Lövöldözés Németországban: hatan meghaltak, saját családtagjaival végezhetett a támadó

Publikálás dátuma
2020.01.24. 16:48

Fotó: MARIJAN MURAT / AFP
Három nő és három férfi vesztette életét, a német állampolgárságú gyanúsított maga hívta a rendőröket.
Több ember meghalt, és többen megsebesültek egy lövöldözésben pénteken Németországban. Az eset a Rot am See nevű településen történt, Baden-Württemberg tartományban. A feltételezett elkövetőt elfogták.
Az elkövető egy épületben lövöldözött, hat emberrel végezve, írja a BBC. A német Bild értesüléseire hivatkozva azt is hozzáteszik: mindannyian a 30-as éveiben járó, lövöldöző férfi hozzátartozói voltak. További ketten súlyosan megsérültek. A nyomozás első megállapításai szerint a támadó ismerte áldozatait - közölte a területileg illetékes aaleni rendőrkapitányság. Majd később sajtótájékoztatón erősítették meg:
"családi dráma" történt, erre utal, hogy az áldozatok a feltételezett elkövető rokonai.

A 26 éves férfi maga riasztotta a rendőrséget - ismertette Reiner Möller, az aaleni rendőrkapitányság vezetője sajtótájékoztatón. Három nő és három férfi vesztette életét, 36 és 69 év közöttiek. Két ember megsebesült, kórházba szállították őket, egyikül életveszélyes állapotban van. A helyszínen volt két gyermek is - az egyik 12, a másik 14 éves -, nekik nem esett bántódásuk. A feltételezett elkövető német állampolgár.
Frissítve: 2020.01.24. 17:50

Koronavírus: 40 millióan vannak karanténban, lassan 900 fertőzöttről tudni

Publikálás dátuma
2020.01.24. 15:05

Fotó: AFP/Sputnik
Az halottak száma is egyre nő, péntekre már egy fiatal áldozatot is követelt a járvány.
Mintegy 40 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában az újfajta koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében, ennyien laknak ugyanis összesen abban a 13 Hupej tartománybeli városban, amelyekben péntekig bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést - derül ki a kínai sajtó pénteki tudósításaiból. Péntek reggel még csak 9 városra vonatkozott a korlátozás. Ám helyi idő szerint
  • péntek délutánra országosan 880 fölé emelkedett a fertőzöttek száma;
  • a halálos áldozatoké pedig 26-ra nőtt.
Az ország 31 tartományából immár 29-ben regisztráltak fertőzötteket, már csupán a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartományból, és a Tibeti Autonóm Területről nem érkezett hír egyetlen esetről sem. A vírusnak az eddigiekkel ellentétben most már fiatal áldozata is van: csütörtökön egy 36 éves férfi halt bele a fertőzésbe, akit három napig tartó láz miatt vittek nemrég kórházba. Halálát végül váratlan szívleállás okozta.
A Pekingtől mintegy 130 kilométerre található Tiencsin városában a vasúti személyzet két olyan tagjánál diagnosztizálták a fertőzést, akik előzőleg ugyanabban a vasúti kocsiban teljesítettek szolgálatot - jelentette pénteken a város járványügyi központja. A szóban forgó vonatot átvizsgálták, a fertőzöttekkel kapcsolatba került embereket pedig orvosi megfigyelés alá helyezték.
A kínai kormány szerepét betöltő Államtanács a weboldalán tett közzé felhívást, amelyben az óvintézkedésekkel kapcsolatos mulasztások bejelentésére szólította fel a lakosságot. A felhívásban azt írják: ügynököket jelölnek majd ki mindenféle késlekedés, információ-elhallgatás, hanyagság és nem megfelelően végzett járványügyi intézkedés kivizsgálására.

63 gyanús esetet vizsgálnak Amerikában, ketten bizonyosan fertőzöttek

Az Egyesült Államokban újabb feltételezett koronavírusos fertőzéses esetet vizsgálnak - közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) csütörtökön késő este. Péntek reggeli közleményében pedig tudatta: jelenleg 22 tagállamban összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak. 11 páciens esetében a betegség gyanúja nem igazolódott be, viszont két betegnél már egyértelműen azonosították a koronavírust. A pénteken azonosított, második bizonyított fertőzést egy hatvanas éveiben járó chicagói nőnél állapították meg, aki nemrég Vuhanban járt. Jelenleg kórházban ápolják és tartanak a vizsgálatok annak feltárására, hogy kivel, hol találkozhatott január 13-a, vagyis a Vuhanból visszatérése óta. Az Egyesült Államokban kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást.

