Irán perelni készül Trumpot Szulejmáni megölése miatt

Publikálás dátuma
2020.01.13. 16:50

Fotó: - / AFP
Szerintük a kémfőnök megölése minden lehetséges törvényt megsértett, mert Szulejmáni a terrorellenes harcnak és az üldözöttek támogatóinak a szimbóluma volt.
A teheráni vezetés nemzetközi pert készül indítani Donald Trump amerikai elnök ellen az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni tábornok egy héttel ezelőtti megölése miatt - jelentette be hétfőn Ibrahim Raiszi, az iráni legfelsőbb bíróság elnöke. "A törvénysértést ki kell vizsgálni. Az Egyesült Államok elnökét pedig fővádlotti minőségben kell beidézni" - idézte Raiszit a Fársz helyi hírügynökség. "Mindezt nem hagyjuk annyiban, a nemzetközi porondon kell felelősségre vonni őt" - hangoztatta az iráni igazságszolgáltatás vezetője. Raiszi szerint a nemzetközi felelősségre vonás kérdésben az iráni legfelsőbb bíróság mellett működő emberi jogi tanácsnak és a külügyminisztériumnak kell meghoznia a döntést. "Szulejmáni megölése minden lehetséges törvényt megsértett, mert a terrorellenes harcnak és az üldözöttek támogatóinak a szimbóluma volt" - emelte ki Raiszi. A legfelsőbb bíróság elnöke ugyanakkor nem szólt arról, hogy az iszlám köztársaság pontosan melyik nemzetközi intézmény előtt akar panaszt emelni az ügyben. Szulejmánit január 3-án Donald Trump amerikai elnök utasítására ölték meg az iraki főváros közelében egy dróncsapással. A tábornok volt a gárda legfontosabb és legismertebb parancsnoka mind belföldön, mind a nemzetközi porondon, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez. A múlt hét elején Irán megtorlásul rakétatámadást hajtott végre két olyan iraki támaszpont ellen, amelyen amerikai katonák vannak, vasárnap pedig tüzérségi lövedékek csapódtak be egy légibázisra, amelyen korábban amerikai katonák szolgáltak. A válaszcsapások közben lelőtték az ukrán légitársaság egyik repülőjét, amelynek fedélzetén 176 ember halt meg. 
Témák
Irán USA

Hatalmas érdeklődés az évszázad perén, Jan Kuciak gyilkosa beismerte tettét

Publikálás dátuma
2020.01.13. 16:03
Miroslav Marcek bírósági meghallgatásán december 19-én
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Beismerte tettét a Kuciak-ügy egyik vádlottja, Miroslav Marcek. Elismerte, ő gyilkolta meg a szlovák oknyomozó újságírót, és jegyesét, Martina Kusnírovát, valamint Molnár Péter gútai vállalkozót is.
A bazini Különleges Büntetőbíróság előtt hétfőn kezdődött meg az ügy főtárgyalása. A két megrendelő, Marian Kocner és Alena Zsuzsová mellett a két elkövető, Marcek, illetve Szabó Tamás bérgyilkos ült a vádlottak padjára. Az ügyész az ülés kezdetén ismertette a vádpontokat. A Kuciak-ügy egy piramishoz hasonlít. Ennek tetején a befolyásos politikai kapcsolatokkal rendelkező dúsgazdag vállalkozó, Marian Kocner áll, aki amiatt rendelte ez az újságíró meggyilkolását, mert az leleplező cikkeiben feltárta Kocner korrupciós ügyeit, egyéb üzelmeit, illetve azt, hogyan ékelődött be a politikába. Kocner bízta meg közvetítőjét, Alena Zsuzsovát a gyilkosság levezénylésével. A nő bevonta Andruskó Zoltánt, aki szintén közvetített a gyilkosság megrendelésében. Andruskót már jogerősen elítélték az ügyben. Vádalkut kötött az ügyészséggel, így némi kötélhúzást követően 15 éves börtönbüntetésre ítélték, most ő a vád koronatanúja. Szlovákia történetének legnagyobb érdeklődéssel várt peréről, az "évszázad eljárásáról" van szó, hiszen sokan azt remélik, kiderül, a szervezett bűnözés mennyire játszott össze a politikai élet vezető személyiségeivel. Grigorij Meseznikov ismert politológus a Der Standardnak elmondta, az ügy „új lendületet adott a politikának”. A pártoknak is oda kell figyelniük az eljárásra, amely elsősorban a jelenlegi kormány legerősebb pártját, a Smert érintheti érzékenyen. A Robert Fico volt miniszterelnök által fémjelzett politikai erő több politikusa ugyanis szoros kapcsolatban állt Kocnerrel, aki támogatta is a Smert. Ján Kuciakot és Martina Kusnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi (Velká Maca) házukban. A hatóságok sokáig sötétben tapogatóztak, a közvéleményt azonban annyira felháborította az ügy, hogy polgárjogi mozgalom indult annak felgöngyölítéséért. Tüntetéseket tartottak, az emberek dühe Robert Fico akkori kormányfőre és belügyminiszterére, Robert Kalinákra irányult. Mindketten lemondásra kényszerültek, Fico azonban maradt a Smer élén és minden esély megvan arra, hogy a párt hatalmon maradjon a február végén esedékes parlamenti választást követően is. A nyomozás fél év után kapott lendületet. Először Andruskót tartóztatták le, aki azonnal jelezte, együttműködik a hatóságokkal. Saját állítása szerint meg is könnyebbült, hogy rács mögé került, mert már a saját életéért aggódott. Elmondta, Zsuzsová 50 ezer eurót, illetve 20 ezer eurós adóssága elengedését ajánlotta neki.

Strache visszatér a politikába

Publikálás dátuma
2020.01.13. 14:09

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Az Osztrák Szabadságpárt volt elnöke azt mondta, az őszi bécsi választáson több mint 15 százalékot szeretnének elérni.
Az őszre tervezett bécsi helyhatósági választásokon visszatér a politikába Heinz-Christian Strache volt alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányba keveredett, és ezért lemondásra kényszerült elnöke – jelentette hétfőn az osztrák sajtó.
„Szükség van egy következetes és erős HC Strache-listára Bécsben”

– tette közzé Facebook-oldalán a politikus.

Bejegyzésében arról is írt, hogy „nemzeti érzelmű és szociális politikát hirdet majd”. Bejelentette, hogy a Szövetség Ausztriáért (Die Allianz für Österreich - DAÖ) elnevezésű, 2019 decemberében a Szabadságpártból kivált képviselők által alapított tömörülés színeiben tér vissza a politikába. Hozzáfűzte, hogy az őszi bécsi választáson több mint 15 százalékot szeretnének elérni. Strache a tervek szerint a DAÖ idei első, január 23-ra tervezett ülésén vendégszónokként tart majd beszédet. A párt frakcióvezetője, Karl Baron már korábban leszögezte: azt szeretnék, ha Strache a párt listavezetője lenne a bécsi választásokon.
„Nem létezik B-terv”

– szögezte le.

Szerző