Előfizetés

Egyetlen svájci nagyköveten múlik az amerikai-iráni háború

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.11. 09:30
Markus Leitner, Svájc iráni nagykövete és Haszan Róháni, Irán elnöke a nagykövet megízólevelének átadásakor 2017-ben
Fotó: Swiss Embassy Iran / Twitter
Markus Leitner, Svájc teheráni nagykövete hozza-viszi a két ország egymásnak szóló üzeneteit.
Svájci közreműködéssel sikerült elkerülni az amerikai-iráni válságot - értesült a Wall Street Journal az MTI szerint. Internetes oldalán szombatra virradóra a lap azt írta: a Trump-kormányzat pár órával a Kászim Szulejmáni iráni tábornok elleni célzott csapásmérés után sürgős és rejtjelezett üzenetet küldött Svájc teheráni nagykövetségén keresztül Iránnak, miszerint ne eszkalálja a válságot. Ezt meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselők közölték a lappal.
Az üzenetet Markus Leitner, Svájc teheráni nagykövete személyesen vitte el Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszternek, még pénteken reggel.

De miért egy svájci diplomata a megoldóember?

Az Egyesült Államok és Irán között az 1979-es iszlám forradalom óta nincs diplomáciai kapcsolat, megállapodás alapján az amerikai érdekeket Teheránban a svájci nagykövetség képviseli. Leitner nagykövet rendszeres vendég Washingtonban, ahol zárt ajtók mögötti megbeszéléseket folytat a külügyminisztériumban, a védelmi minisztérium és a hírszerzés különböző szervezeteinél.

Pompeót levaddisznózni nem kell félnetek jó lesz

A nagykövet a Szulejmáni meggyilkolása utáni napokban is ingázott Washington és Teherán között. Dzsavád Zaríf vele üzent a Fehér Háznak akkor is, amikor Donald Trump amerikai elnök az iráni épített és kulturális örökség elleni támadásokkal fenyegetőzött. Az amerikai-iráni üzenetváltásokat jól ismerő egyik forrás szerint Zaríf dühbe gurult, amikor megkapta az első üzenetet.
"Pompeo egy vaddisznó, minden probléma okozója az Egyesült Államok"

- mondta az iráni külügyminiszter.

Az esettel kapcsolatban fontos lehet, hogy Zaríf külügyér részéről ez reakció volt a történtekre, nem üzenetként hangzott el.

A nyilvános fenyegetőzés nem diplomácia

A The Wall Street Journal információi szerint ugyanis a Kászim Szulejmáni likvidálása utáni napokban a Fehér Ház és az iráni vezetés több üzenetet is váltott egymással. Ezek az üzenetváltások sokkal mérsékeltebb hangneműek voltak, mint Washington és Teherán nyilvánosság előtti retorikája. Továbbá az amerikaiak által használt két iraki katonai támaszpont ellen elkövetett iráni megtorló rakétatámadásokat követően mind Washington, mind Teherán visszalépett a nyílt ellenségeskedéstől. "Nem kommunikálunk túl sokat az irániakkal, de amikor igen, akkor a svájciaknak kulcsfontosságú szerepük van az üzenetek továbbításában és a félreértések elkerülésében" - idézett az amerikai lap egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztségviselőt.

Leitner száján lakat

A lap e-mailben megkereste Leitner nagykövetet, aki nem kívánta kommentálni az értesüléseket. A svájci külügyminisztérium megerősítette ugyan az üzenetváltások tényét, de a részletek ismertetésétől elzárkózott. Hasonlóképpen nem akart megjegyzést fűzni az ügyhöz Irán ENSZ-nagykövetségének szóvivője, de azt leszögezte: "nagyra becsüljük (Svájcot) az erőfeszítéseiért, amelynek révén leveleket válthatunk, ha szükséges". 

Zelenszkij: Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét!