A CCTV kínai állami hírcsatorna pénteki tudósítása szerint a kínai hadsereg központi vezetése utasítást adott a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban működő katonai kórház személyzetének, hogy nyújtsanak segítséget a város többi kórházának, ahol a személyzet elcsigázott küzdelmet folytat a rengeteg páciens ellátása érdekében. A riport szerint a katonai kórház 40 tisztje már meg is kezdte a munkát a vuhani tüdőklinika intenzív osztályán. A 11 milliós városban emellett jelenleg több száz munkás dolgozik egy 1000 páciens ellátásra alkalmas kórház felépítésén.
Országszerte egyre több, a turisták tömegeit vonzó nevezetességet és látogatóközpontot zárnak be annak érdekében, hogy a járvány terjedése kiküszöbölhető legyen. Pénteken közölték, hogy a pekingi Tiltott Város mellett szombattól a kínai Nagy Fal fővároshoz közel eső szakaszai sem fogadják a látogatókat. Bezárja továbbá kapuit a sanghaji Disneyland, és több, országos jelenléttel bíró mozilánc, valamint színházak is. A pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot pénteken, hogy amennyiben a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken - vagyis Vuhanban vagy környékén -, akkor 14 napon át ne hagyják el otthonukat.
A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár 14 napig is eltarthat.

A kínai államvasút és a polgári repülési hatóság pedig közölte: minden utasnak visszatérítik a január 24-e utánra érvényes belföldi vonat- vagy repülőjegye árát, amennyiben elővigyázatosságból mégsem szeretne útra kelni.
A kínai járványügyi központ pénteken, egy újonnan életbe léptetett, nemzeti kutatáskiszolgáló rendszeren keresztül közzétette az új koronavírus első törzsének adatait. A weboldalon továbbá a vírusról készült elektron-mikroszkópos felvételek, valamint a vírus azonosításhoz szükséges tesztek is elérhetők. A továbbiakban ugyanitt közlik majd a vírussal kapcsolatos tudományos-technológiai adatokat és forrásanyagokat is, hogy ezzel segítsék a vonatkozó kutatásokat. A kínai tudományos és technológiai minisztérium pedig nyolc kutatási projektet indított el a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette pénteken a Hszinhua állami hírügynökség.

Szijjártó: nincs magyar érintett

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. A politikus egy másik témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: az ügyben nemzeti szinten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatalától szerzik be az információkat, nemzetközi szinten pedig az Egészségügyi Világszervezettől (WHO).  A WHO tájékoztatása szerint Európában nincs megerősített eset, és egyelőre nincs ok rendkívüli intézkedésre - mondta. Szijjártó ígérte, ha valahol ez a vírus megjelenik és veszélyt jelenthet magyar állampolgárokra, azonnal figyelmeztetést adnak ki.
Azt kérik azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, azt halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaznak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját és regisztráljanak konzuli védelemért.

