó lesz

A nagykövet a Szulejmáni meggyilkolása utáni napokban is ingázott Washington és Teherán között. Dzsavád Zaríf vele üzent a Fehér Háznak akkor is, amikor Donald Trump amerikai elnök az iráni épített és kulturális örökség elleni támadásokkal fenyegetőzött. Az amerikai-iráni üzenetváltásokat jól ismerő egyik forrás szerint Zaríf dühbe gurult, amikor megkapta az első üzenetet.
"Pompeo egy vaddisznó, minden probléma okozója az Egyesült Államok"

- mondta az iráni külügyminiszter.

Az esettel kapcsolatban fontos lehet, hogy Zaríf külügyér részéről ez reakció volt a történtekre, nem üzenetként hangzott el.

A nyilvános fenyegetőzés nem diplomácia

A The Wall Street Journal információi szerint ugyanis a Kászim Szulejmáni likvidálása utáni napokban a Fehér Ház és az iráni vezetés több üzenetet is váltott egymással. Ezek az üzenetváltások sokkal mérsékeltebb hangneműek voltak, mint Washington és Teherán nyilvánosság előtti retorikája. Továbbá az amerikaiak által használt két iraki katonai támaszpont ellen elkövetett iráni megtorló rakétatámadásokat követően mind Washington, mind Teherán visszalépett a nyílt ellenségeskedéstől. "Nem kommunikálunk túl sokat az irániakkal, de amikor igen, akkor a svájciaknak kulcsfontosságú szerepük van az üzenetek továbbításában és a félreértések elkerülésében" - idézett az amerikai lap egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztségviselőt.

Leitner száján lakat

A lap e-mailben megkereste Leitner nagykövetet, aki nem kívánta kommentálni az értesüléseket. A svájci külügyminisztérium megerősítette ugyan az üzenetváltások tényét, de a részletek ismertetésétől elzárkózott. Hasonlóképpen nem akart megjegyzést fűzni az ügyhöz Irán ENSZ-nagykövetségének szóvivője, de azt leszögezte: "nagyra becsüljük (Svájcot) az erőfeszítéseiért, amelynek révén leveleket válthatunk, ha szükséges". 
Szerző
Frissítve: 2020.01.11. 10:01

Zelenszkij: Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét!

Publikálás dátuma
2020.01.11. 09:26

Fotó: Aleksandr Kondratuk / Sputnik
Ukrajna a vétkesek felelőségre vonását, a holttestek kiadását, kártérítés megfizetését, valamint hivatalos bocsánatkérést vár.
Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét a Teherán közelében szerda hajnalban lelőtt ukrán utasszállító gép katasztrófájában - követelte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Kiderült az igazság, Irán - még a szerencsétlenség körülményeit vizsgáló nemzetközi bizottság munkájának befejezése előtt - elismerte, hogy lelőtték az ukrán repülőgépet - idézte fel az elnök. Ukrajna azonban ragaszkodik ahhoz, hogy Teherán ismerje el teljes mértékű felelősségét - derült ki az államfőnek a Telegram üzenetküldő portálra feltett közleményéből. Zelenszkij azt írta Telegram-oldalán: Irán adjon ki nyilatkozatot arról, hogy kész a teljes, nyílt vizsgálat lefolytatására, a vétkesek felelőségre vonására, a holttestek kiadására, kártérítés megfizetésére, valamint arra, hogy diplomáciai csatornákon hivatalosan bocsánatot kérjen. Justin Trudeau kanadai kormányfő átlátható és teljes körű, alapos vizsgálatot sürgetett, miután Teheránban szombat hajnalban bejelentették, Irán lőtte le, de nem szándékosan az ukrán utasszállító gépet, és a katasztrófát "emberi hiba" idézte elő. Trudeau közleményében hangoztatta: mindennél előbbre tartja, hogy átlátható és igazságos módon fény derüljön az ügyre. Azt mondta, nemzeti tragédia történt, a kanadaiak gyászban vannak. Országa azon munkálkodik szövetségeseivel egyetemben, hogy mindenre kiterjedő legyen a vizsgálat. Az ottawai kormány elvárja, hogy az iráni hatóságok együttműködését - írta. A MAU - az ukrán nemzetközi légitársaság - Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén 176-an voltak, és valamennyien életüket veszítették a szerencsétlenségben. Két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).
Szerző