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.11. 09:26

Fotó: Aleksandr Kondratuk / Sputnik
Ukrajna a vétkesek felelőségre vonását, a holttestek kiadását, kártérítés megfizetését, valamint hivatalos bocsánatkérést vár.
Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét a Teherán közelében szerda hajnalban lelőtt ukrán utasszállító gép katasztrófájában - követelte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Kiderült az igazság, Irán - még a szerencsétlenség körülményeit vizsgáló nemzetközi bizottság munkájának befejezése előtt - elismerte, hogy lelőtték az ukrán repülőgépet - idézte fel az elnök. Ukrajna azonban ragaszkodik ahhoz, hogy Teherán ismerje el teljes mértékű felelősségét - derült ki az államfőnek a Telegram üzenetküldő portálra feltett közleményéből. Zelenszkij azt írta Telegram-oldalán: Irán adjon ki nyilatkozatot arról, hogy kész a teljes, nyílt vizsgálat lefolytatására, a vétkesek felelőségre vonására, a holttestek kiadására, kártérítés megfizetésére, valamint arra, hogy diplomáciai csatornákon hivatalosan bocsánatot kérjen. Justin Trudeau kanadai kormányfő átlátható és teljes körű, alapos vizsgálatot sürgetett, miután Teheránban szombat hajnalban bejelentették, Irán lőtte le, de nem szándékosan az ukrán utasszállító gépet, és a katasztrófát "emberi hiba" idézte elő. Trudeau közleményében hangoztatta: mindennél előbbre tartja, hogy átlátható és igazságos módon fény derüljön az ügyre. Azt mondta, nemzeti tragédia történt, a kanadaiak gyászban vannak. Országa azon munkálkodik szövetségeseivel egyetemben, hogy mindenre kiterjedő legyen a vizsgálat. Az ottawai kormány elvárja, hogy az iráni hatóságok együttműködését - írta. A MAU - az ukrán nemzetközi légitársaság - Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén 176-an voltak, és valamennyien életüket veszítették a szerencsétlenségben. Két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).

A bolygónk ma egy kicsit az ausztrál tűzoltók pártjára áll

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.11. 08:33

Fotó: PETER PARKS / AFP
A négyhónapnyi forró és szeles idő után szombattól hűvösebb időjárás segítheti az erdőtüzek oltását.
A pénteki heves széllökések és a rendkívüli hőség után szombaton valamelyest javulhatnak a körülmények a bozóttüzek oltásához Ausztrália délkeleti részén azzal, hűvösebb időjárás közeledik - vélekedtek a helyi hatóságok az MTI szerint. A tűzoltóknak péntek éjszaka még kemény küzdelmet kellett vívniuk a lángokkal a szabálytalan időközökben felerősödő széllökések közepette. Új-Dél-Wales és Victoria állam határán három nagyobb tűz egyesült, amellyel a lángok ölelte terület nagysága elérte a hatszázezer hektárt (hatezer négyzetkilométert). A két államban helyenként óránkénti 90 kilométeres sebességű széllökések tomboltak, a hőmérséklet elérte a 44 Celsius-fokot. Nincs kilátás nagyobb esőre ezen a területen, ezért a lángok várhatóan még hetekig pusztítanak majd. Victoria államban Wodonga város közelében a hatóságok elrendelték az emberek kimenekítését. Shane Fitzsimmons, a helyi tűzoltóság parancsnoka azt mondta, hogy többen megsérültek, de az első jelentések szerint lakóépületek nem vesztek oda a tűzben. Hozzátette: a jövő héten várható hűvösebb időjárástól azt várják, hogy javulnak a rendkívüli rossz körülmények. Szombaton még 140 tüzet tartottak nyilván Új-Dél-Walesben, de ezek egyike sem éri el a válságra figyelmeztető mértéket. Victoria államban is csak egy helyen rendeltek el ilyen mértékű veszélyre figyelmeztető készültséget. Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek mintegy kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat. Morrison miniszterelnököt éles bírálatok érik, mert egyrészt a tűzvész közepén elutazott Hawaiira nyaralni, másrészt kritikusa szerint kormánya tagadja, hogy a klímaváltozás mekkora szerepet játszik a kialakult helyzetben.