Irán nem adja ki Ukrajnának a lelőtt utasszállító feketedobozait

Publikálás dátuma
2020.01.17. 20:35

Fotó: Iranian Red Crescent/Handout / Anadolu Agency
Az ukrán főügyész másodszor kérte, hogy adják át a dobozokat.
A megismételt kérés mellett az ügyész fokozott nemzetközi együttműködést is sürgetett a repülőgép katasztrófájának kivizsgálásában - írja az MTI. Mint ismert, a Teheránból Kijevbe tartó ukrán járat január 8-án zuhant le, nem sokkal felszállás után. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai, vagyis irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek. Irán több napig tartó tagadás után január 11-én beismerte, hogy légvédelme tévedésből rakétákkal lelőtte az utasszállító gépet. Aztán január 14-én vált ismertté, hogy Irán Franciaországba küldi a Boeing 737-es gép feketedobozait - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. Január 15-én az ukrán főügyészi hivatal és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hivatalos jogi kéréssel fordult Iránhoz, hogy a franciák helyett az ukrán rendvédelmi szervek kapják meg a feketedobozokat. Irán úgy érvelt a franciák mellett, hogy a feketedobozokat azok sérülései miatt csak speciális laboratóriumban lehet felnyitni. Erre Ukrajna felajánlotta saját speciális laboratóriumát is. Polina Csizs, a főügyészség nemzetközi jogi együttműködéssel foglalkozó osztályának vezetője kifejtette, hogy Iránnak szakértőt kellene küldenie Ukrajnába, aki meggyőződik az ukrán laboratórium alkalmasságáról. Az iráni fél ezt nem tette meg, ezért döntött a főügyészi hivatal a kérés megismétlése mellett. Választ azonban erre már nem kaptak Irántól.
Szerző
Frissítve: 2020.01.17. 20:42

Zelenszkij nem fogadta el az ukrán kormányfő lemondását

Publikálás dátuma
2020.01.17. 18:02
Zelenszkij és Honcsaruk
Fotó: Maxym Marusenko / AFP/NurPhoto
Honcsaruk azután döntött a lemondólevél megírása mellett, hogy két napja nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen lekicsinylően nyilatkozott az ukrán elnök szakértelmét illetően.
Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök a Facebookon adta hírül távozási szándékát, erről hivatalosan is értesítette Dmitro Razumkov házelnököt, aki nyomban továbbította a bejelentést Volodimir Zelenszkij elnöknek. A kormányzó "Nép szolgája" parlamenti frakciója a bejelentés után nyomban jelezte, hogy megszavazza a miniszterelnök és kormánya távozását, feltéve, hogy Zelenszkij elnök elfogadja Honcsaruk lemondását. A fejlemények nem érhették váratlanul az ukrajnai politikai élet főszereplőit azután, hogy szerdán este felkerült a YouTube-ra egy részlet arról a gazdasági témájú megbeszélésről, amelyet Honcsaruk a pénzügyminiszter, a nemzeti bank elnöke és annak helyettese társaságában folytatott. Ezen az ukrán miniszterelnök lekicsinylően nyilatkozott Zelenszkij elnök szakértelmét illetően: az államfő ugyanis értetlenül áll a nemzeti valuta, a hrivnya erősödése előtt, mondván, a gazdaság főbb mutatói ezt nem támasztják alá. Lemondó nyilatkozatában Honcsaruk hangsúlyozta, számára Zelenszkij a nyíltság és tisztesség példája, és ő maga azzal vállalta el a kormányfői tisztséget, hogy végrehajtsa az elnök programját. Távozási szándékának kinyilvánításával is el akar oszlatni minden kétséget az elnök iránti bizalmát és tiszteletét illetően. 
A házelnök, az elnök és a miniszterelnök
Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP or licensors
Honcsarukot, aki az ukrán parlament, a Verhovna Rada augusztus végi alakuló ülésén az Elnöki Hivatal helyettes vezetői tisztségéből került a kormányfői székbe, az elmúlt napokban a kormányzó párt padsoraiból is érték támadások (amúgy nem először): pár képviselő, köztük azok, akiket Ihor Kolomojszkij oligarcha embereiként is emlegetnek, bizalmatlansági indítványt akartak kezdeményezni ellene, de a frakció-szavazáson alig néhány voksot tudtak csak begyűjteni. Volodimir Zelenszkij a nap folyamán széleskörű vizsgálatot rendelt el a lehallgatási botrány összes részletének kiderítésére, az érintett hatóságoknak két hetet adott a feladat elvégzésére. Azonban a Honcsaruk lemondását nem fogadta el.   Az Európai Unió ukrajnai képviselője kijelentette, bárhogy alakuljon is a Honcsaruk-kormány sorsa, az semmilyen hatással nem lesz az uniós kapcsolatokra. Az együttműködés az eddigi mederben folytatódik tovább - mondta Matti Maasikas, és hozzátette, az EU és személy szerint ő egyaránt igen jó munkakapcsolatot ápol az ukrán kormánnyal. A diplomata úgy vélte: a történtek is az ukrán demokrácia életképességét igazolják.
Frissítve: 2020.01.17. 19:02

