Biztonsági vizsgálat folyik a Fehér Ház európai és orosz kérdésekkel foglalkozó tanácsadója ellen

Publikálás dátuma
2020.01.20. 06:26

Fotó: Youtub.com
Kénszerszabadságra küldték és őrök kísérték ki az épületből.
Kényszerszabadságra küldték a Fehér Ház európai és orosz kérdésekkel foglalkozó tanácsadóját, mert biztonsági vizsgálat folyik ellene - jelentette több amerikai médium vasárnap este. Az értesülést elsőként az AP közölte kormányzati forrásokra hivatkozva. Az amerikai hírügynökség megnevezte az érintettet: Andrew Peek tavaly november óta dolgozik a Fehér Ház tanácsadójaként. Peeket a sajtóinformációk szerint pénteken őrök kíséretében vezették ki a Fehér Ház épületkomplexumából. A Nemzetbiztonsági Tanács vasárnap este közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy személyzeti kérdéseket "nem tárgyal meg a nyilvánosság előtt". Peek korábban helyettes külügyi államtitkárként iraki és iráni politikával foglalkozott, azt megelőzően pedig a Texasi Egyetem nemzetbiztonsági tanulmányokon dolgozó központjának kutatója volt. Az Egyesült Államok hadseregében hírszerző tisztként teljesített szolgálatot Afganisztánban.
Szerző
Témák
USA

Líbia-konferencia: megállapodtak a fegyverembargó betartásáról

Publikálás dátuma
2020.01.19. 21:00

Fotó: MICHAEL KAPPELER / dpa Picture-Alliance / AFP
A résztvevők megint leszögezték, hogy katonai megoldása nem lehet a polgárháborúnak, Olaszország pedig a tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésére ajánlkozott.
Nagyjából négy óra hosszan tárgyalt a német szövetségi kormány és az ENSZ által szervezett Líbia-konferencián vasárnap a résztvevő tizenegy ország és számos nemzetközi szervezet képviselője. A cél az észak-afrikai országban 2011 óta dúló polgárháborúból kivezető lehetséges utak megtalálása volt. A konferencia nem zárult eredménytelenül: a résztvevők által aláírt nyilatkozat terveket fogalmaz meg a fegyverembargó betartásának nemzetközi ellenőrzésére - amely ugyan egy évtizede életben van, de nem tudták érvényre juttatni -, valamint abban is egyetértett mindenki, hogy a véres konfliktusnak csak tárgyalóasztalnál, és nem a csatatéren lehet véget vetni.

Merkel: a résztvevők megállapodtak a fegyverembargó betartásában

A líbiai konfliktusban érdekelt országok megállapodtak a többször is megsértett fegyverembargó betartásában, amelyet az eddiginél jobban kell ellenőrizni - jelentette be vasárnap Angela Merkel német kancellár a konferenciát záró sajtótájékoztatóEgy átfogó tervről is sikerült egyezségre jutni, részletezte Merkel a körülbelül négy órán keresztül zajló tárgyalásokat követően. "Azt mondhatom, hogy minden résztvevő nagyon konstruktívan működött együtt" - tette hozzá. "Mindnyájan egyetértünk abban, hogy be kell tartanunk a fegyverembargót, és minden eddiginél jobban kell ellenőrizni" - fogalmazott. 

ENSZ-főtitkár: a konfliktusnak nem lehet katonai megoldása

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a résztvevők egyhangúlag egyetértettek abban, hogy nem szabad teret adni az észak-afrikai országban dúló polgárháború katonai megoldásának. A erkellel közös sajtótájékoztatón az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy valamennyi részt vevő ország kinyilvánította, hogy a továbbiakban nem akar beavatkozni sem a konfliktusba, sem Líbia belügyeibe.

Conte: Olaszország vállalná a vezetést

Olaszország kész vezető szerepet vállalni a tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésében Líbiában - közölte a Líbia-konferencia után Giuseppe Conte olasz kormányfő. "Rendelkezésre állunk, hogy a fontvonalban legyünk, hiszen az elkötelezettség a béke betartásának ellenőrzésében való felelősségvállalással jár" - mondta. Az elkötelezettség mibenlétét természetesen csak azután lehet meghatározni, hogy a kérdést az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitték, tette hozzá.  

