Előfizetés

Marad a köd és a borús idő szerdán, néhol hószállingózás, ónos szitálás is lehet

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.14. 16:17
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Dél- és Közép-Európa időjárását anticiklon alakítja, szerda estig a Kárpát-medencében is csak kevés helyen szakadozhat fel a felhőzet.
Az ország legnagyobb részén borult, párás, helyenként ködös idő várható szerdán is, bár a Dunántúlon nagyobb területen felszakadozhat a felhőzet. A borult, ködös tájakon helyenként hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. A déli, délkeleti szél kedden a Dunántúlon néhol megélénkül, szerdán meg is erősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és 0 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában -2 és +4, a napos tájakon 5-8 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Izland felett ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja az Északi-tengeren és Normandián át húzódik. A front mentén sok a felhő, és többfelé esik az eső. Előtte déli, délnyugati az áramlás, ami annyiban érezteti hatását, hogy a Balti-tenger környezetében is 4-9 fokot mérnek a legmelegebb órákban, de a Kelet-európai-síkság nagy részén is fagypont felett alakul a csúcshőmérséklet.
Dél- és Közép-Európa időjárását anticiklon alakítja, emiatt a mediterrán térségben napos, száraz idő van, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 fok felett, a legdélibb tájakon a tengerpartokon 15-17 fok körül alakul. Ugyanakkor a hegyek között, illetve a szárazföld belsejében tartósan megmarad a köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, és fagypont körül marad a hőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medencében is borult, párás, foltokban tartósan ködös idő várható, csak kevés helyen szakadozhat fel a felhőzet.

A fideszes Becsó a lebukás után azonnal katapultált a zughoteles cégből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 16:12

Fotó: Google Street View
Az új többségi tulajdonos a családi oldalon hatalmas nógrádi trafikbizniszt elnyerő korábbi tulajdonostárs lett.
Tavaly december 14-én bukott le Becsó Zsolt, a Fidesz Nógrád megyei parlamenti képviselője azzal, hogy az Ublot Kft. nevű cége illegális hotelt működtet Budapest belvárosában - a hír hamar körbeszaladt az országos sajtóban, a Népszava is megírta. A fideszes politikus másnap azt nyilatkozta, már rég kiszállt a cégből, de ezt a cégadatok cáfolták. Mint a 24.hu észrevette, az Opten adatai alapján valójában december 18-án, pár nappal a lebukás után katapultált a cégből Becsó. Az új többségi tulajdonos a korábbi tulajdonostárs, a családi oldalon hatalmas nógrádi trafikbizniszt elnyerő Molnár Arnold lett.
Beszédes, hogy nem csak Becsó távozása ment viharos gyorsasággal: az Ublot – az önkormányzati nyilvántartás alapján – pár nappal az ügy kibukása után máris megszerezte a szükséges engedélyt az önkormányzattól, és most már – igaz, Becsó hiányában – legális tevékenységet folytat. Hogy eddig a 4 százalékos idegenforgalmi adó megspórolásával hány milliós vagyoni hátrányt okoztak az államnak, azt a NAV-nak kell majd megállapítania.
Becsóról a hotel-ügy előtt akkor lehetett utoljára olvasni, amikor 2018-ban kiderült: 34 millió forint uniós támogatásból felépítette a "Görbeország vendégházat" Hollókőn, amiben egyfolytában önmagát látja vendégül. A Fidesz-frakciónak egyébként 1998 óta tagja, munkájáról a parlament honlapján, itt lehet bővebben olvasni.