Frissítve: 2020.01.24. 17:44

Könnyű regisztrálni, de nő az idegenellenesség az Egyesült Királyságban

Publikálás dátuma
2020.01.24. 10:00

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Vegyes benyomást gyakorolt a Brexit a kint élő magyarokra akadt, aki tüntetett az újabb népszavazásért, mások hazaköltöztek, de olyan is akad, akit hidegen hagyott az egész.
Lívia a Brexit-folyamat megindításának küszöbén költözött ki Londonba. Alig két hét volt az EU-tagságról szóló népszavazásig, a lány ekkor még nem is sejtette, hogy az Egyesült Királyság történelmi fordulópont előtt áll. A lány pénzügyi területen dolgozik, de itthon hiányoztak neki a karrierlehetőségek. "Úgy láttam, hogy megyek egyik cégtől a másikhoz, de nem jutok előre." - magyarázta kivándorlásának okait. A brit főváros kifejezetten vonzotta pezsgő kulturális életével. Még javában állást keresett, amikor június 23-án a brit lakosság 52-48 arányban az unióból való kilépés mellett döntött. Az eredmény megijesztette, mert akkor még nem tudta, hogy mi lesz. Úgy emlékezett vissza, hogy “érezhetően rosszabb lett a hangulat” Londonban, amelynek lakói 60 százalékban a bennmaradást választották. Nem sokkal később a lánynak sikerült elhelyezkednie szakmájában, így valamelyest megnyugodott. A felbolydult metropolisz azonban nem tudott megbarátkozni a Brexittel. EU-párti aktivisták sokáig szerveztek demonstrációkat, amelyek általában egy második népszavazást követeltek. A tüntetési kedvet növelte, hogy a kilépési folyamat egy időre megtorpant. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság hosszas tárgyalások után 2018 novemberére megállapodott ugyan az elválás feltételrendszeréről, de az egyezmény a brit parlamentben elakadt. Még benne volt a levegőben, hogy bármi történhet - akár egy újabb referendum is. Az egyik legnagyobb, tavaly március 23-ára meghirdetett tömegfelvonuláshoz Líviai is csatlakozott. Mint fogalmazott: “ekkor még úgy tűnt, hogy van értelme tüntetni”, ő pedig fontosnak tartotta, hogy kinyilvánítsa a véleményét. Ha a britek egy kisebb, de nem jelentéktelen része nem is, Lívia azóta már beletörődött a Brexitbe. Munkahelyén megnyugtatták, hogy nincs oka aggódni. A HR-osztály már 2018-ban külön tájékoztatókat szervezett az uniós állampolgárok teendőiről. Lívia már tavaly szeptemberben igényelte az előzetes letelepedési engedélyt. Szerinte egyszerű folyamatról van szó, csak egy okostelefonos alkalmazásra van szükség. "Letöltöd az applikációt, leadod az ottani társadalombiztosítási számod, fényképet készítesz magadról, az útlevelet befotózod és még egy-két adatot megadsz magadról." Neki az egész csupán tíz percbe tellett. A már öt éve az Egyesült Királyságban élő Leila ugyan még nem regisztrált, de azt mondta, hogy nem is ideges, hiszen a határidő 2020 vége, addig pedig még rengeteg idő van. Ő arról beszélt, hogy teljesen el tud vonatkoztatni a Brexittől, mert az nincs igazán befolyással életére - a sorsdöntő referendum másnapján az akkori cége biztosította róla, hogy nincs miért aggódnia. Azóta kétszer is munkahelyet váltott, de a jelenlegi vállalatnál is hasonló ígéretet kapott. Leila azért elismerte, hogy szakmailag azért érintette a brit kilépés: utazási irodában dolgozik és az időnként kaotikus Brexit-folyamat miatt “kicsit kiszámíthatatlanabbá vált a britek utazási kedve”. A 2013-ban kivándorolt Zoltánra és Enikőre viszont mély benyomást gyakorolt a népszavazás kimenetele. “Reggel felkeltünk és nem hittük el” - idézte fel Enikő. A bankban dolgozó Zoltán arról beszélt, hogy többnyire tanultabb, nyitottabb emberek a kollégái, szinte mindegyikük bennmaradáspárti volt és “senki sem számított az eredményre”. A fiatal pár számára csalódást okozott a britek döntése, ezért is fogalmazódott meg bennük az elhatározás, hogy akkori lakhelyükről Manchesterből, az Egyesült Királyságon kívülre költözzenek. Mivel rövid időn belül nem találtak ilyen lehetőséget, átmenetileg London mellett döntöttek. A kinti közhangulat azonban aggasztotta őket. “Rossz volt látni, hogy mennyire tájékozatlanok, mennyire mérgesek az emberek” - vallotta be Enikő. Szerintük a népszavazás felszínre hozta az idegenellenességet. Zoltán úgy látta: sok brit “felhatalmazva érezte magát, hogy nyilvánosan felvállalják xenofób nézeteiket, mert azt gondolták, hogy ha már az emberek több mint fele a Brexitre szavazott, akkor már lehet nyíltan tuskónak lenni.” A sokszínű Londonban Enikő első kézből is megtapasztalta az idegengyűlöletet - két különböző alkalommal is azzal próbálták kiosztani, hogy “menjen vissza a saját országába.” Végül a pár tavaly augusztusban hazaköltözött - többek között a híresen borús angliai időjárás, és a Brexit miatt is. Azért továbbra is külföldön képzelik el jövőjüket, néhány hét múlva már Barcelonában fognak lakni. A Brexit ellenére sem lehet azt mondani, hogy az Egyesült Királyság elvesztette volna vonzerejét a magyar fiatalok körében. A kertészmérnök mesterszakon tanuló Betti február elején - éppen a brit kilépés hivatalossá válása utáni napokban - tervez kivándorolni a szigetországba. “Harry Potter-rajongó voltam mindig is érdekelt Anglia” - magyarázta. Kiköltözésének azért praktikus okai is vannak: szeretné elmélyíteni nyelvtudását és maga mögött hagyni “ezt a pesszimizmust, ami itthon van, hogy mindenki panaszkodik, de senki nem tesz semmit.” A lány Bristolba megy ismerősökhöz, villamosmérnök párja már kiköltözött és egy héten belül munkát is talált - pincérként. Mindketten azt tervezik, hogy átmenetileg a vendéglátásban dolgoznak, hogy fenntartsák magukat és gyakorolják az angolt. Reményeik szerint ezt követően szakmájukon belül is el tudnak helyezkedni. Betti saját bevallása szerint nem fél a Brexit esetleges negatív gazdasági hatásai miatt, de azt hangsúlyozta: nem örökre mennek ki, minden hónapban meg fogják beszélni, hogy érdemes-e maradni.

2020 végéig még biztosan semmi sem változik

Ugyan jövő pénteken az Egyesült Királyság hivatalosan is kilép az Európai Unióból,  a mindennapi életre ennek egyelőre nem lesz hatása. A londoni parlament által ratifikált megállapodás értelmében elvileg 2020 végéig tartó, de meghosszabbítható átmeneti időszak kezdődik, amely alatt az uniós állampolgárok szabadon utazhatnak, kiköltözhetnek és egyszerűsített módon igényelhetnek letelepedési engedélyt. A regisztráció ingyenes, számítógéppel vagy akár okostelefonnal is elvégezhető. 

Témák
Brexit magyarok