Pompeo is eredményesnek nevezte a berlini párbeszédet

"Kollégáimmal eredményes párbeszéd folyt, amely arra irányult, hogy politikai megoldást találjunk Líbiában. Támogatjuk Líbiát egy biztonságos jövő felépítésében, amely erőszaktól és külföldi beavatkozástól mentes" - írta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Twitter-üzenetében a konferencia után.

Lavrov: nem sikerült komoly párbeszédet indítani a felek között

Elégedetlenebbül távozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki a héten sikertelenül próbálta tűzszüneti megállapodás aláírására rávenni a harcoló feleket. Lavrov a berlini rendezvény után Szarádzzsra és Haftarra utalva nyilatkozta: "a konferencia nagyon hasznos volt (...), de nyilvánvaló, hogy még nem sikerült elérnünk azt, hogy komoly és stabil párbeszéd induljon el a felek között".

Tárgyaltak Szarrádzzsal és Haftarral is

A kancellári hivatalba a delegációvezetőket a két főszervező, Angela Merkel kancellár és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár várta. Vendégeik között volt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök, Emmanuel Macron francia államfő, Boris Johnson brit és Guiseppe Conte olasz miniszterelnök. A résztvevők között volt továbbá Charles Michel, az európai uniós (EU-) tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács elnöke, Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Abdál-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi államfő, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Jang Ji-csi, a kínai elnök diplomáciai főtanácsadója, valamint Abdel-Madzsid Tebbun algériai és Denis Sassou-Nguesso kongói államfő, Musza Faki Mahamat, az Afrikai Unió bizottságának elnöke és Ahmed Abul-Geit, az Arab Liga főtitkára.
Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök, a nemzetközi közösség támogatását élvező egységkormány vezetője és Halífa Haftar tábornok, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője is Berlinbe érkezett, elfogadva a szervezők meghívását, bár ők nem tartoztak a konferencia résztvevői közé. Merkel és Heiko Maas német külügyminiszter a rendezvény előtt, külön-külön tárgyalt velük. Az eseményt ezen túl öt magas szintű előkészítő tanácskozás is megelőzte.

Frissítve: 2020.01.19. 21:10

Sok ezren követeltek választójogot Hongkongban, aztán a rendőrség szétverte a tüntetést

Publikálás dátuma
2020.01.19. 16:17

Fotó: PHILIP FONG / AFP
Követelik továbbá a brutális rendőri túlkapások kivizsgálását, a mintegy 7000 eddig letartóztatott tüntető szabadon bocsátását és a Pekinghez lojális kormányzó lemondását.
Összecsapásokba torkollott az általános választójog bevezetéséért rendezett vasárnapi megmozdulás Hongkongban, a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán. A rendőrség eleve rendkívül szigorú feltételekhez kötötte a demonstráció engedélyét, majd - mint a Reuters beszámol róla - amikor a tüntetők elárasztották a város város üzleti negyedének utcáit, a rendőrök azonnal fel is léptek a menet résztvevőivel szemben. A feloszlatott vonulás előtt a résztvevők - békés demonstrálók, köztük családok is - egy parkban aktivisták beszédeit hallgatták.
A rendőri közlemény szerint később tüntetők bántalmaztak két civil ruhás rendőrt, ezért látták szükségesnek az erőszakos fellépést. A megmozduláson, amelyen az SCM beszámolója szerint több ezren vettek részt,
a tüntetők az általános választójog bevezetését követelték a szeptemberben esedékes törvényhozói bizottsági választásokra, továbbá arra kérték fel a nemzetközi közösséget, hogy sújtsa szankciókkal a város kormányzatát, amennyiben ez a követelés nem teljesülne.

 A rendőrség arra is hivatkozott a demonstráció lefújásának indokaként, hogy a tüntetők több helyen úttorlaszokat állítottak fel. Nem sokkal a menet elindulása után pedig négy embert vettek őrizetbe amiatt, mert viperákkal, kalapácsokkal és csavarhúzókkal voltak felszerelkezve.
Hongkongban immár nyolcadik hónapja zajlik az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a Peking-barát kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A tüntetők követelik a brutális rendőri túlkapások kivizsgálását, továbbá a mintegy 7000 eddig letartóztatott szabadon bocsátását is. Közülük sokakat lázadással vádolnak, amiért akár 10 év börtönbüntetés is járhat. Rengeteg embert tartanak őrizetben rajtuk kívül, a számuk nem ismert. A lázadás vádjához a Carrie Lam kormányzó által bevezetett rendkívüli intézkedések nyomán elég csupán az arcot eltakarva demonstrálni.