Pokorni sírva mondott fontos és megrendítő beszédet nyilas nagyapja rémtetteinek helyszínén (videó)

Pion István
Publikálás dátuma
2020.01.14. 13:50

Fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava
Magyarok voltak az áldozatok, és a gyilkosok túlnyomó része szintén magyar volt, egyek vagyunk a fájdalomban - mondta a polgármester.
Ahogy arról korábban a Népszava is beszámolt, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester még tavaly, az új képviselő-testület alakuló ülésén kezdeményezte, hogy vegyék le a saját nagyapja nevét a kerületi turul-szoborról, ugyanis Rab László tanulmányából egyértelműen kiderült, hogy Pokorni József tevékenyen részt vett a budapesti nyilas tömeggyilkosságokban, szemtanúk szerint pedig több zsidót maga lőtt agyon. A háborús bűnökért azért nem állították bíróság elé, mert még az ostrom alatt meghalt. A névtábla elhelyezését nem Pokorni Zoltán kezdeményezte, nagyapja múltjáról pedig nem tudott, ahogy korábban nem tudott édesapja ügynökmúltjáról sem - utóbbi miatt vonult vissza egyébként az országos politikától, konkrétan a Fidesz elnöki és frakcióvezetői pozíciójáról mondott le még 2010-ben. Most a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége honlapján a lapunkban is publikáló Kácsor Zsolt írt beszámolót arról, hogy Budapest 12. kerületében hétfőn tartottak megemlékezést azoknak az ártatlan és védtelen áldozatoknak az emlékére, akiket a nyilasok 75 évvel ezelőtt mészároltak le a környéken, és hogy az eseményen Pokorni Zoltán is felszólalt. A Maros utcai rendelőintézetben Kun Páter vezetésével 84 embert öltek meg 1945. január 12-én. A városmajori öldökléssorozat során két nappal később a közeli Bíró Dániel kórházban 150 embert végeztek ki, majd újabb három nappal később az Alma utcai zsidó szeretetotthonban 94 védtelen öreget lőttek halomra. A cikk szerint Pokorni Zoltán papír nélkül mondott megrendítően fájdalmas beszédet, és nagyapjáról, Pokorni Józsefről is szólt, akit ő maga csak családi elbeszélésekből ismerhetett: melegszívű, templomba járó, barátságos embernek írták le neki. Majd úgy folytatta a polgármester, hogy a nagyapja 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt. "A XII. kerületi Turul-szoborra felvésett áldozatok névsorában nincs helye" - tette hozzá. Majd emlékeztetett, hogy a holokauszt előtt magyarokra és zsidókra szakították szét a magyar társadalmat, de szerinte ezt a hibát nem szabad még egyszer elkövetni. Többes szám első személyben arra hívta fel a hallgatóságot, hogy "az áldozatoknak ne csupán a zsidó voltukat lássuk, hanem teljes valójukat, magyarságukkal együtt, és hogy a gyilkosokban se csak a gyilkost lássuk, hanem azt, hogy hogyan válik valaki azzá". "Amiért én itt vagyok, az az, hogy kimondjam: egyek vagyunk a fájdalomban" - e szavaknál Pokorni Zoltánnak elcsuklott a hangja, és beszédét sokáig nem tudta folytatni. Miután leküzdötte könnyeit, úgy folytatta, hogy a polgármesteri szék lehetőséget ad számára ahhoz, hogy – ha nem is jóvátegyen, hiszen jóvátenni nem lehet, hanem – legalább rendbe tegyen néhány dolgot. "Nem csak mint egy nyilas gyilkos unokája, hanem mint a kerület vezetője, akinek feladata, hogy a szimbolikus dolgokban is rendet tegyen" - tette hozzá.   Pokorni Zoltán további fontos megállapításai a beszédből: 
  • A holokauszt magyarországi történetével kapcsolatban a német megszállás nem mentség, maximum magyarázkodás, az áldozatok magyarok voltak, a gyilkosok túlnyomó része pedig szintén magyar volt.
  • Át kell tekinteni kerület a második világháborús emlékművének ügyét, hiszen a turul szimbólum szerinte is valóban megosztó. Mint mondta, jó szándék vezette az elődjét, amikor úgy döntött, hogy közös emléket állít a katonáknak és az áldozatoknak, de a választott szimbólum szerencsétlen.