A kormányfő után a rendőrfőnököt is elsodorta a máltai újságíró-gyilkosság

Publikálás dátuma
2020.01.17. 16:36
Tüntetők követelték Lawrence Cutajar lemondását
Fotó: MATTHEW MIRABELLI / AFP
Lawrence Cutajar lemondott tisztségéről, az új miniszterelnök elfogadta.
Benyújtotta lemondását pénteken Vallettában Lawrence Cutajar máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-ben elkövetett meggyilkolásának felderítését - jelentett be az új kormányfő az MTI szerint. Cutajar, akinek az alkalmasságát vonták kétségbe, lemondó levelében közölte: azért vonul vissza, hogy a szükséges rendőrségi reformokat meg lehessen valósítani - jelentette ki Robert Abela miniszterelnök, aki hétfőn lépett Joseph Muscat helyébe a kormány élén. Muscat szintén a gyilkossági ügy miatt mondott le, mert azzal vádolták meg, hogy fedezte a környezetét a korrupciós ügyekben vizsgálódó újságíró meggyilkolását követő nyomozásban, és nyomást gyakorolt a rendőrségre is. A 2016-ban kinevezett Cutajar az egyike volt azoknak, akinek a lemondását a máltai civil mozgalmak követelték, miután a gépkocsijába rejtett pokolgéppel 2017. október 16-án meggyilkolták Daphne Caruana Galiziát. A civil aktivisták nemcsak a nyomozás akadályozásával, hanem azzal is vádolták, hogy életében nem tett eleget az újságíró védelmére. A szemére vetették egyebek mellett, hogy 2018-ban nem folytattak nyomozást a máltai Pilatus Bank csődjének ügyében, pedig a bank elnökét, az iráni Ali Szadr Haseminedzsádot az Egyesült Államokban pénzmosás miatt őrizetbe vették, és korrupciós ügyeiről az újságírónő is beszámolt blogjában. Abban az időpontban, amikor a Pilatus elnöke egy televízió által készített felvétel szerint két bőrönddel a kezében a hátsó kijáraton át elhagyta a bankot, Cutajar felügyelő éppen nyulat ebédelt egy étteremben. Jelenleg három ember ellen folyik per Vallettában, akik tevékenyen részt vettek az emberölésben. Jorge Fenech üzletember ellen bűnrészesség miatt folyik eljárás. A novemberben menekülési kísérlet közben őrizetbe vett Fenech letartóztatása után lemondott Konrad Mizzi, a kormány idegenforgalmi minisztere, valamint Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke, akit Fenech a gyilkosság tényleges megrendelőjének nevezett. A számos nemzetközi korrupciós ügyet felvető, hírhedt Panama Papírok máltai iratait tanulmányozva Daphne Caruana Galizia nyilvánosságra hozta, hogy egy dubaji cég 2 millió eurót fizetett ki Schembrinek és Mizzinek meg nem nevezett szolgálatokért.
Szerző